Alstu, je nieuwe ochtendritueel

CREDITS: Ishan @seefromthesky

Zo herkenbaar, maar ook zo vervelend: je huis weer veel te gehaast verlaten om op tijd te komen. Je bed lag weer eens veel te lekker en de snooze button heeft nog nooit zoveel high fives gehad als vanochtend.

Op dat moment vind je het lekker om nog even een keer om te rollen, totdat je er echt uit moet. Dan ben je chagrijnig en moet je dag nog beginnen.

Ochtendritueel voor mannen

Met een ochtendritueel kun je dit voorkomen. Want wat is er nu beter dan de dag op zo’n manier beginnen, zodat jij er blij van wordt? Voor iedereen is de perfecte ochtend natuurlijk anders, maar we kunnen je wel een leidraad geven.

ochtendritueel, <strong>Alstu</strong>, je nieuwe ochtendritueel
Foto: Andrew Neel | Unsplash

Hoe zorg je er nu voor dat ook jij een ochtendritueel krijgt? Het allerbelangrijkste is structuur. Als een man weet waar hij aan toe is dan neemt dit stress weg. En niks is vervelender dan een dag beginnen met stress. Kies daarom een tijdstip dat voor jou relevant is om op te staan. Als je om 08:00 uur de deur uit moet, of moet thuiswerken, dan is 06:00 uur een mooie tijd.

Je hebt twee uur om alles op een rijtje te zetten. Vergeet niet: het is jouw ochtend. Opstaan zal je toch écht moeten doen, dus waarom zou je er geen structuur in aanbrengen? We gaan verder door op een ochtendritueel dat je kan gebruiken als je om 08:00 uur klaar voor de dag moet zijn. Dit kan dus ook voor iemand die om 07:00 uur moet starten, maar dan is het ook wel zo handig om een uurtje eerder op te staan.

06:00 – Opstarten in stilte

Wat moet je als eerste doen als je wakker wordt? Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het is niet zo: blijf twee á drie minuutjes liggen. Zorg er wel voor dat je wakker blijft. Dit is het moment dat je even je rust gaat pakken en gaat genieten van de stilte. Er is nog niemand die druk bezig is, dus afleiding is er nog niet. Pak even dat moment voor jezelf en staar naar het plafond. Stilte is tegenwoordig schaars dus gebruik het. De rest van de dag komt er nog genoeg drukte aan.

06:20 – Fysieke activiteit

Je dag is in stilte begonnen en je bent positief ingesteld. Je hersenen zijn dus al een beetje op gang gekomen zonder dat er stress is ontstaan. Nu is het tijd om de rest van het lichaam klaar te stomen voor de dag. Bijvoorbeeld door een kleine work-out te doen of een rondje te gaan hardlopen. De work-out hoeft echt niet langer dan kwartier te duren en je hoeft ook geen uur te gaan hardlopen. Maar een kleine activiteit stimuleert naast je lichaam ook nog eens extra de hersenen. Zo ben je echt klaar voor de dag.

ochtendritueel, <strong>Alstu</strong>, je nieuwe ochtendritueel
Foto: Pixabay

06:40 – Persoonlijke verzorging

Nadat je jouw fysieke activiteit hebt voldaan, is het tijd om jezelf helemaal op te frissen. Pak een lekkere douche, als je er tegen kunt koud, en sluit je af van de buitenwereld. Door het gekletter van het water lukt dat. Laat jouw gedachten de vrije loop en bedenk wat je vandaag allemaal goed gaat doen. Na je ochtenddouche is het tijd voor de rest: je outfit afstellen op de activiteiten van vandaag, tandenpoetsen, baardje trimmen of scheren, mannen parfum op en haren in model brengen.

07:00 – Maak een ontbijtje en zet koffie

Zoek gezonde recepten op voor een ontbijt die je energie geeft voor de rest van de dag. Probeer vooral makkelijke recepten, want het is niet nodig om in de ochtend al een half uur in de keuken te staan. Daarnaast is een goed bakje koffie ook key. Koffie is een belangrijk onderdeel voor de meeste mannen onder ons. Daarom is een goed bakje belangrijk om de dag te beginnen. Eén bakje is genoeg voor de ochtend, dit zal je de juiste energie geven om de dag verder door te brengen.

07:10 – Lezen

Dit is misschien wel het fijnste moment van de ochtend: je gaat een half uur lezen over iets wat je echt interesseert. Lees bijvoorbeeld de krant, waardoor je weer helemaal op de hoogte bent van het nieuws of lees stukje uit een biografie van een inspirerend persoon. Dit zorgt ervoor dat je hersenen wel alvast aan het werk zijn, maar op rustgevende manier.

Dit is het eerste moment van de dag dat je inspiratie gaat opdoen. Lees terwijl je rustig je bakje koffie drinkt en je gezonde ontbijt naar binnen werkt.

ochtendritueel, <strong>Alstu</strong>, je nieuwe ochtendritueel
Foto: AMC Press Room

07:30 – Breng tijd door met de mensen die bij je zijn

Als je samen bent met iemand, breng dan even wat tijd samen door. Bespreek wat je vandaag gaat doen, geef een goede knuffel en bedenk (laat zelfs weten) wat ze voor je betekent. Dit is belangrijk, want door samen te zijn met iemand maak je stofjes aan waardoor je gelukkiger wordt.

Zo maak je met knuffelen het stofje ‘oxytocine’ aan en dat is zo sterk dat een soort medicijn is. Dit zorgt voor een ontzettend positief gevoel en zal je ochtend nog beter maken. Ook praten helpt, door de dag te bespreken die je voor je hebt breng je structuur aan in je hoofd. Door het hardop te benoemen krijg ook steeds meer zin in de dag en ben je er klaar voor.

07:45 – Puntjes op de i zetten en vertrekken

Nadat je de dag hebt besproken, kun je het nog voor jezelf op papier zetten. Maak een to-do lijst voor de dag en bekijk je agenda nog één keer. Laat jezelf niet verbazen door afspraken die je hebt staan en zorg ervoor dat je klaar voor bent. Het beste is om de avond van tevoren te bekijken wat je allemaal te doen staat. Daardoor kun je de ochtend gebruiken om je voor te bereiden.

Zoals gezegd: iedereen heeft zijn eigen voorkeuren als het gaat om de ochtend. In het hele leven trouwens. Maar een ochtendroutine is toch wel degelijk belangrijk. Nu zijn we uitgegaan van een ochtend waarbij je om 08:00 uur start, maar dit kan natuurlijk verschillen. Geloof ons: de dag wordt een stuk leuker en productiever als je jouw ochtend op de juiste manier invult.

ochtendritueel, <strong>Alstu</strong>, je nieuwe ochtendritueel
Foto: Jorge Vasconez