De meest iconische keukens in films en series

CREDITS: HBO Max Press

Het epicentrum van ons sociale leven thuis. Het kloppende hart van het huis. De plek waar herinneringen worden gemaakt en urenlange gesprekken worden gevoerd.

Ja, dat is een beetje hoe we een keuken tegenwoordig zien. Een borrel met een kaasplank voor de open haard? Daar doen we niet meer aan. Wij nemen gewoon plaats aan de keukentafel.

De meest iconische keukens die op tv zijn verschenen

In Hollywood snapten ze dat decennia geleden ook al. En dat is precies de reden dat er door de jaren heen heel veel keukens een iconische status hebben gekregen. Keukens die we ondertussen niet meer zien als decor, maar als het toneel voor de meest dramatische wendingen in een verhaal. Soms levert dat hele ontroerende momenten op, en soms ook hele hilarische. Wij hebben de meest iconische keukens die op tv zijn verschenen, in ieder geval even op een rijtje gezet. Je mag het zien als een vervolg op de Hollywood-badkamers.

The Fresh Prince of Bel Air

De keuken van The Fresh Prince of Bel Air is dé plek voor hart-tot-hart gesprekken. Ze gebruikte het kookeiland eigenlijk een beetje zoals een late-night talkshow host zijn bureau gebruikt. Logisch ook, want met zijn ruime opzet en lichte, uitnodigende sfeer vormt deze keuken ook het perfecte decor voor openhartige gesprekken. Al vonden wij het eigenlijk het grappigst toen de keuken in de fik vloog.

Friends

Van het moment dat Chandler met zijn hoofd vastzat in een kalkoen, tot Monica en Rachel die hun appartement vergokken: geen enkele andere keuken brengt zoveel herinneringen met zich mee als die van Monica. De overvloed aan koelkastmagneten, de verzameling kookboeken en de beroemde koffiehuismuur dragen allemaal verder bij aan de iconische status van deze keuken.

Breaking Bad

De keuken van Walter White was vaak een soort besef momentje dat er achter het criminele koppie, eigenlijk een hele lieve man zat. Want, de keuken? Dat representeerde precies waar Walter het allemaal voor deed: zijn familie. Zijn kinderen die voor de schooldag aan de keukentafel hun muesli eten, zijn vrouw die op zondagmiddag in alle rust een taart bakt en zijn familie die zij-aan-zij klaar zit voor het kerstdiner. Daar draaide het om bij Walter. In het begin dan, daarna vond hij andere keukens opeens een stuk interessanter.

Two and a Half Men

De keuken staat tijdens Two and a Half Men symbool voor The American Dream. Alleen dan de totale instorting ervan. Jarenlang warden ons shows voorgeschoteld met het ideale ‘nuclear family’-idee, maar dit gezin was daar te disfunctioneel voor. Uiteindelijk wordt Jake overgelaten aan het leger wat de eindtijd betekende van de standaard Amerikaanse keukentelevisie.

Hell’s Kitchen

We kunnen eigenlijk geen artikel over de meest iconische keukens van tv schrijven, zonder Gordon Ramsay erbij te betrekken. Tijdens Kitchen Nightmares en MasterChef hebben we Gordon vaak horen schreeuwen tegenover de deelnemers, maar bij Hell’s Kitchen was het soms al helemaal feest. Soms is de keuken het hart van het sociale leven, maar wij denken dat je in deze keuken soms toch liever stilte hoorde. Of je moest héél goed zijn in je werk. En zelfs dan weet Gordon Ramsay waarschijnlijk nog iets te vinden wat hem niet aanstaat.

Ratatouille

Soms ruik je het eten door je scherm heen. Tijdens Ratatouille was dat zeker het geval. En ja, we weten het: dit is geen échte keuken, maar voor deze iconische film maken we graag een uitzondering op de regel. De dromen van Remy om een professionele chefkok te worden gaan tijdens zijn culinaire avontuur in Parijs eindelijk in vervulling, en zijn beste vriend heeft daar een hoop profijt van in de keuken. Meer hoeven we eigenlijk niet te zeggen over deze film, waarschijnlijk ken jij hem toch woord-voor-woord.

Source: