Bucketlistdingen: roadtrip door Zweeds Lapland met de Volvo EX30

Lapland. Voor velen een van de plekken die op de travelbucketlist staat. Wij kregen van Volvo de uitnodiging om de Zweedse gronden van Lapland met hen te verkennen.

Roadtrip in Home of Volvo

Er stond namelijk een megadikke lifestyletrip op ons te wachten in Luleå. Hier mochten we naast de adembenemende hotels en ijskoude activiteiten, ook onze adrenaline niveau op peil houden door het aan de tand voelen van de volledig nieuwe Volvo EX30. Dwars door het Zweedse landschap en zelfs op het ijs.

, <strong>Bucketlistdingen:</strong> roadtrip door Zweeds Lapland met de Volvo EX30

Volvo is toch echt wel een trots van Zweden. De kernwaarden van het merk zijn daarmee ook meteen erg herkenbaar in het prachtige Zweden. Volvo vloog ons naar het kleine stadje genaamd Luleå. En eenmaal aangekomen op deze plek blijkt de voorliefde voor het merk ook meteen zichtbaar. Op het vliegveld huist zich namelijk een Volvo Lounge. Daar maken we kennis met een fantastisch team dat aan onze compagnon van deze week heeft gewerkt. Namelijk de Volvo EX30. Volvo’s meest compacte SUV in het volledig elektrische segment. Inderdaad: meest compact. Hem ‘kleinste’ noemen kan namelijk echt niet, want dan doen we de EX30 echt tekort.

Dat we maar een kleine 100 kilometer van de poolcirkel zijn verwijderd, wordt duidelijk zodra we buiten stappen. Langs de weg ligt een kleine meter sneeuw en de temperaturen zijn diep onder nul. Fietsen staan tot het zadel in de sneeuw, waardoor de auto al snel het voertuig naar keuze wordt. Gelukkig staat er een forse rij EX30’s op ons te wachten.

, <strong>Bucketlistdingen:</strong> roadtrip door Zweeds Lapland met de Volvo EX30

Roadtrippin’

De uitgestrekte landschappen van Zweden maakt de roadtrip automatisch een feestje. En doordat het zo mooi is, haast rustgevend zouden we zeggen, hebben we er deze keer totaal geen moeite mee dat onze auto fluisterstil is. Vanaf het moment dat we de EX30 onder onze kont krijgen, hebben we een klein uurtje om te rijden naar onze eerste tussenstop. Een knus cottagehuisje waar we over een enorm gaaf meer uitkijken, althans het was een meer…. Nu is het gewoon een forse ijsbaan. Dat maakt het niet minder mooi, want de overvloeden aan witte vlakken met hoge dennenbomen zijn precies zoals in de films.

Die Volvo EX30 is tevens top om mee te roadtrippen. Zoals je weet is een temperatuur ver onder nul en een elektrische auto geen gouden huwelijk. Echter, bij de Volvo EX30 waren we hier meer dan aangenaam door verrast. Meer dan 450 km op een volle accu is beloofd, en volgens onze ervaringen kan dit wel eens verdomd dicht bij de realiteit komen. Daar komt bij dat het onderstel van de EX30 kneitercomfortabel is. Zo comfortabel dat we onszelf af begonnen te vragen of deze EX30 luchtvering had. Dat is niet het geval.

Tijdens de route zijn we fantastische Zweedse elementen tegengekomen. Auto’s met rallyverlichtingen, de typische houten, rode woningen en borden langs de weg met rendierwaarschuwingen zorgen ervoor dat we ons in een magische omgeving wanen. Na iets té veel typische Zweedse kaneelbroodjes stond de EX30 weer op ons te wachten om de route voort te zetten naar Harads, waar we onze eerste overnachting hebben.

Tree hotel

Bij het zien van het programma gingen onze ogen glinsteren bij het zien van de naam Tree Hotel. Dit hotel staat namelijk hoog op de lijst van meest bijzondere hotels ter wereld. Het is een hotel in een bos met zeven verschillende boomhutten. Hierdoor is er de kans dat we in een Vogelnest, Ufo of Spiegelkubus slapen. Eenmaal aangekomen hadden wij behoorlijk wat geluk. De Mirrorcube was namelijk voor ons gereserveerd.

, <strong>Bucketlistdingen:</strong> roadtrip door Zweeds Lapland met de Volvo EX30

Volvo nam letterlijk alles uit handen, waardoor onze koffers netjes in de kamers werden bezorgd en van hotel naar hotel gebracht. Werkelijk fantastisch. Na een wandeling door het bos met alle boomhutten, en het checken van de Red Cottage en Birdsnest, kwamen we aan bij de Mirrorcube: een kubus volledig afgewerkt met spiegels. Omdat de cube tussen de bomen staat, verdwijnt het geheel volledig. Het gaat namelijk helemaal op in de natuur. We voelden ons een soort James Bond die in zijn schuilplaats zit. Een bijzonder comfortabele schuilplaats wel, want de kubus is van binnen volledig afgewerkt met de mooiste elementen uit de natuur.

Ondanks dat de kamer van buiten volledig van spiegels is en niemand dus naar binnen kan kijken, kan er wel van binnen naar buiten worden gekeken. En met een bakje koffie op bed midden in de natuur van Lapland is wel een pinch me-momentje. Dat momentje wordt versterkt als we een aantal belletjes horen: er staat een groep rendieren onder onze boomhut. En waar deze trip al een bucketlistitem was, kunnen we voor de trip zelf ook steeds meer vinkjes zetten.

Daar kunnen we nog een hele grote vink aan toevoegen: het noorderlicht. Tijdens een wandeling naar het Guest House voor een diner, verzorgd door de bewoners van het bos, worden we getrakteerd op het natuurfenomeen waar we stiekem op hoopten. En daar werden we toch wel even stil van. Vervolgens genieten we van lokale ingrediënten zoals zalmkaviaar, bessen waar de hele regio voor is leeg gekocht en rendier. Hierdoor worden we nog meer verliefd op Zweeds Lapland en het Tree Hotel.

, <strong>Bucketlistdingen:</strong> roadtrip door Zweeds Lapland met de Volvo EX30

Drifting on ice

Voldaan gingen we naar bed (een understatement), en de volgende dag stond een jongensdroom op de planning. De trip heet namelijk The Big Winter Drive, en die wordt gedeeltelijk gereden op onze volgende locatie: een heus bevroren meer. Volvo is hier al vanaf oktober bezig geweest om te zorgen dat hier een fantastische ijsbaan komt te liggen. Dat is maar al te goed gelukt. Het ijs is meer dan een meter dik, waardoor eventuele vragen over veiligheid en er doorheen zakken snel van tafel kunnen worden geveegd.

, <strong>Bucketlistdingen:</strong> roadtrip door Zweeds Lapland met de Volvo EX30

Voor ons kan het niet snel genoeg van start gaan, want wij hebben een hele andere vorm van vegen in gedachten. Namelijk het vegen van de Volvo EX30 over de ijsbaan. Dat kan natuurlijk niet zonder een les van de profs. De ijsbaan is namelijk in twee delen opgesplitst. Het circuit van bijna 4 kilometer lang en de slalomproef. We krijgen bij beide elementen een uitleg met demonstratie die we zorgvuldig volgen. Uiteindelijk krijgen we de vrije hand om zelf de EX30 aan de tand te voelen. En als we iets kunnen waarderen zijn het de volgende woorden: ‘This car is too slow for you, please take this one,’ gevolgd door ‘drive it like you stole it.’ Volvo… Amen.

We hebben de EX30 zo dwars mogelijk over de baan gegooid en met de ESC af wordt de EX30 meteen een hele leuke auto om mee te spelen. Zo bewijst Volvo dat een veilige auto nog steeds tof kan zijn. Waar de meeste journalisten na 1,5 uur wel klaar waren met racen, hebben ze ons na 3,5 uur van de baan moeten slaan. We hadden het te druk met plezier maken, en alleen zo kunnen we de EX30 natuurlijk goed testen. We zijn ook meer dan verbaasd over de prestaties van de EX30. Door de bochten van het circuit glijden met 70 km per uur en fictieve rendieren ontwijken met 80 km per uur zorgen voor gave situaties, zonder dat we het gevoel krijgen de controle te verliezen.

Daarna is het weer tijd om de Zweedse keuken te testen, én voor nog iets moois: het maken van een ijssculptuur onder begeleiding van een artiest van het officiële Ice Hotel. Hier moesten we de stoel van de EX30 maken uit een massief blok ijs van 50x50cm. Supertof om te doen, maar onze kwaliteiten liggen eerder bij autorijden.

Arctic Bath Hotel

Ons volgende verblijf ligt op steenworp afstand van ons eerdere hotel. Ook het Arctic Hotel ligt aan een groot meer. Onze Water Cabin dreef daadwerkelijk op het meer: nu compleet bevroren met sneeuwscooters erop, maar in de zomer kun je hier gewoon een duik nemen. De Water Cabin is voorzien van ultieme luxe gecombineerd met natuurlijke materialen. De open haard zorgde zelfs voor een vleugje romantiek. Jammer dat we alleen waren…

, <strong>Bucketlistdingen:</strong> roadtrip door Zweeds Lapland met de Volvo EX30

Het Arctic Hotel is niet alleen bekend vanwege haar ligging en de cabins verspreid over het terrein, maar ook door de wellnessruimte. Inclusief Ice Bath Therapy. Overslaan kan natuurlijk niet,  dus zijn we er met volle moed en tegelijk frisse (letterlijk) tegenzin tegenaan voor gegaan.

Gecombineerd met saunatherapie kregen we drie rondes in het ijsbad. Waar de ijsbaden momenteel erg populair zijn, gingen we hier voor het echte werk: een wak in het meer waar nog een aantal centimeters ijs op lag. Dat resulteert in ongeveer een temperatuur van 0.5 graden Celsius. Nadat we de laatste ronde de hitte van de sauna overwonnen en uiteindelijk meer dan een minuut in het water bleven, heerste toch wel een gevoel van trots. Absoluut een onvergetelijke ervaring en de gezondheidsvoordelen snappen we. Al zal het geen hobby worden…

, <strong>Bucketlistdingen:</strong> roadtrip door Zweeds Lapland met de Volvo EX30

Volvo EX30 als roadtripauto

Terug naar onze compagnon. De Volvo EX30, en de reden waarom Volvo ons ook op deze trip heeft gevraagd. Met dit model introduceert het Zweedse merk zich in een nieuw segment, want het is een compacte SUV. Als één van de merken waar duurzaamheid en veiligheid bovenaan de prioriteitenlijst staan, is de keuze voor een volledig elektrische auto snel gemaakt. Wat de Volvo EX30 zo goed maakt, is dat de auto compleet is ontworpen als elektrische auto. De besturing, aandrijving en het onderstel zijn daar dus allemaal op ontwikkeld. Het plaatje klopt. De EX30 voelt solide, direct en kwalitatief heel goed aan.

De EX30 is beschikbaar in twee smaken. Namelijk de variant met de Single Motor en een vermogen van 272 pk, met een optie tot een extended range. Hiermee verandert de range van 344 km naar 475 en dat is volgens ons wel echt een aanrader. Vooral wanneer je lekker over het ijs wil glijden. De Single Motor breekt namelijk net even wat meer uit.

, <strong>Bucketlistdingen:</strong> roadtrip door Zweeds Lapland met de Volvo EX30

Onze persoonlijke voorkeur gaat toch wel uit naar de Twin Motor. Hiermee verdubbelt het vermogen bijna naar 428 pk en de range krijgt maar een kleine afname: 450 km. Die is uiteraard geheel afhankelijk van de rechtervoet, maar wij hebben deze Twin Motor een aantal dagen bij ons gehad en de range is echt heel erg sterk. Beide modellen staan als een huis op de weg en voelen heerlijk dynamisch. De Twin Motor is daarbij ook nog eens pijlsnel. Deze variant schiet namelijk in 3.6 seconden naar 100 km per uur, en dit is op ijzige wegen meer dan voldoende.

Een ander belangrijk aspect van de EX30 is sustainability. Hier krijgen we soms kriebels van, want het betekent vaak saai en stoffig, maar bij de Volvo is dit absoluut niet het geval. De auto is modern en strak. Sommige materialen moeten in de smaak vallen, maar gelukkig zijn er meer dan voldoende keuzes zodat je de Volvo EX30 volledig naar wens kan maken. Wij verwachten daarmee ook dat we de EX30 veel terug gaan zien in Nederland.

Het toffe aan de sustainability van de EX30 is dat de auto volledig uit elkaar gehaald kan worden na zijn levensduur. Elementen kunnen uit de auto kunnen dan weer hergebruikt worden. Daarnaast hebben de designers nog een aantal foefjes toegepast. Zo zitten de knoppen in de auto allemaal in het midden. Onhandig of wennen zou je zeggen… Dat was namelijk ook onze optiek. Maar door alles naar het midden te verplaatsen is de kabelboom van de EX30 40% kleiner. Superslim, dus.

, <strong>Bucketlistdingen:</strong> roadtrip door Zweeds Lapland met de Volvo EX30

Staat Lapland terecht op de bucketlist?

Hierover kunnen we heel kort zijn. JA. Zoals we Lapland een aantal dagen hebben mogen ervaren, was een daadwerkelijke droom. Al onze elementen werden afgevinkt en als kers op de taart hebben we ook nog eens het noorderlicht mogen ervaren. Dit hadden we voor geen goud willen missen. Net zoals het dwarsgooien van de EX30’s, de uitgestrekte landschappen, de gastvrije mensen en de bizar mooie hotels. Thanks, Volvo.