De meest opmerkelijke nieuwe Schotse whisky’s

Ondanks de opkomst van nieuwe landen als Japan, Taiwan en, jawel, Nederland, wordt Schotland nog steeds gezien als de heilige graal op als het op whisky aankomt. Continu openen er nieuwe distilleerderijen en worden er bijzondere nieuwe vaten opengetrokken die zich lenen voor nieuwe whisky’s. Dat is het mooie van rijping op hout natuurlijk, geen twee vaten zijn hetzelfde. Wij maakten een selectie van

De meest opmerkelijke nieuwe  Schotse whisky’s

Highland Park Valknut

Op het eiland Orkney donderen de invloeden van de Vikingen nog altijd door in het DNA van de bewoners én in de whisky die ze hier maken. De mythes en sagen van dit illustere volk spelen dan ook een belangrijke rol in de whisky’s die door Highland Park op de markt worden gebracht. Wat met name kenmerkend is voor deze single malt, is de zeer eigen smaak van turf waarmee een deel van de gerst is gemout. Verder worden de whisky’s van Highland Park uitsluitend op ex-sherry vaten gerijpt, waardoor een bijzonder karakteristiek smaakprofiel ontstaat.

In de Viking’s Legend Serie lanceert Highland park nu de Valknut, die met 46,8 % alcohol een strakke rakker is. Lichte rooksmaak met tonen van vanille, zwarte peper, kruidnagel en anijs is het bijzondere palet van deze single malt, waarin zelfs gerst zit die op Orkney heeft gegroeid. Valknut betekent ‘de knoop der gevallen strijders’ en is het symbool dat volgens de Boorse mythologie staat voor het belonen van moed en strijd. Strijders die hiermee gemarkeerd waren, mochten bij een eervolle dood tot het dodenrijk Valhalla toetreden.

De Highland Park Valknut koop je vanaf €59,99 op bijvoorbeeld Drankgigant.

 

The Glenrothes Soleo Collection

Tot voor kort bracht deze distilleerderij zelf geen enkele single malt op de markt: alles werd doorverkocht aan de grote whiskyblenders. Maar een kleine 10 jaar besloten ze om hun eigen merk op de markt te brengen, maar dan enkel als vintage, single malt van één enkel distillatiejaar. Nu lanceert The Glenrothes een nieuwe lijn, met daarop een leeftijdaanduiding: 10, 12 en 18 jaar, die alle vintage varianten zal vervangen. Wat is gebleven is de liefde voor ex-sherry vaten, daar zijn namelijk alle varianten van dit huis in gerijpt. En dat is niet heel gek, want de de eigenaar van deze distilleerderij is dezelfde als van The Macallan, nog zo’n huis met een voorliefde voor deze Spaanse vaten.

Het proces om druiven te rijpen in de zon is dan ook de inspiratie voor de Soleo-range, het proces waarbij de druiven transformeren van fris en fruitig naar diep en verzadigd. Die smaken zijn dan ook terug te vinden in deze range, zowel in smaak als in de diepe kleur van de whisky. Dit is een langzame whisky en de complexiteit heeft tijd nodig om tot volle ontwikkeling te komen, niet alleen in het glas, maar ook in de neus en in de mond. De sherry speelt in alle vier de whisky’s de hoofrol, maar overheerst tegelijk niet. En ook deze range gaat van fris en vanille in de 10 jaar oud, naar meer fruitig in de 12 jaar oud en naar meer kruidig in de Whisky Maker’s Cut. De apotheose van de in Nederland beschikbare range wordt gevormd door de heerlijk complexe 18 jaar oude variant. Deze is vrijwel geheel opgebouwd uit zogenaamde first-fill ex-sherry vaten, met smaken als vanille, peer en verse gember.

De Soleo-range is te koop bij de betere slijter vanaf €40,99 voor de 10 jaar tot €114,99 voor de 18 jaar oud.

 

White Walker by Johnnie Walker

In samenwerking met HBO introduceert Johnnie Walker een limited edition whisky die gebaseerd is op het ondode leger van White Walkers. En natuurlijk wil jij als die-hard GOT-fan zo’n fles in huis hebben. De whisky is een blend van onder andere Cardhu en Clynelish, een van de meest noordelijk gelegen distilleerderijen van Schotland. De White Walker bevat tonen van gekaramelliseerde suiker en vanille, verse rode bessen en een vleugje boomgaardfruit. Toegankelijk dus, maar tegelijk met de kenmerkende complexiteit van Johnnie Walker.

Maar deze editie is slechts een opwarmertje! Volgend jaar wordt namelijk de Game Of Thrones Single Malt Whisky Collection gelanceerd, bestaande uit acht verschillende whisky’s die stuk voor stuk een van de iconische Houses of Westeros en de Night’s Watch representeren.

De White Walker is te koop op o.a. Gall.nl vanaf € 36,99 (zolang de voorraad strekt).

 

The Balvenie 25 years Old

We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen, maar 25 jaar geleden kende de single malt wereld het proces van dubbele rijping eigenlijk niet. Het was David Stewart die in 1982 startte met het experimenteren hiermee: hij bracht gerijpte Balvenie whisky over in Oloroso sherry vaten voor een finish van enkele maanden. Dit proces resulteerde in een extra laag vol smaak, diepte en complexiteit die met geen andere methode te bereiken is. In 1983 kwam deze whisky voor het eerst op de markt als en deze werd in 1993 omgedoopt tot DoubleWood. En dat mag gevierd worden.

Opmerkelijk bij deze 25 jaar oude variant slechts drie maanden heeft doorgebracht in sherryvaten, tegen negen maanden voor de wereldberoemde 12 years old. “De whisky is na 25 jaar rijpen in tradionele Amerikaanse eiken whiskyvaten als vodoende geconstrueerd, waardoor een kortere finishing geoorloofd is” aldus Malt Master David Stewart. Deze whisky is echt bijzonder. Fluweelzacht en tegelijk krachtig. Een neus vol eikenhout en sherry met kaneel en honingsiroop. Een smaak van sinaasappelschil en gedroogd fruit. Een afdronk, weelderig met sherry en specerijen. Een geweldige manier om zo’n jubileum mee te vieren!

Voor een slordige €475 kan deze fles van jou zijn, te koop bij bijvoorbeeld Best of Wines.

Total
10
Share