Parachutespringen uit een Luchtballon

Wij mochten met Virgin BalloonFlights en een stel maffe parajumpers mee voor een te gekke ervaring. Parachutespringen uit een luchtballon! Het gezelschap bestaat uit 12 parajumpers: man, vrouw, jong en oud met allen hetzelfde doel: De ultieme kick. Daarom staat er vandaag geen ‘gewone‘ sprong op het programma. Er staat een parachutesprong uit een luchtballon op het programma!

de-Parachutisten

Parachutespringen uit een Luchtballon

Om 3 uur ’s ochtends gaat mijn wekker. In het donker ga ik op weg naar Achtmaal, een klein dorpje in West Brabant waar de enthousiaste parajumpers al staan te wachten. Er hangt een gezonde spanning rond dit gezelschap. Het lijkt een ontzettend hechte groep als je het van een afstandje kijkt. Maar dat lijkt me ook wel logisch als je met elkaar regelmatig uit een vliegtuig springt.

Na een aantal minuten komen de wagens met de luchtballonnen aangereden. Met zijn allen lopen het veld op en pakken de ballon uit. Langzaam wordt de luchtballon opgeblazen. Eerst met enkel koude lucht, daarna ook met warme lucht. Als de ballon volledig is opgeblazen stappen we het mandje in en begint het avontuur!

De Ballonvlucht

Met een prachtige zonsopkomst voor ons stijgen we langzaam op. Het uitzicht is adembenemend. Een luchtballon zou wat mij betreft bij iedereen op zijn bucketlist moeten staan!

Normaal gesproken ga je met een luchtballon enkele honderden meters hoog. Dat is ruim voldoende om te genieten van het uitzicht en de eindeloze rust. Vandaag gaan we echter wat hoger. We klimmen naar 10.000 voet, iets meer dan 3 km hoogte, zodat de parajumpers veilig kunnen springen.

 De Sprong

Hoewel ik me geen moment onveilig heb gevoeld in de luchtballon vond ik het toch wel vreemd om te zien dat er mensen uit het mandje klommen. Sommige gingen op de rand staan. Anderen lieten zichzelf zakken en bungelden onder aan het mandje. Om het gewicht in het mandje verdeeld te houden, sprongen er aan beide kanten, om en om steeds 2 parachutisten uit de ballon. Sommige met een klein beetje spanning, maar vastberaden.

Het schijnt een totaal andere ervaring te zijn dan parachutespringen uit een vliegtuig. Normaal gesproken heb je direct na de sprong al een kruissnelheid van minimaal 200km/h. Doordat je uit een (vrijwel) stilstaande ballon springt, ervaar je een werkelijke vrije val. Het lijkt me heel tof om dit ook nog eens mee te maken. Voor deze ochtend was de ballonvaart en het vastleggen van deze mafkezen al meer dan genoeg!ESSENTIALSMEER ESSENTIALS

3 comments

  1. Ik mocht samen met mijn Tandemmaster Erwin een tandem sprong maken uit deze lucht ballon. het was en een hele geweldige ervaring

Comments are closed.