Het verschil tussen een taper en een fade kapsel

CREDITS: Luis Quintero

Je zit bij de kapper want het is tijd voor een nieuw kapsel. De grote kapmantel wordt omgeslagen en de vraag der vragen wordt gesteld. “En wat wordt het vandaag?

In je hoofd weet je precies wat je wilt, maar hoe ga je dit goed uitleggen in plaats van, doe maar lekker een kort kapsel? In the heat of the moment zeg je dat je hebt besloten om vandaag voor een hoge fade te gaan. Even komt in je hoofd het woord taper ook nog in je op.

Dit is het verschil tussen een taper en een fade kapsel

Ach, dat is toch allemaal één pot nat, denk je. De kapper zal me ook vast wel snappen. Wanneer hij alleen enkele minuten later je halve hoofd kaalscheert, begin je toch te zweten. Heb je dan toch niet het verkeerde gezegd?

Een fade, of toch een taper? Wat is het verschil eigenlijk? We hopen je in de toekomst een mislukt kapsel te besparen met het artikel van vandaag. Een ezel stoot zich namelijk niet tweemaal aan dezelfde steen. Daarom speciaal voor jou: dit is het verschil tussen een taper en een fade in je kapsel.

kapsel
Foto: Hai Phung

De reden dat het vaak fout gaat met deze termen, is omdat alle fades, tapers zijn. Maar alle tapers zijn niet altijd fades. Makes sense? Waarschijnlijk niet, daarom leggen we beiden kapsels met de verschillen voor je uit.

Wat is een taper?

Bij een kapsel met een taper verandert de lengte van het haar geleidelijk. Vaak start het vanaf de bovenkant langer, en wordt het langzaam naar beneden korter tot de natuurlijke haargrens bij de nek en de zijkanten van het hoofd. De lengte van een taper kan verschillen. Zo kun je kiezen voor een lange taper. Hier blijft je haar relatief wat langer. Bij een korte taper wordt je haar juist iets korter op de huid geknipt of geschoren. Let op, het onderste deel wordt dus niet zo kort geschoren dat het kaal wordt. Daarvoor moeten we bij de fades zijn.

kapsel
Foto: Edgar Chaparro

Wat is een fade?

Een kapsel met een fade, is er een met een taper die doorgaat tot je de huid bereikt. Dit betekent dat de onderkant van de fade dusdanig kort is dat het haar in de huid overloopt. Hierdoor lijkt het alsof je haarlijn ‘vervaagd’ voordat het de natuurlijke haargrens gebreikt. Fades hebben hierdoor ook meer onderhoud nodig omdat je die scherpe faded-to-skin look wilt behouden. Het onderste deel van de fade is dus ‘kaal’.

Een fade is dus in feite een hele korte taper. Daarom zeiden we ook: alle fades zijn tapers. Maar alle tapers zijn niet altijd fades.

Er zijn verschillende soorten fades. Een lage fade begint ten hoogte van het oor. Een middel fade begint iets boven het oor en een hoge fade start ongeveer halverwege het hoofd. Voor welke fade je kiest, ligt vooral aan je persoonlijke voorkeur.

Nu jij de verschillen tussen beide kapsels weet, hoef je nooit meer zwetend in de kappersstoel te twijfelen over hoe je iets moet uitleggen. Vanaf nu vertel je als een baas wat je wilt. Score!

LEES OOK
Gezondheidtips voor de koude dagen
Lange nachten, korte dagen, vogels die zijn vertrokken, de neusspray die uit de kast wordt gehaald en de dikke jassen op straat. Het is helaas de ijskoude…
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…