Droogtrainen? Dit zijn de tips voor snellere resultaten

CREDITS: Christian Baron

Normaal als je traint is het de bedoeling dat je je helemaal het lazerus zweet. As wet as can be.

Maar tegenwoordig is droogtrainen juist he-le-maal hét ding bij de bodybuilders onder ons. Droogtrainen a.k.a. ‘cutten’ betekent zoveel mogelijk vet verliezen, maar wel zoveel mogelijk spiermassa behouden. So let’s cut the crap, wij geven je dé tips voor droogtrainen.

De tips voor droogtrainen

Oké, hoewel de term anders klinkt dan normale sporttermen blijft het principe hetzelfde: de sportschool in en jezelf afmatten amigo. Droogtrainen zorgt ervoor dat je ‘gains’ beter zichtbaar zijn, maar één ding is zeker: je moet er wat voor over hebben. Gelukkig kun je vandaag de dag overal en nergens terecht: van de sportschool in Breda tot – pakweg – een gym in Oldenzaal.

Droogtrainen is zwaar. Heel zwaar. Wij helpen je alvast een handje op weg om het wat minder zwaar te maken en zo snel en verantwoord mogelijk resultaten te krijgen.

We sommen de tips hier alvast voor je op, om het daarna per onderdeel aan de man te brengen.

 • Don’t overdo it
 • Bepaal je energiebalans
 • Compound-oefeningen zijn je beste vriend
 • Eet met structuur
 • Weet wanneer droogtrainen goed voor je is
 • Blijf zwaar trainen
 • Ook cardio is een goede vriend van je
 • Extra tips
Training
Foto: Bigstock

Don’t overdo it

Val niet te snel af. Dat is misschien wel de belangrijkste tip die we mee kunnen geven. We weten dat droogtrainen bedoeld is om de gains mooi te showen, maar wanneer je te snel afvalt blijft er niks moois over. Bij een droogtraining die op rolletjes loopt val je circa 0,5 kg per week af. Als je daar boven zit moet je toch echt oppassen, want dan verlies je ook flink wat spiermassa. Ja, die gains moeten gewoon aanwezig blijven, die cutten we niet.

Energiebalans bepaald? Good job.

Droogtrainen start bij het bepalen van je energiebalans. Als jij er dus achter bent gekomen hoeveel calorieën je lichaam per week nodig heeft om op gewicht te blijven, dan ben je al een heel eind. Hoe minder calorieën, hoe sneller je afvalt, hogere wiskunde is daar niet voor nodig. Maar goed, dan komen we weer terug op het te snel afvallen. Het uitzoeken van de energiebalans is dus essentieel voor droogtrainen.

Eet met structuur tijdens droogtrainen

Je stofwisseling kan je wel een beetje vergelijken met een vuurtje. Het is simpel: als er geen zuurstof of brandstof bij een brand komt fikt het langzaam maar zeker uit. Tegelijkertijd, als je er een flink blok hout op kiepert, is dat weer too much. Dit werkt hetzelfde bij je stofwisseling. Als je gezond en vooral regelmatig blijft eten, zal je stofwisseling versnellen. Wanneer je teveel eet, ontwikkel je extra kilo’s,  maar als je te weinig eet worden de vetreserves voor later opgeslagen

Droogtrainen
Foto: Ello

Compound-oefeningen zijn je beste vriend met droogtrainen

Compound oefeningen. Waarschijnlijk ben je er als fanatieke fitnesser wel bekend met deze vorm van trainen. Door middel van compound oefeningen train je diverse spierbundels tegelijk, en stellen je in staat om meer gewicht te heffen. En, wederom, het is geen rocket science: dat zorg voor meer vetverbranding. Dat is exact waar we naar op zoek zijn met droogtrainen. Als je je gains meer wilt showen zijn deze oefeningen dus je beste vriend.

En ook cardio is een goede vriend

Compound oefeningen zijn dus je beste vriend tijdens je periode van droogtrainen. Maar cardio is minstens net zo belangrijk tijdens het droogtrainen. Door cardio verbrand je heel veel calorieën en hierdoor kan je weer meer eiwitten en onverzadigde vetten naar achteren werken. Dat betekent logischerwijs weer extra kracht, waardoor je het proces alleen maar versnelt. Let wel: veel ervaren bodybuilders raden het af om in het begin direct te starten met cardio, doe dat pas als je minstens een maandje onderweg bent.

Droogtrainen
Foto: Alexander Redl | Unsplash

Weet wanneer droogtrainen goed voor je is

Jezelf helemaal droogtrainen klinkt heel goed voor je, maar soms kan het ook gewoon heel slecht zijn voor je lichaam. Bijvoorbeeld als je eigenlijk helemaal goed op gewicht zit. Voor beginners met een relatief hoog vetpercentage is het juist wel een goed idee. Hierbij letten we dan op de mannen die een vetpercentage van boven de 18% hebben en vrouwen met een vetpercentage van boven de 29%.

Blijf zwaar trainen

Wat veel droogtrainers doen, is een stuk lichtere gewichten gebruiken omdat ze geen extra gains meer hoeven. Dit is een klassieke fout die jij niet moet maken. Uiteindelijk wil je gewoon zoveel mogelijk spiermassa behouden, dus kieper die zware gewichten er lekker op joh. Als je je lichaam minder zwaar belast merkt je lichaam dat de spiermassa niet meer noodzakelijk is, met als gevolg dat de spieren als sneeuw voor de zon verdwijnen. Tja, dan kan je weer vanaf nul beginnen.

Droogtrainen
Foto: Victor Freitas

Nog een paar bruikbare tips

 • Minimaal 8 uur slaap
 • Stress is killing
 • Hou een vast ritme van sporten, eten en slapen aan
 • Genoeg vitamines en mineralen
 • Drink tussen de 2-4 liter water per dag
 • Eet vooral onverzadigde vetten
 • Drink groene thee
Droogtrainen
Foto: henri meilhac
Source: