How to: Niet voor lul staan als je wijn bestelt in een goed restaurant

Wanneer je besluit om je eens lekker te laten verwennen in een goed restaurant, is het vaak heerlijk om een goede wijn te drinken bij je diner. Maar het bestellen van wijn is vaak niet zo makkelijk als je denkt. Een restaurant heeft vaak een hele lijst aan verschillende wijnen. Hoe maak je hieruit nu de beste keuze? Wij zetten een aantal tips hiervoor op een rijtje:

Bepaal je budget

Bepaal voordat je gaat bestellen hoeveel je wilt uitgeven aan de wijn. Bedenk hierbij wie er betaalt en met wat voor gezelschap je bent. Heb je een date? Of heb je een zakelijk diner, met je baas bijvoorbeeld? Bepaal op basis van deze kennis hoe duur de wijn mag zijn. Hierdoor kun je al een paar soorten wijn afstrepen op de kaart, die niet binnen je budget liggen.

Rood of wit

Bij vleesgerechten is rode wijn vaak het lekkerst. En bij vis wordt witte wijn het meest geadviseerd. Bedenk dus van tevoren of je voor vlees of vis gaat. Dit is overigens maar een guideline, maar je kan je altijd laten adviseren door de ober.

Experimenteer

Wanneer je thuis een wijntje nuttigt bij het avondeten, is het helemaal niet erg om elke keer dezelfde wijn te drinken. Maar waarom zou je in een restaurant de wijn bestellen die je altijd drinkt? Vaak betaal je in een restaurant een stuk meer voor een fles, dus het zou zonde zijn om meer te betalen voor een fles die je toch al in huis hebt. Ga daarom eens voor een andere, onbekende wijn. En wie weet bevalt deze nóg meer, dan je eigen standaard wijn.

Laat je adviseren

Wees niet bang om hulp te vragen. Vaak zijn er echte wijnkenners in het restaurant aanwezig die regelmatig verschillende wijn proeven. Zij weten vaak precies wat voor wijn het restaurant in huis heeft. Vraag daarom een wijnkenner aan tafel en laat aan hem weten waar jullie het meest van houden. Denk hierbij aan kernwoorden als fruitig, body, scherp, bitter, aroma etc. Op basis hiervan kan de wijnkenner een goede wijn aanbevelen.

Proeven

In een goed restaurant zal de ober altijd eerst de fles laten zien. Staat het je aan? Dan schenkt hij een klein beetje in het glas, zodat je kan proeven of er kurk in zit. Mocht de wijn toch anders zijn dan gedacht, geef het aan. Een goed restaurant zal daar niet moeilijk over doen. Niets is zo zonde wanneer je de wijn bestelt en ‘m uiteindelijk toch niet lekker vindt. Voel je dus niet verplicht om ‘m meteen goed te vinden!

Fles of glas

Mensen denk vaak dat wanneer ze een hele fles wijn bestellen in een restaurant dit duur is en een glas daarom veel goedkoper is. Maar niets is minder waar. Vaak ben je goedkoper uit wanneer je een hele fles bestelt. Zeker wanneer er meerdere mensen mee willen drinken. Daarnaast is het vaak zo dat niet alle wijnen per glas besteld kunnen worden.
Ben je maar met z’n tweeën en is één fles waarschijnlijk niet genoeg, maar zijn twee flessen net iets teveel? Dan is het een oplossing om van tevoren een glas champagne te bestellen en daarna over te gaan op een fles wijn.

Source :

ShutterstockESSENTIALSMEER ESSENTIALS