8 Hacks om meer energie te hebben tijdens deze donkere dagen

CREDITS: Bruce Mars

Als je de deur uitgaat ‘s ochtends is het donker en als je vervolgens op je fiets, in je auto of de trein stapt op weg naar huis, je raad het al, dan is het wederom pikdonker. Handjes in de lucht voor de winter! Of we nou de winter- of zomertijd gaan voeren, de dagen worden er niet langer op. Daarom stel ik voor om het lekker zo te houden, maar dat ter zijde.

Het is een feit dat we minder zonlicht op onze flikker krijgen en dat resulteert in minder vitamine D en een melatonine hormoon dat je een stuk slaperiger maakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je moe wordt als het donker wordt. Logisch dus dat je energie tekort komt in het najaar. Gelukkig hebben we een aantal hacks die je tijdens deze donkere dagen toch van energie gaan voorzien!

Zo kom je aan je energie tijdens deze donkere dagen

1. Slaapritme

Lange warme zomeravonden op het terras zijn vaak niet heel goed voor je ritme. Boeiend! Je leeft. Maar daarom zijn deze donkere dagen de ideale periode om wél weer wat ritme aan te brengen. Bedenk je zelf: wat doe je nou eigenlijk nog ná 21u ‘s avonds? Niet veel. Ga lekker naar bed en sta een uur eerder op. In de gewonnen tijd kan je veel meer dingen doen die je blij en energiek maken. Zodra het voorjaar weer aanbreekt kan je dit weer aan de kant zetten.

2. Let op je voeding

Een open deur zou je zeggen, maar het is makkelijker dan je denkt. Er zijn natuurlijk heel wat middelen die je tot je kan nemen om je energiepijl te verhogen, zoals cafeïne en suiker. En dat laatste zit in bijna alles. Maar als je wel eens wat sterkers dan dat op hebt, dan weet je dat je altijd een kick-back krijgt. En dat is dus ook, al is het in mindere mate, met koffie, red bull of bijvoorbeeld chocolade.

Probeer daarom zelf de energie te produceren. Qua voeding kan je dit stimuleren door een gezond eetpatroon te voeren, met natuurlijk vitamine, mineralen en de juiste hoeveelheden eiwitten, vetten en koolhydraten. Zeg nou eerlijk, dat is in deze periode van het jaar het aller makkelijkst.

Foto: Edgar Castrejon

3. Voel je goed over jezelf

Je kan soms best sturen hoe je je voelt over jezelf. Boost je zelfvertrouwen door jezelf in situaties te begeven waar je goed in bent. Dit kan op werk, sport, de liefde of op sociaal vlak zijn. Dit wil niet zeggen dat je het jezelf makkelijk moet afmaken, maar het is altijd een fijne uitgangspositie om nog meer gedaan te krijgen.

Daarnaast zal het zichzelf snel terugbetalen als je besluit productiever te zijn en dingen af te ronden waar je al langer tegenaan keek. Dit gevoel zal je voorzien van energie!

4. Beweeg

Wat doe je nou eigenlijk op een normale werkdag. Een beetje op een Ikea-stoel zitten en naar een scherm staren. Je vingers zijn aan het einde van de dag het enige deel van je lichaam dat beweging heeft gehad. Hoe tegenstrijdig met jouw gevoel het ook klinkt: bewegen, of sterker nog: sporten, is het beste wat je kan doen als je weinig energie hebt.

Tuurlijk, het vreet ook energie, maar uiteindelijk schiet je energiepijl er door omhoog. En dat is wat je wilt!

5. Drink meer water

Het afvoeren van afvalstoffen is erg belangrijk. Door veel water te drinken (wat je in de zomer ook deed, want damn hot) gaat dit beter en krijg je meer energie.

6. Ga naar buiten

Ondanks dat de zon een stuk minder sterk is, kunnen we je met zekerheid zeggen: hij is er wel gewoon. Er zitten soms wat wolken voor, maar die gaan er niet voor zorgen dat je geen energie meer krijgt van de zon. Minder, oké, maar alle kleine beetjes helpen.

Laat de kou je er dus niet van weerhouden om overdag tussendoor even een rondje te lopen!

7. Omsingel je met positieve mensen

Negatieve mensen of mensen die jou een negatief gevoel geven zijn vermoeiend AF. Daarom moet je deze zo snel mogelijk elimineren. Ook voor de zomer handig, overigens.

8. Mediteer

Een bonustipje dan. Download ‘Headspace‘ op je telefoon en gebruik het dagelijks. Het is een hele simpele, toegankelijke manier van mediteren. Kost je weinig tijd en gaat je gegarandeerd meer energie geven. Super chill!

Foto: Thomas Kelley
Total
5
Share