Wintersport bestaat uit meer dan skien en snowboarden

Travel

Wintersport, wie houdt er niet van? Toegegeven, er zijn er een boel die er wat minder mee hebben. Dat je niet kan skiën of snowboarden betekent niet dat je niet op wintersport kan. Want wintersport heeft zoveel meer kanten dan het afdalen van de pistes. We sommen de wintersportactiviteiten voor je op.

Snowshoeing

Het klinkt misschien een beetje suf, maar snowshoeing is – net zoals hiken – hipper dan ooit tevoren. Ga eens buiten de gebaande paden en ontdek de prachtige natuur en de rust. Maak een tocht met een ranger en met een beetje geluk spot je wildlife en heeft de ranger ook nog wat zelfgestookte schnaps bij zich. Met een paar goede bergschoenen en een soort van tennisrackets met spikes hike je werkelijk overal naartoe. Steil de piste omhoog of een bergpad waar je normaal een halve meter in de sneeuw zakt, is geen enkel probleem meer. Snowshoeing is overigens wel redelijk intensief, dus als je een lange tocht wil maken, is een redelijke conditie wel vereist.

IJsklimmen

IJsklimmen is iets waar je waarschijnlijk niet zo snel aan gedacht zou hebben. Uitgerust met steigijzers, ijsbijlen en een tuigje ben je zo klaar om de ijswand te trotseren. Denk er niet te licht over, want het is vrij zwaar. Uiteraard hoef je niet helemaal naar de top en kan je beginnen bij een eenvoudige route. Bij het Eispark Ost-Tirol kan je onder begeleiding van een instructeur eenvoudig wegwijs worden gemaakt in het ijsklimmen. Dit is tevens de grootste ijsklimwand van Oostenrijk, dus als je het ergens gaat doen, doe het dan daar.

Huskytocht

Een huskytocht zal waarschijnlijk op ieders bucketlist staan. Over het algemeen doe je dit in de Scandinavische landen. Kleed je warm aan, want de Siberische temperaturen en de snelheid (ze kunnen wel 50 km/h rennen) maakt het niet veel warmer. Een huskytocht is zeker de moeite waard, maar niet goedkoop om te doen. Je kan ervoor kiezen om een korte ronde te maken, of een uitgebreide tocht van dagen. Dat laatste is overigens niet voor de beginner.

Rodelen

Rodelen geeft je een beetje het idee van sleeën en bobsleeën in één. Met hoge snelheden ga je van een rodelbaan. Soms is dat gewoon kriskras langs en over pistes, andere keren zijn er speciale rodelbanen voor aangelegd. Je beleeft er gegarandeerd de dag van je leven, met hoge snelheden en voldoende spanning en sensatie.

IJswak duiken

Het klinkt niet bepaald comfortabel en veilig om in een ijswak te springen. Toch is het leuk en prima om te doen. Volledig uitgerust in een soort van sumoworstelaar-pak en een helm maak je er een onvergetelijke dag van. Iets wat je normaal nooit zou doen, doe je nu zonder erbij na te denken. Het pak houdt je warm en de helm zorgt ervoor dat je je hoofd niet stiekem verwond aan het dikke ijs. De grote funfactor zit er hierbij in dat je hard op het ijs kan springen en er dus gewoon lekker doorheen kan zakken, zonder dat je het koud krijgt, of kopje onder gaat. Uiteraard kan je je vrienden ook lekker het wak in duwen.

Paragliden of skydiven

Skydiven is wel een van de meest bekende extreme sports en heeft dus een plek op menig bucketlist. Als beginner maak je altijd een duosprong. Op wintersport kan je vaak in elk gebied wel paragliden. Geniet van het prachtige uitzicht en de vrijheid in de lucht. Niet bepaald voor watjes en ook niet voor een kleine portemonnee.


Après-skiën

Uiteraard mag de après-ski niet ontbreken aan dit lijstje. Of je nu een skiër, snowboarder of snowshoër bent, na een dagje knallen heb je wel een biertje (of schnaps) verdiend. Mocht je een winterse huttentocht maken, dan heeft menig hut de juiste versnaperingen voor je. Bij het ijsklimmen in Ost-Tirol is het Matreier Tauernhaus jouw plek om te zijn. Daar ben je met alleen maar ijsklimmers en heb je de avonden van je leven. Dat is weer eens wat anders dan drankjes nuttigen bij een standaard après-ski bar.

badderen-in-bier

tags: ,
Total
20
Share