Vergeet alle bestemmingen, ga naar Oostenrijk in de zomer!

Travel

Oostenrijk, het land van Apfelstrudel, Schnaps, Bierstubes, Roadtrips, Paragliden en natuurlijk wintersport. Miljoenen Nederlanders trekken jaarlijks naar het Alpenlandje voor onder andere wintersport. En ook wij zijn niet vies van een paar mooie afdalingen en daarna lekker après skiën. Maar wist je dat Oostenrijk ook een hele toffe zomerbestemming is? Voor ons was dat nog vrij onbekend, maar gelukkig kwamen onze vrienden van het Oostenrijks toerismebureau met een prachtig voorstel om naar Schladming Dachstein te gaan. Sehr gut!

Oostenrijk’s Schladming Dachstein

Waarschijnlijk klinken Saalbach Hinterglemm, Zell am See, Sölden en Zillertal je heel bekend in de oren. Maar op iets verder rijden vind je een van de grootste wintersportgebieden van Oostenrijk, genaamd Schladming Dachstein. Er zijn nog maar relatief weinig Nederlanders die dit gebied kennen, maar wees niet bang, je komt er erg aan je trekken. In Schladming is namelijk de grootste Après ski bar van Europa, genaamd Hohenhaus Tenne, of in de volksmond; de Tenne.

Zomervakantie

Naast wintersport is Schladming Dachstein een perfect gebied voor zomerse buitensporten. Het grote gebied is uitermate geschikt voor hikers en mountainbikers. Je kan er zelfs op de Dachstein gletsjer skiën of boarden. Mocht dat je weinig doen, je kan er ook van de berg af ‘karten’. Over een parcours van ruim 7 km kan je hard naar beneden knallen. De flinke bergen bieden een uitdaging voor iedereen die op zoek is naar adventure. En geen zorgen, ook in de zomer zijn de gondels en berghutten voor een hapje en drankje gewoon open. Ook voor de temperatuur kan je het doen; wij troffen er enkele dagen ruim 30 graden!

Hikers paradise

Hiken is hip and happening. Overal in Oostenrijk hiken en klimmen jonge mensen (inderdaad ook veel fitgirls) en dat maakt het extreem gezellig in de hotels en oude berghutten. Het is een soort wintersport vibe, maar dan in de zomer. Wil je het echte Oostenrijkse hiken meemaken? Maak dan een huttentocht in Schladming Dachstein.

Huttentocht

Oostenrijk staat bekend om de prachtige huttentochten. Wat dat is? Dat zijn eigenlijk een soort eenvoudige hotels om tussendoor te overnachten. Zo kan je dus veel verder hiken, rusten en weer door. Uiteraard kan je er heerlijk eten en een heerlijk ijskoud biertje drinken. En geloof me, daar heb je zin in na een lange tocht. Je hebt waarschijnlijk iets minder zin in de zelfgemaakte schnaps, maar als de eigenaar van de hut er op aandringt, kan je eigenlijk geen nee zeggen. Schladming Dachstein heeft prachtige huttentocht routes voor de beginnende en professionele hiker. En wees niet bang dat je het niet aan kan. Wij waren bepakt en bezakt met camera’s, drones en dan nog onze kleding en slaapzakken. We leken eerder op een Special Elite Force, maar ook met zoveel spullen lukken deze tochten prima!

Hans Wödl hutte

Ik kan je veel aanraden om te doen in Oostenrijk. Indien je een huttentocht gaat maken, ga dan zeker de hike doen die richting de Hans Wödl Hutte gaat. Deze hut is werkelijk fenomenaal. Je bent compleet afgezonderd van de rest van de wereld, er is zelfs geen bereik met je telefoon. Wel hebben ze er eten, bier, prachtige views en je kan er zelfs de melkweg zien. Geloof me, je komt er als een nieuw mens van terug. Om vervolgens je pad weer uit te zetten naar de volgende bestemming.

Dachstein gletsjer

Niet echt een hiker, maar wel een fanatieke wintersporter? Op de Dachstein gletsjer kan je zelfs in de zomer nog genieten van een paar afdalingen. Best gek, want het is overdag daar boven toch een graad of 15. Geen zin in een afdaling? De gondelrit naar boven is vaak ook een plaatje om te doen en als je geluk hebt, mag je zelfs op het dak van de gondel mee naar boven. Daarnaast is er ook een prachtige skywalk, met een goede view. Je kan je hoogtevrees maar beter thuis laten. Uiteraard kan je ook een prachtige hike richting het Guttenberghaus maken. In de volksmond wordt ook wel eens gezegd dat het een beetje een gekke hut is. Nou, gek vond ik het niet, maar het was er wel heel gezellig.

Gaan

Ik had nooit gedacht dat ik Oostenrijk zo mooi en tof zou vinden. En ik kan je alleen maar aanraden om het ook een keer te gaan bewonderen. Dus, verander je plannen en ga deze zomer nog naar Oostenrijk. Waarschijnlijk was je er anders doorheen gereden.

tags: ,
Total
7
Share