Must-watch: Zweeds autokerkhof heerlijk in beeld gebracht

CREDITS: Florian Olivo | Unsplash

Autokerkhoven gaan bij de gemiddelde autoliefhebber door merg en been. Terecht, want een veld vol afgedankte oldtimers die aan hun lot worden overgelaten, gaat ook bij ons aan het hart.

Toch moeten we eerlijk bekennen dat we er niet altijd even rouwig om zijn. Bijvoorbeeld in het geval van Bilkyrkogården Kyrkö Mosse in Zuid-Zweden.

Een plan om elektriciteit op te wekken

Sinds 1930 kocht de eigenaar van dit gebied namelijk allerlei afgedankte auto’s in om elektriciteit te wekken met de automotoren. Vervolgens haalde hij alle bruikbare onderdelen van de auto eruit en verkocht deze door. Daarna werden de auto’s zonder pardon in het drassige bos gezet, waarna hij er niet meer naar om keek. Uit het hart, maar absoluut nog niet uit het oog. Daarom kwamen er nog steeds regelmatig mensen langs om naar de verwaarloosde auto’s te kijken.

Autokerkhof nu als El Dorado voor autofanaten

Door de jaren heen heeft de eigenaar maar liefst 130 auto’s verzameld, waarna hij in 1974 stopte met zijn activiteiten. En dat terwijl de autoliefhebbers die over het kerkhof hadden gehoord juist in grotere hoeveelheden langskwamen. Wij snappen wel waarom. Op YouTube zijn de wrakstukken namelijk heerlijk in beeld gebracht, waardoor we precies weten waarom dit kerkhof het El Dorado voor autoliefhebbers is. Een Mercedes-Benz 190D uit de jaren 40, Volkswagen Kevers, Opel Kapiteins en ongekend veel Saab 93-, 95- en 96-series liggen tussen de bomen te rusten. En soms ook andersom.

Autokerkhof heeft een sinister randje

De natuur heeft het op dit kerkhof namelijk compleet overgenomen, waardoor de bomen en struiken soms door de auto’s heen groeien. Ook zijn sommige auto’s bedekt met mos en zinken de auto’s elk jaar weer wat verder weg in de grond. Het resultaat? Een setting die niet zou misstaan bij een post-apocalyptische film. Check hieronder de beelden.