Guatemala, het land van de Guatemaya’s

Ga je naar Guatemala, dan ga je naar het land van de mystieke, eeuwenoude mayacultuur. Met hun bijzonder goede astronomische kennis en precieze kalender wisten de maya’s ons tijden geleden al te imponeren. Maar wat blijkt: dit eeuwenoude volk is nog steeds volop aanwezig in Guatemala. Van dorpen rondom de meren, in koloniale stadjes, tot in de hooglanden en de jungle; overal zie je de Mayaanse bevolking, tradities, kleurrijke kleding en grootse ruïnes terug.

Tikal, het centrum van de Mayacultuur

Guatemala is nóg niet zo populair onder de toeristen. Dat komt misschien doordat er niet veel wereldberoemde highlights te zien zijn. Zonde, want de maya’s hebben zoveel tofs voorgebracht en een deel daarvan is weer te bewonderen. Neem bijvoorbeeld Tikal. Dit was was ooit een van de machtigste steden uit de Mayabeschaving. Doordat de Maya’s hun hand niet omdraaiden voor een potje oorlog, verging de stad uiteindelijk rond het jaar 850. Pas duizend jaar later werd Tikal herontdekt. Dat is niet vreemd, want er groeide in de tussentijd een fikse wildernis overheen. Het uitgraven van de bouwwerken is nog steeds vrij pittig en gigantisch kostbaar. Daardoor is, tot op de dag van vandaag, pas een vijfde van de stad uitgegraven. Maar de tempels, piramides en andere ruïnes die je inmiddels kunt bewonderen, zijn zeker een bezoekje waard.

The lost world

Dat de rest uit jungle bestaat is overigens ook niet verkeerd. De combinatie van cultuur en natuur, maakt Tikal tot een fijne, warme, vruchtbare en schaduwrijke plek. Tenzij je niet van tarantula’s, slangen, jaguars, wasberen en apen houdt. Want die zijn er. En je gaat ze zien. Bovendien wordt je regelmatig opgeschrikt door het geluid van ‘dinosaurussen’. Het is alsof je midden op de set van Jurassic Park bent. Eigenlijk is dat ook wel een beetje zo. Wat je hoort, is namelijk het geluid van Howler Monkeys (Brulapen). De herrie die deze apen maken, werd door Steven Spielberg gebruikt in zijn Jurrasic Park films als het geluid van de dino’s. De Howler Monkeys zijn trouwens overvloedig aanwezig in Tikal. En het is niet zo lastig om ze te vinden. Je hoeft alleen op het geluid af te gaan.

Nog een ander filmfeitje: Star Wars Episode IV: A New Hope is deels gefilmd in Tikal. In de film zit een shot waarbij ‘a Rebel’ uitkijkt over de jungle. Dat is de jungle van Tikal, waarbij Temples I, II en III duidelijk zichtbaar zijn. Je kunt dit uitzicht ook met eigen ogen bewonderen. Moet je alleen even Temple IV beklimmen. Het zijn een hoop treden, maar dan heb je ook wat. Het uitzicht is adembenemend. En blijkbaar erg herkenbaar als je een Star Wars fan bent, net als de Tunesische woestijnvlakte waar we laatst waren, welke dienst deed als planeet Tataooine.

El Mirador, niet voor watjes

Ben je in voor next level adventure? Dan kun je ook voor El Mirador gaan. Doordat deze Mayastad zo diep verstopt in de jungle ligt, is het pas 90 jaar geleden herontdekt. Om er te komen, ga je op 5 à 6-daagse trektocht door de jungle. Geen kattepis dus. De tocht is zwaar en warm. En je slaapt in tenten of hangmatten midden tussen het wildlife in de jungle. Hoe dan ook is dit een trip om nooit meer te vergeten. Bovendien is de beloning in de vorm van El Mirador groots. Je vindt hier namelijk de hoogste Mayapiramide die ooit is gevonden. En jij bent een van de weinige personen die dit impressive stukje mayacultuur met eigen ogen heeft bewonderd. Nog een laatste zetje nodig? Misschien kan Morgan Freeman je overtuigen.

Guatemaya met eigen ogen ontdekken?

Januari en februari zijn de beste tijd om naar Guatemala te reizen. Kijk voor meer info op de toeristische websites: www.visitguatemala.com en www.visitcentroamerica.com.

Total
0
Share