Veel sporters hebben het idee dat je elke acht weken een nieuw trainingsschema nodig hebt. Dit is lang niet altijd nodig. In dit artikel lees je wanneer je wél van schema moet wisselen.
Veranderen van trainingsschema
Boek je nog vooruitgang? Ga vooral zo door!
Als je nog vooruitgang boekt, is het niet nodig om je schema compleet om te gooien met nieuwe oefeningen. Daarbij kan dit ook nadelig werken, want het aanleren van een nieuwe oefening kost tijd.
Wanneer is het wél handig om je schema aan te passen?
Er zijn een aantal redenen waarbij het wel handig is om je schema aan te passen. Hieronder vind je de belangrijkste redenen:
Je boekt géén vooruitgang meer
Een redelijk open deur, maar de eerste reden om je trainingsschema aan te passen is omdat je geen vooruitgang meer boekt. Om weer vooruitgang te boeken is het belangrijk om na te gaan of je wel of niet goed bent hersteld, om vervolgens je schema hierop aan te passen. Factoren die je vooruitgang kunnen belemmeren zijn onvoldoende slaap, een niet passend voedingspatroon, te zwaar/ te veel trainen en stress.
Om een goed voedingspatroon te kunnen maken is het handig je Body Mass Index (BMI) te weten. Dit geeft aan of er sprake is van onder- of overgewicht en eventueel hoeveel. Als dit niet op orde is terwijl je wel al even traint, dan is het goed om kritisch naar je voedingspatroon te kijken en eventueel een ander trainingsschema te volgen.
Lees hier meer over je berekenen van je BMI.
Ben je wel goed hersteld? Dan is de kans groot dat je spieren de trainingsprikkels gewend zijn en is het dus een goed idee om je trainingsschema aan te passen. Lees verder hoe je dit het beste doet.

Bepaalde spiergroepen lopen achter
De tweede reden om je trainingsschema te veranderen is omdat bepaalde spiergroepen achterlopen. Stel je merkt dat je triceps achterlopen bij bankdrukken, dan is het logischerwijs goed om de komende tijd extra nadruk te leggen op het trainen van je triceps.
Het schema sluit niet aan bij je doel of wensen
De laatste reden om je schema te veranderen is omdat je schema niet aansluit bij je doel of wensen. Resultaten blijven achter, waardoor het gevoel hebt dat je voor niets zoveel tijd spendeert in de sportschool.
Zo verander je je trainingsschema
Dit kan door het trainingsvolume te verhogen of op andere herhalingen te trainen. Trainde je eerder bijvoorbeeld vooral op 12 herhalingen, ga dan nu een periode op 6 tot 8 herhalingen trainen met zwaardere gewichten. Je kunt je trainingsvolume verhogen door bijvoorbeeld een extra set toe te voegen aan een oefening. Een andere manier om je schema te veranderen is door andere oefeningen te kiezen of de oefening anders uit te voeren. Je kunt bijvoorbeeld bij bankdrukken het gewicht onderaan een seconde vasthouden.
Conclusie
Het is het lang niet altijd nodig om elke 8 weken je schema compleet om te gooien. Boek je vooruitgang? Ga dan vooral door met je huidige schema. Boek je geen vooruitgang meer, dan is het goed is om na te gaan waardoor je niet meer voor uitgaat. Ligt dit vooral aan dat je niet goed hersteld? Zorg er dan voor dat je lichaam meer de tijd geeft om te herstellen. Is je lichaam wel voldoende hersteld? Zorg er dan voor dat je je trainingen zwaarder maakt en/of het schema aanpast.
