Een motorpuristen-weekend in de Algarve

CREDITS: J-RO Media

De Portugese kust, bekend van haar prachtige rotsformaties, stranden en trekpleisters voor jong en oud, met steden zoals Albufeira.

De Algarve-streek biedt dit allemaal en dat wekt überhaupt al onze interesse. Maar wanneer Visit Algarve ons vraagt of dit gecombineerd mag worden met onze passie voor motoren, zijn wij er als de kip piri piri bij.

MotoGP in PortimÃo

Een aantal weken geleden streek het MotoGP-circus namelijk voor de zoveelste keer neer op het Circuit Autódromo Internacional do Algarve. Voor de kenners onder ons is het circuit in het mooie Portimão een van de gaafste banen op de kalender, dit vanwege haar grote hoogteverschil en zichtbaarheid. Voor de niet-fans onder ons: de MotoGP is de koningsklasse bij sport op motoren. Deze heren doen zeg maar hetzelfde als de Formule 1, maar dan op twee wielen, en schuiven met hun knieën praktisch gezien met 300 km/u over het asfalt.

Natuurlijk is het al geen straf om even heerlijk naar de Portugese zon te mogen, maar wij als motorliefhebbers wilden dit geweld maar al te graag van dichtbij meemaken. Over deze waanzinnige sensatie later meer.

, <strong>Een motorpuristen-weekend</strong> in de Algarve
Foto: J-RO Media

Algarve: de parel van Portugal

Want buiten dat de MotoGP hier haar weg weet te vinden, is de Algarve-streek een van de meest populaire vakantiestreken in Portugal. Voor de personen die het echt goed hebben bekeken, worden er ook steeds meer permanente woningen in deze prachtige streek verkocht.

Waar je geluk moet hebben om een parel te vinden in een oester, is dat in de Algarve stukken gemakkelijker. De Algarve-streek heeft een aantal fantastische elementen te bieden. De 200 kilometer lange kuststrook zorgt werkelijk voor de meest fantastische rotsformaties die wij ooit hebben gezien, zoals bijvoorbeeld Ponta da Piedade. De aangename temperaturen, die in de zomer behoorlijk pittig kunnen oplopen, zorgen ervoor dat de directe grens aan de Atlantische Oceaan erg welkom is. Wij hebben hier zelf heel eerlijk gezegd geen duik in genomen omdat deze nu nog iets te fris was naar onze zin.

Pittige temperaturen zijn iets wat de Portugezen zelf ook graag ’toevoegen’.  Zo is kip piri piri het meest bekende gerecht uit de Portugese keuken. Klein geheimpje: piri piri-saus komt eigenlijk niet uit Portugal, maar dat maakt het niet minder lekker. Dit pittige karakter werd ons maar al te duidelijk toen we de eerste dag iets te ambachtelijk met de sauslepel rondzwaaiden. Toen we bij het originele kip piri piri-restaurant Ramires hebben gegeten, hebben we onszelf herpakt en is het echt een aanrader als je van een beetje pit houdt. Onze tip? Wees lief voor je lichaam en pak maar een paar druppeltjes.

Een andere aangename traktatie is de voorliefde voor alcohol tijdens maaltijden. Dit begint al tijdens de lunch en een verfrissend biertje of heerlijk glaasje Portugese wijn slaan wij dan ook zeker niet af om de piri piri-saus enigszins te temmen.

Foto’s: J-RO Media

Uitwaaien op zee

Omdat de temperaturen al erg aangenaam waren, was het helemaal geen straf om mee te gaan op de Cave & Dolphin Boat Tour. Eenmaal aan boord van ons vaartuig waren we op zijn zachtst gezegd verrast door de ruwe zee en stuurmanskunsten van onze kapitein. De man navigeerde het schip door metershoge golven, helaas tot ongenoegen van een aantal opvarenden met een ietwat zwakke maag. Maar the show must go on.

We waren namelijk toch wel op een soort van missie. Het is geen garantie dat je ze spot, alleen ditmaal hadden we beet. Bij het tegenkomen van een behoorlijke groep vogels ging onze kapitein er als een raket achteraan. En niet ongegrond. Waar de vogels en dus wij ook stopten, waren tientallen dolfijnen te zien. Stil te krijgen zijn we niet snel, maar dit was toch wel heel indrukwekkend. Ze kwamen ongelofelijk dichtbij en een aantal maakte zelfs een sprong uit het water. Tevens verbaasden we ons net zo over de vogels die als speren het water invlogen. Gotta love Mother Nature. Net zo dynamisch als we gekomen waren, zijn we teruggevaren naar de kust om nog een aantal van de onwaarschijnlijk mooie rotsen en kliffen te bekijken. Een aantal zo groot dat onze boot er gewoon in kon varen.

Foto’s: J-RO Media

Ready to Race…

Na een heerlijke nachtrust in het Vidamar Resort, waar we door het onthaal ons bijna zelf een coureur voelden, was het tijd om benzinedampen te gaan snuiven op het circuit. Na een heerlijk ontbijt en onze zwarte ochtendboost gingen we op pad.

Bij de MotoGP rijden, in tegenstelling tot de Formule 1, alle klassen de races op de zondag. Dit houdt dus in dat er een lekker vol programma is waar er meer dan genoeg te zien is. We keken de races vanuit de VIP-toren die midden op het circuit staat, waardoor je dus een panoramisch uitzicht over het gehele circuit hebt. Maar voor het hele spektakel losbarstte, kregen we even de tijd om op de paddock rond te lopen. Hier staan alle teams opgesteld en loop je letterlijk tussen de piloten, zoals de rijders in vaktermen heten.

Foto’s: J-RO Media

Kamikazepiloten

Wij weten onze weg te vinden op motoren en staan achter onze kunsten, echter zijn wij complete amateurs bij het zien van de heren van de Moto3, Moto2 en MotoGP. Waar de Moto3 de langzaamste variant is, zijn de halsbrekende toeren van de coureurs op zijn minst bizar te noemen. Dit gevoel wordt nog eens flink versterkt wanneer bij de eerste race van de dag in de eerste ronde twee motoren in de rondte vliegen, met de rijders er als Supermans achteraan.

De heren van de MotoGP zijn acrobaten op wielen. Met een knie slepend over de grond ronde na ronde met 150-200 km/u door de bocht te gaan is namelijk echt adembenemend. Het verandert daardoor ook al snel van een race met motoren naar poëzie op wielen. Vooral op het circuit in Portimão waar achterin de baan een behoorlijke doordraaier ligt op hoge snelheid, en je alle coureurs van links naar rechts ziet duiken. Dit alles maakt het zelfs voor een niet-motorliefhebber geweldig om naar te kijken.

Foto’s: J-RO Media

21 rondes durende eargasm

Motoren komen in allerlei soorten en maten, maar naarmate de klassen in de Moto-serie omhoog gaan, worden de motoren ook steeds anders. De Moto3 is oneerbiedig gezegd het geluid van een opgevoerde brommer. Maar bij de Moto2 wordt het heel anders, want OOOHH BOYYYY. Voor de motorliefhebbers die van de echte jankende/gillende motoren houden, zoals bijvoorbeeld de door ons geteste BMW M1000RR, is de Moto2 echt een feestje. De eerste ronde waarbij alle motoren door de bocht komen, om deze vervolgens tot de toerenbegrenzer door te laten janken, geeft ons tintelingen. De sweet spot van het geluid ligt daardoor bij ons persoonlijk ook wel bij die Moto2-klasse.

, <strong>Een motorpuristen-weekend</strong> in de Algarve
Foto: J-RO Media

King of the Road

Als de heren van de MotoGP uiteindelijk in actie komen gaat alles van niveau heftig naar niveau extreem. De snelheden die hier gereden worden in combinatie met de controle en souplesse op deze beesten is echt onwaarschijnlijk mooi. Dit maakt ook dat de races voorbijvliegen, en voor je het weet er een winnaar rondrijdt. Wat zo fascinerend is, is dat deze mannen dit gewoon 21 keer per jaar doen over de gehele wereld. Hierdoor kunnen ze niet alleen van de Algarve-streek genieten, maar nog van veel meer prachtige delen van de wereld.

Om ons motorpuristenweekend compleet te maken, schoven de oud-wereldkampioen Marc Marquez en Francesco Bagnaia als twee sjoelstenen de grindbak in recht voor ons neus. Dit doet toch ook wel weer even beseffen dat motorrijden altijd opletten blijft. Gelukkig blijven beide heren ongedeerd en zijn ze erg getraind in dit soort slippertjes. De grote winnaar van de GP van Portugal was dit jaar Jorge Martin, die van de eerste tot de laatste ronde aan kop heeft gereden. Als je het ons vraagt toont dat echt dat deze heren Men of Steel zijn. Waarna hij recht voor onze neus werd onthaald door zijn team, weten we vrij zeker dat ze dat hem dat ook hebben verteld.

, <strong>Een motorpuristen-weekend</strong> in de Algarve
Foto: J-RO Media

Moet je Algarve visiten voor de MotoGP?

De Algarve is een fantastisch mooie streek om te bezoeken als vakantieganger, natuurliefhebber, maar als motorliefhebber is Portugal in onze optiek een absoluut must om een MotoGP-race bij te wonen. Het is een heerlijke plek om te vertoeven, met een prachtig circuit, heerlijke keuken en tophotels.

Er is daarom voor zowel motorliefhebber als niet-motorliefhebber genoeg te ontdekken in de Algarve. Voor meer informatie over deze streek kun je altijd Visit Algarve checken, die ons kennis hebben laten maken met de parel van Portugal en tevens het geweld van de MotoGP. Wij zijn verkocht, en zullen zeker nog vaker te vinden zijn in de Algarve en bij de MotoGP.

Source: