Dit is waarom dieeten niet werkt

CREDITS: Oliver Sjöström

De vuistregel is simpel: om af te vallen zul je minder calorieën moeten binnenkrijgen dan je verbrand. Dit kan bijvoorbeeld door te gaan diëten. Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden; sommige diëten verbannen bijna alle koolhydraten en anderen verbannen bijna alle vetten. Voor korte termijn succes maakt het eigenlijk niet zoveel uit welk dieet je kiest.

Als je écht succesvol wilt afvallen en daar op de lange termijn ook profijt van te hebben, doe je dat door je eetgewoontes te veranderen. En heel moeilijk hoeft dat niet te zijn. Let maar op!

Hieronder vind je een opsomming van de belangrijkste…

Redenen dat diëten niet werkt

Je valt terug in je oude eetgewoontes

Op langere termijn maakt het wel degelijk uit welk dieet je kiest. Als je namelijk een dieet hebt gekozen dat ver van je oude eetgewoontes af ligt, dan vergroot dat de kans op dat je op een gegeven moment terugvalt in oude eetgewoontes. Dit komt mede omdat je zulke extreme eetgewoontes simpelweg niet bij je passen. 

Mensen kiezen een dieet om tijdelijk op te volgen

Ten tweede kiezen mensen vaak een dieet om tijdelijk op te volgen. Terwijl om op gewicht te blijven, moet je je hele leven blijven opletten dat je een goede balans houdt.

Foto: Kirsten 24K

Je lichaam gaat zuiniger om met energie

Daar komt nog eens bij dat wanneer je met een dieet veel kilo’s bent afgevallen je lichaam zuiniger omgaat met energie. Dit maakt het nóg lastiger om op gewicht te blijven, omdat je nog minder moet eten dan je gewend bent.

Vetcelstress

De laatste reden is dat met name wanneer je in korte tijd veel kilo’s bent verloren, last kunt krijgen van ‘vetcelstress’. Oftewel halflege vetcellen geven signalen af om gevuld te worden. Dit uit zich in een enorme trek en honger dat wel tot twee jaar aan kan houden.

Ga niet op dieet!

Het moraal van het verhaal is dat je beter niet op dieet kunt gaan als je succesvol wilt afvallen. Je kunt je beter richten op een duurzame gedragsverandering, waarbij je je eetgewoontes kritisch onder de loep neemt en ze stapje voor stapje verandert. Hiermee val je waarschijnlijk minder snel af, maar zorg je er wel voor dat je het beter vol kunt houden.

Total
1
Share