Geen winterdip: de beste sporten om fit te blijven

De Nederlandse sportvelden sluiten de deuren voor de winter. En dat is aan alles te merken: Joost van de lokale club heeft een mentale crisis omdat hij al twee weken niet kan opscheppen over zijn ‘weergaloze goal’ van het afgelopen weekend, en ook de plaatselijke voetbalhooligan gaat er bijna aan onderdoor.  

Dit zijn de zes beste sporten tijdens de winterperiode

Niet getreurd joh, wij helpen je er weer bovenop. Ook in de winter zijn er namelijk genoeg chille sporten te beoefenen waarvoor je niet eens de kou hoeft te trotseren. En zelfs als je dat wel moet doen blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat in de kou sporten hartstikke gezond voor je is. Daarom hebben wij een lijstje gemaakt met de vijf beste indoor- en outdoor sporten om te beoefenen tijdens de winterperiode. Let’s go.  

Fitness

We beginnen met een open deur, maar daarom ook het meest relevant: duik de sportschool in. Hier maakt het gewoonweg niet uit hoe koud het is. Je kunt al je favo work-outs blijven doen, meters maken om in de zomer topfit te zijn en het ook nog samen met je maten doen. Met de juiste begeleiding word je helemaal het mannetje. Check hier easy fitness-hacks als je net begint, of lees hier de antwoorden op 15 vragen die je altijd al wilde stellen aan een fitness- en voedingscoach.

Huidverzorging sporten - MANIFY
Foto: Ron Lach

Zwemmen

Normaal denken we bij ‘zwemmen’ aan een heerlijk zonnetje met uitzicht op de Middellandse Zee. Cocktailtje in de rechterhand en geen stress aan de kop. Deze keer benaderen we het net even anders, want zwemmen kan ook gewoon wanneer de vorst toeslaat. De indoor zwembaden blijven namelijk gewoon open en dat is goed nieuws voor de gezondheid, want door te zwemmen versterk je onder andere de spieren en botten. Daarbij komt dat het risico op hart- en vaatziekten afneemt, een risico dat juist erger toeneemt tijdens de winter. Het klinkt dus heel onorthodox om te zwemmen tijdens de winter, maar toch is het zeker een aanrader.

Padellen

Laten we beginnen met de racketsport die uit España is overgevlogen: padel. Volgens velen is het een kruising tussen tennis en squash, maar de moeilijkheidsgraad ligt een stukje lager omdat een padelracket geen snaren heeft. Een paar maanden  geleden hebben we al eens verkondigd dat de populariteit van padel hard aan het groeien is. Daardoor zien we ook hoge pieken in Google op zoektermen zoals heren padelkleding. Dat geeft aan hoe populair deze sport is.

Niet zo gek ook, want de sport kan zowel binnen als buiten gespeeld worden waardoor het ideaal is voor de winterperiode. Daarnaast geeft het een heerlijk gevoel om de bal keihard te smashen en je tegenstander kansloos achter te laten.  

Snelst groeiende sport Padel Nederland MANIFY
Foto: IGfotojons

Boulderen

Door naar een sport waar je niet te maken hebt met een tegenstander: boulderen. Ondanks het verliezen van het competitieve element, valt er genoeg adrenaline uit deze sport te halen. Zeker voor de mensen met hoogtevrees onder ons. Bovendien is boulderen een enorm gezonde sport om te beoefenen: zo is het goed voor je balans en kweek je ook flinke spieren. Dat zie je terug aan een strakke buik, krachtigere biceps en quads en een beter gedefinieerde onderrug. En door tijdens de winterperiode te boulderen, ben je tijdens de warme zomermaanden direct een goede buitenklimmer.

Schaatsen

Ja, we weten het: de originaliteit spat er niet bepaald vanaf met deze typische wintersport keuze. Afijn, ook schaatsen kan je zowel indoor- als outdoor beoefenen en is net als boulderen en padellen enorm gezond voor je. Schaatsers staan bekend als onuitputbaar en ontwikkelen bovendien enorme beenspieren. Daarnaast is het heel vet om op volle snelheid over het ijs te knallen, maar goed, dan moet je wel eerst kunnen schaatsen. Dat is gelukkig niet heel lastig om onder de knie te krijgen, en zeker niet in deze periode waarin bijna elke stad vol lijkt te staan met schaatsbanen.

Mountainbiken

Mountainbiken in de winter klinkt als een plan dat gedoemd is om te falen: door de bevroren wegen lig je al snel met je snufferd op de grond en bovendien zijn besneeuwde paden allesbehalve een fijne omgeving voor een mountainbike. Het tegendeel is echter waar, want met een (goede) mountainbike heb je bijna nergens last van. Tijdens het mountainbiken zit je namelijk vaak in een beschutte omgeving door de bossen, waardoor er minder sneeuw ligt en je ook minder last van kou hebt. Daarnaast zorgt de bevroren grond juist voor minder rolweerstand en kan je dus sneller door de bossen heen scheuren. Het enige nadeel? Als je valt, doet het tijdens de winter ook een stuk meer pijn.

winter, <strong>Geen winterdip:</strong> de beste sporten om fit te blijven
Foto: Julian Hochgesang | Unsplash