Lifehack: zo blijft je parfum de hele dag hangen

CREDITS: Bigstock

Wist je dat 75% van onze emoties worden bepaald door wat we ruiken? Daarom spuiten we ’s ochtends graag een lekker luchtje op. Het liefst willen we dat deze de hele dag blijft hangen, maar soms lijkt het na een half uur al vervaagd. Wil je je parfum de hele dag blijven ruiken zonder dat je het halve flesje op hoeft te spuiten? Deze tips gaan je daarbij helpen.

Zo blijft je parfum de hele dag hangen

De tips zijn op de delen in twee categorieën. De eerste categorie gaat over hoe je in het algemeen met parfum omgaat. De tweede categorie vertelt over de manier hoe je je luchtje ’s ochtends het best op kan doen.

parfum, <strong>Lifehack:</strong> zo blijft je parfum de hele dag hangen
Foto: Bigstock

Gebruik in het algemeen

Check de concentratie

Er zijn verschillende soorten parfums. Wat voor soort je hebt, heeft invloed op hoe lang hij zal blijven ruiken. Dit heeft alles te maken met de concentratie parfum dat in het product zit. Een zogeheten eau de cologne heeft het laagste parfumpercentage van deze rij, namelijk twee tot drie procent. De geur zal dan ook na twee uurtjes niet meer te ruiken zijn. Eau de cologne was vroeger erg populair, maar is wordt tegenwoordig nog maar weinig gebruikt. Dit komt onder andere doordat de parfums van nu wél langer ruikbaar zijn.

Daarna komt de eau de toilette. Dit is een van de populairste vormen van parfum omdat deze redelijk betaalbaar is. Het parfumpercentage is vijf tot tien procent en hij blijft tot ongeveer drie uur te ruiken. Een eau de toilette is perfect voor mannen die wèl van parfum houden, maar geen hele sterke en overweldigende geur willen.

Een zogeheten eau de parfum heeft de hoogste concentratie van de ‘gewone’ parfums, namelijk tussen de 15 en 40 procent. De geur van een eau de parfum houdt het ongeveer zo’n acht uur vol. Door de hogere concentratie zijn deze luchtjes ook vaak iets duurder. Er zijn veel toppers op de markt, waaronder deze Acqua di Gio Profumo.

Naast een eau de parfum, bestaat er ook nog gewoon parfum. Deze is met een concentratie van 20 tot 40 procent niet te verstuiven. Het is de bedoeling dat dit product op de huid gedruppeld wordt en zal tot wel 24 uur merkbaar blijven. Deze vorm is ook meteen de duurste door de hoge concentratie parfum die erin zit.

Conclusie: check welke soort parfum bij jou past en hoe lang jij hem graag zou willen blijven ruiken.

parfum
Foto: Christin Hume

Opbergen

De geur in je parfum kan afgebroken worden door licht en hitte, daarom is het belangrijk dat je je producten goed opbergt. Dit houdt in: koel en droog. Zet je parfum dus niet ergens waar het in de zon staat, want dan zal het de geur en chemicaliën afbreken en gaat het product sneller over de datum.

Bewaren in het originele flesje 

Je luchtje openmaken en in een ander flesje doen lijkt misschien een leuk idee, maar is het niet. Wanneer parfum aan de lucht wordt blootgesteld, zal de geur verdampen. Dit doet uiteindelijk weinig goeds, dus probeer dit, hoe verleidelijk ook, niet te doen.

Afstemmen 

Voor het meest langdurige resultaat, kun je naast je parfum, ook de lotion en eventueel body wash van dezelfde geur aanschaffen. Mocht je deze niet in huis hebben, zorg dan dat de geuren van deze producten goed met elkaar samengaan zodat ze niet elkaar tegenwerken.

parfum, <strong>Lifehack:</strong> zo blijft je parfum de hele dag hangen
Foto: Bigstock

Hoe kun je het best een parfum op doen?

Na het douchen

Het beste moment om je parfum op de spuiten is na het douchen. Dit komt omdat je poriën dan nog open staan. Dit is ook bevordelijk voor hoe lang je de geur zal ruiken omdat je huid je luchtje op deze manier goed op kan nemen.

Probeer zo veel mogelijk te voorkomen dat je parfum op je kleding spuit. Dit kan namelijk vlekken veroorzaken door de olie en alcohol in het product.

Verzorg je huid

Wanneer je huid gehydrateerd is, wordt de geur van je parfum in de huid gesloten. Het is dus belangrijk dat je je huid goed verzorgd. Let wel op: de geur van de lotion of crème mag niet overheersend zijn. Anders heb je er nog steeds niks aan.

Pulse punten

Een ander handig trucje is om je parfum op je zogenoemde pulse punten te spuiten. Dit zijn warme punten op het lichaam en deze warme zorgt ervoor dat je langer de geur blijft ruiken. Deze punten zijn bijvoorbeeld de hals, kaak, binnenkant van de elleboog en onderarm. Kies twee van deze punten uit om het luchtje op te spuiten, anders kan het te overweldigend worden en loop je als een wandelende parfumbom rond. Niet wat we willen.

Niet wrijven

Last, but not least, een veel gemaakte fout: wrijf de parfum niet in de huid! Je polsen tegen elkaar bewegen is dus echt een no go. Wanneer je dit doet, maak je de moleculen van de geur kapot waardoor het veel sneller vervliegd. Zonde van je dure luchtje dus.

Geuren-header
Foto: Bigstock

Dus….

Om het simpel te houden sommen we de belangrijkste kenmerken nog even voor je op. Gewoon omdat een mens daar blij van wordt.

Check de concentratie

 • Eau de cologne: 2 à 3 procent parfumpercentage. Netto geurtijd is twee uur.
 • Eau de toilette: 5 tot 10 procent parfumpercentage. Netto geurtijd: drie uur.
 • Eau de parfum: 15 tot 40 procent parfumpercentage. Netto geurtijd: acht uur.
 • ‘Gewone parfum’: 20 tot 40 procent parfumpercentage. Netto geurtijd: 24 uur.

Opbergtips en afstemming

 • Bewaar je parfum koel en droog.
 • Bewaar je parfum ook zéker in ’t originele flesje.
 • Check of er andere producten zijn met dezelfde geur voor afstemming.

De parfum op doen

 • Ná het douchen. Punt.
 • Een goede huidverzorging is key. Anders wordt het niks.
 • Ken je pulse punten: hals, kaak, binnenkant van de elleboog en onderarm.
 • Niet wrijven.
parfum
Foto: Trung Do Bao