Dit is de key to success als je echt wat wil veranderen!

Van alle artikelen die ik tot nu toe voor Manify geschreven heb is dit veruit de belangrijkste. Na het lezen van het artikel weet je waarom. Maar eerst vertel ik je wat dé manier is om het lichaam te krijgen waar je vrienden jaloers op zijn, en vrouwen van watertanden. Daar gaan we:

1. Af en toe sporten
2. In een bepaalde mate op je eten letten

Simpel, niet waar? Niet dus. Als we weten wat we moeten doen, waarom is het dan zo moeilijk om ‘gewoon’ drie keer in de week te sporten en op je eten te letten? Omdat we mensen zijn. We doen domme dingen, zijn emotioneel, en doen vaak dingen die niet bepaald rationeel zijn.

Ik las laatst de volgende quote:

“Als informatie de oplossing was waren we allemaal miljonair met een sixpack.”

Dus, meer informatie gaat er niet voor zorgen dat we ons gedrag veranderen. Wat dan wel? Wat maakt nou dat sommige mensen hun gedrag wel kunnen veranderen en anderen niet? In dit artikel vertel ik je wat blijvende gedragsverandering veroorzaakt en met welke twee stappen jij dit vandaag nog kunt doen.

“Het is wie ik ben”

Tom Bilyeu, oprichter van Quest Nutrition (een eiwitrepenbedrijf dat inmiddels 1 miljard waard is) vertelde in een interview dat hij iedere ochtend om 5 uur opstaat om te (1) sporten, (2) te mediteren en (3) te lezen. Op zich al indrukwekkend, maar nadat hij dit vertelde werd hem gevraagd hoe hij dit volhield. Hij zei: simpel, het is wie ik ben.

Als jij jezelf zou moeten omschrijven, welke twee dingen zou je opnoemen? Bij mij komen ‘sportief’ en ‘leergierig’ in me op. Kost het mij ooit moeite om te gaan sporten? Nee joh, ben je gek. Dat is het leukste wat er is! Ik lees daarnaast ook een boek per week. Kost dat mij moeite? Zeker niet!

Kortom, je gedrag is simpelweg een reflectie van je huidige identiteit.

Als jij jezelf ziet als een niet sportieve bourgondiër, zou het dan lukken om drie keer week naar de sportschool te gaan en eiwitshakes te drinken? Ik betwijfel het.

Gedrag is maar een klein gedeelte

Ik deed ooit onderzoek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Je kent het wel, einde van je studie, je bent er al helemaal klaar mee, en dan nog zo’n scriptie. Wat een lijdensweg.

Het onderzoek ging over gedragsverandering. Dus, wat maakt nou dat mensen succesvol veranderen? De volgende afbeelding kwam ik vaak tegen.

Om de afbeelding duidelijk te maken, laten we het voorbeeld ‘auto rijden’ nemen.

  • De snelheid van een auto wordt bepaald door de relatie tussen afstand en tijd (omgeving)
  • Het indrukken/loslaten van het gaspedaal verandert die snelheid (gedrag)
  • De snelheid verandert door inschatting van degene die de auto bestuurt (vaardigheid).
  • Als de bestuurder de wet respecteert (waardes) zal hij zich aan de snelheid houden, omdat hij er in gelooft (overtuigingen) dat er consequenties zijn als hij dit niet doet.
  • Wanneer de bestuurder zich als ‘goede bestuurder’ (identiteit) ziet, zorgt dit ervoor dat de rest in lijn is.

Dus, wil je veranderen? Verander eerst je identiteit!

Waarom werkt het?

Tony Robbins, ’s werelds grootste veranderkundig expert, zegt het volgende:

“Eén van de grootste krachten die een mens heeft is om consistent te willen zijn aan wie ze (denken) te zijn.”

Het is de reden dat het mij geen moeite kost om te sporten. Ik zie mezelf namelijk als sportief en leergierig.

Het is ook de reden dat een vriend van mij zich nog iedere week een stuk in zijn kraag drinkt, ook al wilt hij dit liever niet. Zijn vrienden zien hem als ‘drinker’, en hij zichzelf onbewust ook.

Het is ook de reden dat 95% (!) van de mensen die meedoet aan het afvalprogramma ‘The Biggest Loser’ zwaarder eindigen dan toen ze begonnen met het programma.

En als laatst: het is ook de reden dat Vietnamezen honderden Amerikanen lieten overstappen naar het communisme, door hen stapje voor stapje anti-Amerika uitspraken te laten doen. Doordat de Amerikanen consequent wilden blijven aan wat ze zeiden en deden, stapte ze uiteindelijk over.

Ik heb inmiddels honderden mensen gesproken over afvallen, fitter, sterker en gespierder worden. Iedere keer komt het weer op hetzelfde neer: op het moment dat hun gedrag niet in lijn is met hun identiteit, houden ze het niet vol.

Hoe verander je je identiteit?

Ooit de zin gebruikt: “Zo ben ik gewoon”? Ik wel, en ik haat die zin!

Alsof het vaststaat, en je er dus niets aan kunt doen. Die zin is de doodsteek van ambitie en dromen. En daarom de grootste onzin. Oké, vuur is heet, water is nat en steen is hard. Maar de rest is subjectief. Bijvoorbeeld als ik zeg:

“Ik vind dat ik de meest grandioze persoon ben die ooit op de aarde heeft rondgelopen.”

Bewijs het tegendeel maar eens. Je zou kunnen zeggen: “Je bent een kleine opdonder” (ik ben overigens 1.73, dat is best gemiddeld). Of je zou kunnen zeggen: “Je hebt niet als moeder Teresa duizenden mensen geholpen.” Allemaal redenen, maar wel gebaseerd op jouw subjectieve maatstaven.

Als ik vind dat ik de grootste heerser ooit bent, dan kan dit waar zijn voor mij. Mijn punt: Als het toch allemaal subjectief is, gebaseerd op je eigen maatstaven, waarom dan niet een identiteit kiezen die je helpt, in plaats van tegenwerkt.

Stap 1: Kies een identiteit.

Bijvoorbeeld: ik ben de persoon die zijn fit- en gezondheid belangrijk vind en er goed wil uitzien in de spiegel, en daarom drie keer per week naar de sportschool gaat en over het algemeen op z’n eten let.

Of: ik ben iemand die niet rookt. Ondanks dat je dit wel ooit gedaan hebt, dit kan veranderen.

Maar..

Stap 2: Bewijs aan jezelf dat je die persoon bent met kleine wins.

Stel, je hebt nooit gesport of op je eten gelet. Vervolgens kies je de bovenstaande identiteit. Heel eerlijk, geloof je dit dan direct over jezelf?

Natuurlijk niet. Je bent toch niet gek. De tweede stap is daarom essentieel. Bewijs door middel van kleine wins aan jezelf dat je ook echt de persoon bent die je graag wilt zijn.

Ik was de grootste sloddervos ooit. Nooit iets op orde. Om aan mezelf te bewijzen dat ik wel een opgeruimd persoon ben, was de eerste win aan mijzelf: het direct opruimen van mijn bord als ik klaar was met eten. I know, het klinkt achterlijk. Maar doordat het zo makkelijk was om te voltooien bouwde ik momentum op. Dat opgebouwde momentum is als het drinken van een paar biertjes voordat je op een mooie vrouw afstapt: het wordt er een stuk eenvoudiger door.

Net als met alle dingen in het leven die de moeite waard zijn: het veranderen van je identiteit kost tijd, je hebt geduld nodig en consistentie is belangrijker dan perfectie.

Maar het is zo belangrijk en wat mij betreft de enige manier naar blijvende gedragsverandering. Dus, kies een identiteit, en bewijs het aan jezelf!

Let’s go!

 

Total
1
Share