Fitgirl Friday: Femke de Jong

Lifestyle

Fitgirls heb je in alle soorten en maten: ondernemende, heel hard rennende, wereldberoemde en body-buildende. Zo ook de fitgirl van vandaag, want aan haar body werkt ze dagelijks. Dat om tijdens bikini-fitness wedstrijden te stralen op podium en die prijs in de wacht te slepen natuurlijk! Femke de Jong, a.k.a. Femmevalerie, is een prachtige meid die haar hart heeft verloren aan fitness en deelt dit graag op haar website en Instagram.

Interview met Femke

Femke is 26, woont in Amsterdam en werkt als Content Editor bij Changing Life, het moederbedrijf van onder andere Personal Body Plan en DoorMeal. “Dit is een onwijs tof bedrijf waar ik mijn passie voor voeding, krachttraining en bloggen perfect kan combineren.” Op de vraag wat voor meisje ze is, zegt ze: “Ik ben iemand die óf het liefst de hele dag in comfy sportkleding loopt of zich compleet optut. Ik ga graag voor uitersten, het is bij mij alles of niets, op meerdere gebieden. Verder vind ik het belangrijk om mezelf te blijven uitdagen, maar ben ik ook van mening dat je jezelf niet altijd té serieus moet nemen. Een beetje zelfspot op zijn tijd kan geen kwaad!”

Femke de Jong - Femmevalerie11Hoe ben je in het krachthonk beland?
“Een paar jaar geleden was ik al lid van een gym, maar als ik überhaupt al ging deed ik alleen cardio, probeerde ik wat apparaten uit (waarvan ik géén idee had waarvoor je ze moest gebruiken. Bleek achteraf dat het de snoepautomaat in de kantine was, oeps) en als ik in een dolle bui was pakte ik wel eens een groepslesje. Vorig jaar kreeg ik via Body Pump steeds meer interesse in trainen met gewichten en begon ik me via internet meer te verdiepen in krachttraining. Met van Pinterest geplukte schema’s besloot ik zelf aan de slag te gaan in het krachthonk. Het feit dat je jezelf continu kan blijven uitdagen met krachttraining smaakte naar meer.”

Een maand geleden had je je allereerste bikini fitness wedstrijd waarbij je derde werd, gefeliciteerd nog! Wat was je motivatie toen je besloot om mee te gaan doen aan zo’n wedstrijd?
“Thanks! Hoewel ik in het verleden wel uitschieters qua gewicht heb gehad (naar boven en naar beneden) heb ik altijd relatief weinig hoeven doen om in een ‘normale’ shape te zijn. Ik weet nog goed dat ik mezelf vorig jaar afvroeg wat ik fysiek zou kunnen bereiken als ik er écht voor zou gaan qua training en voeding. Doordat mijn interesse in krachttraining gewekt was, kwam ik via Instagram terecht op pagina’s van dames die bikini fitness deden. Het leek me een onwijs toffe uitdaging om naar een dergelijk fysiek toe te werken en te kijken waar ik toe in staat was.”

Op je blog schrijf je dat je op het moment van de wedstrijd niet heel tevreden was met je shape. Hoe kijk je nu terug op je wedstrijd prestaties?
“Klopt, de weg naar de eerste wedstrijd toe was er een met veel ups en downs. Het hele proces was nieuw en spannend en ik had geen idee wat ik kon verwachten van de wedstrijddag. Destijds was ik niet echt trots op mijn plaats, omdat ik een behoorlijk mentale rollercoaster had doorstaan om daar te komen. Aan de ene kant hoeft er natuurlijk niets mis mee te zijn om kritisch naar jezelf te kijken, maar ik besef me nu ook dat je tegelijkertijd ook echt wel tevreden mag en kan zijn met datgene wat je al bereikt hebt.”

Zeker weten! Hoe ga je om met de uiteenlopende meningen van mensen uit jou omgeving over jou proces en je uiteindelijke shape?
“Ik heb voornamelijk veel positieve reacties gehad! Ik mag me dan ook gelukkig prijzen dat mijn collega’s ook met krachttraining en voeding bezig zijn, waardoor ik super veel begrip en steun van ze heb gehad. Dus bij deze, thanks guys! De negatieve reacties die ik gehad heb waren op één hand te tellen. Ik probeer dit zo veel mogelijk te relativeren, want smaken mogen nu eenmaal verschillen en voor degenen die niet bekend zijn met fitness competities kan ik me best voorstellen dat niet iedereen het even mooi vind. Ach, wat je ook doet en hoe je er ook uitziet, er zullen altijd wel mensen een oordeel over je hebben en die zullen lang niet altijd positief zijn. That’s life! Als je zelf maar blij bent met de keuzes die je maakt.”

Amen! Wat versta jij onder een healthy lifestyle?
“Voor mij betekent het een stabiele basis hebben, waar ik me niet alleen lichamelijk maar ook mentaal goed bij voel. Niet denken in beperkingen, maar juist mijn lifestyle zien als een toevoeging. Zo had ik een paar jaar terug een periode waarbij ik superstrikt was met de producten die ik at, bijna op het obsessieve af. Alles móest suiker-, gluten- en lactose vrij zijn en ik sloeg bijna groen at van al het tarwegras en andere superfoods die ik van mezelf moest eten. Ook al at ik zo ‘natuurlijk’ mogelijk, ik voelde me doodongelukkig bij de restricties die ik mezelf destijds oplegde. Ook heb ik vroeger wel periodes gehad waarbij het me niets kon schelen wat ik at. Groentes vond ik vies, dus die ik at niet. Tegenwoordig streef ik naar het 80/20 principe qua voeding, waarbij ik bij voorkeur kies voor producten met veel voedingsstoffen, maar waarbij ik ook niet panisch doe over producten die suiker bevatten (hoi Nutella).”

Nutella: “Hoi Femke!”

Je doel voor na de wedstrijd was om een fijne structuur aan te houden met je voeding, weer met plezier naar de gym gaan en genoeg energie overhouden voor werken, bloggen en een sociaal leven. In hoeverre heb je dit doel al bereikt?
“Na de wedstrijd had ik echt even een break nodig van de gym en het tracken van macro’s. De laatste weken waren behoorlijk stressvol en nam ik te weinig tijd voor voldoende rust en ontspanning. Daardoor wou ik inderdaad na de wedstrijd hier bewust wél meer aandacht aan geven. Nu kan ik zeggen dat ik die balans absoluut weer gevonden heb! Ik train weer vijf dagen per week met plezier, mijn lichaam reageert weer normaal op voeding (de eerste weken na de wedstrijd voelde ik me echt een bodemloze put), plan ik veel meer relax momentjes voor mezelf in en sla ik niet bij voorbaat alle sociale gelegenheden al af. Maar dat komt ook doordat ik simpelweg weer meer energie heb dan tijdens mijn prep. Erg fijn!”

Voor welk ontbijt spring jij graag uit bed?
“Ondanks dat ik erelid ben van team #nocardio spring ik sowieso altijd mijn bed uit voor het ontbijt, want het is mijn favo maaltijd van de dag. Het hangt er vanaf met welk doel ik aan het trainen ben waarmee ik het liefste ontbijt. Doordeweeks (en tijdens mijn prep) kies ik het liefst voor iets makkelijks met gunstige macro’s, zoals een beltsander brownie of broccoli soep. Maar een ontbijtje waar je me écht blij mee maakt zijn protein pancakes met dadels, banaan en pindakaas. En koffie uiteraard.”

Hoe zie jij de toekomst voor je?
“Naar mijn vriendinnen toe maak ik altijd de grap dat ik mezelf later met tien katten op de bank zie zitten en ik op mijn 70e nog sta te deadliften. Maar ik heb niet echt een bepaalt beeld in mijn hoofd, ik houd juist van nieuwe uitdagingen en verrassingen. In ieder geval geen sleur en voorspelbaarheid! Ik wil graag nog veel meer gaan reizen, bezig blijven met mijn fitness doelen (zo heb ik een tijdje terug een onwijs toffe shoot gehad met Jeroen de Beer, dat smaakt naar meer!) en vooral blijven werken aan de beste versie van mezelf en anderen om me heen, zowel privé als op mijn werk. En verder zie ik wel wat er op mijn pad komt.”

Waar ben je te vinden wanneer je niet in het krachthonk staat?
“Dan ben ik hoogstwaarschijnlijk aan het werk, aan het meal preppen (telt met een lepel door de pot pindakaas gaan ook als meal prep?) of Amsterdam aan het verkennen. Ik ben in augustus verhuist naar Amsterdam en vind het heerlijk om door de stad te fietsen, op zoek naar nieuwe koffietentjes en andere fijne hotspots om rustig te kunnen bloggen.”

Pindakaas is altijd goed! Waar ben je het meeste trots op van je lichaam?
“Mijn buik! Deze is van nature al vrij plat, maar tijdens mijn prep was het voor het eerst dat ik aan het droogtrainen was en ik op een gegeven moment veins begon te zien. Freaky, maar wel fascinerend freaky, haha.”

Waar kan je echt intens van genieten?
“Eten! Cliché, maar ik ben door mijn prep voeding echt zo veel meer gaan waarderen. Ik houd er ook onwijs van om in mijn eentje er op uit te trekken. Of dit nu op een regenachtige zondag is zodat ik rustig in een koffietentje kan zitten, het verkennen van een nieuwe stad is of in mijn uppie backpacken. Ik vind heerlijk om mezelf even af te sluiten van de buitenwereld. Iets wat ik overigens ook in de gym heb. Zonder koptelefoon op maximaal volume ben ik nergens. Verder ben ik wel sociaal hoor! Ach, het nemen van tien katten blijft gelukkig altijd nog een optie.”

Haha true! Thanks en succes met de voorbereidingen voor de volgende wedstrijden! Femke volgen? Dat doe je natuurlijk op haar website, via Instagram of via de fitgirlfriday Snapchat!

Menu
Total
0
Share