4 redenen waardoor je spiermassa niet groeit zoals je wil

CREDITS: Anastase Maragos | Unsplash

Een goed en gezond lichaam krijg je niet zomaar, daar moet je hard voor werken. Het is niet alleen even de sportschool binnenlopen en zwetend weer naar buiten. Er komt veel meer bij kijken.

Spiermassa kweken valt tegen

Spiermassa kweken is soms lastiger dan je denkt. Al train je hard, binnen no-time worden als fenomeen Arnold Schwarzenegger is lastig. Gaat het nu helemaal niet zo vlot als verwacht? Dan hebben we hier vier redenen die de oorzaak kunnen zijn. Let wel: kunnen.

300 push-ups
Foto: Bigstock

Train slimmer

We vallen gelijk met de deur in huis. Elke dag sporten klinkt misschien goed, maar is niet voordelig voor je spierherstel. Omdat je tijdens het trainen je spieren beschadigd, heb je minimaal een dag nodig te herstellen. In ons artikel over spiergroepen onderverdelen leggen we uit hoe je met een goed schema juist wél elke dag effectief kunt trainen en spiermassa opbouwt. Een goed ritme is key. 

Zorg voor meer overload

Misschien dat je er niet zo serieus mee bezig bent, en dat je à la minute bepaalt wat je gaat trainen, maar een consistent schema zal je beter doen. Om spiergroei te ontwikkelen wil je simpelweg overload creëren. Je moet je lichaam blijven uitdagen om je spieren getriggerd te houden. Het is daarom verstandig om een schema te maken waarin je bijhoudt hoeveel gewicht en herhalingen je uitvoert. Zo kun je steeds meer gewicht of reps toevoegen om het uiterste uit je kracht te halen. Nu ga je pas echt groeien.

Spiermassa, <strong>4 redenen</strong> waardoor je spiermassa niet groeit zoals je wil
Foto: Daniel Apodaca

Eet de juiste hoeveelheid

Als je spiermassa wil, zal je ook anders moeten eten. Denk aan genoeg macro’s zoals; eiwitten, vetten en koolhydraten. Dit zorgt voor meer energie, opbouw van de hormonen en is goed voor je bij intense trainingen. Bereken wat je nodig hebt aan calorieën en zorg ervoor dat je het zéker behaalt. Supplementen kunnen helpen, maar alleen als scoop bovenop je huidige calorie-inname. Uiteraard kun je zonder supplementen ook gespierd worden, zolang je de juiste voeding maar binnenkrijgt. Meer info daarover vind je in dit artikel.

Herhalingen per set

Als je aan het trainen bent kun je ook te veel herhalingen doen per setje. Dit is niet altijd goed omdat je de spieren kunt belasten. Een set met herhalingen van maximaal 8 tot 12 keer is meer dan oké. Als je dan merkt dat je de volgende keer een extra rep kunt doen, dan kun je beter kijken naar het verhogen van het gewicht. Zo creëer je massa. Herhalingen met een hoge intensiteit zullen het meeste effect bieden.

Spiermassa, <strong>4 redenen</strong> waardoor je spiermassa niet groeit zoals je wil
Foto: Victor Freitas

Vond je dit artikel interessant en wil je meer weten over fitness? Check hier onze andere artikelen.

LEES OOK
Alstu, je nieuwe ochtendritueel
Zo herkenbaar, maar ook zo vervelend: je huis weer veel te gehaast verlaten om op tijd te komen. Je bed lag weer eens veel te lekker en…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet รกlles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…