Zo eet je street food op vakantie zonder ziek te worden

Lokale lekkernijen proeven op vakantie. Klinkt heerlijk toch? Toch hoor ik ieder jaar wel van iemand dat hij of zij de nodige diarreeremmers nodig heeft gehad na het proberen van het lokale street food. En met street food bedoel ik niet alleen de gefrituurde sprinkhanen in Vietnam of rauwe inktvis in Japan. Nee, ik bedoel ook gewoon de braadworst op de markt in Berlijn of de taco aan het strand van Mexico. Street food is niet alleen goedkoper dan in restaurants, maar is ook essentieel in het ontdekken van een land en haar cultuur en is daarom zo populair onder toeristen. Voordat je al het street food op vakantie gaat proberen, hier een paar tips en tricks om je voor te bereiden op een omgeving die jouw maag niet gewend is.

Doe research!

Voordat je naar afreist naar je vakantiebestemming is het handig om wat vooronderzoek te doen. Kom erachter wat er over het algemeen gegeten wordt en hoe dit er uit hoort te zien. Zo krijg je een beeld wat je tegen kunt komen en bij welk kraampje je vooral snel door moet lopen.

Sluit achter in de rij aan

Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Kraampjes waar een rij staat is over het algemeen een goed teken en de hoge omloopsnelheid geeft bacteriën weinig kans om te ontwikkelen. Een lange rij is ontmoedigend, ik weet het, vooral als je honger als een paard hebt na het verkennen van de stad. Maar het is het risico niet waard om de volgende dagen op de wc te moeten doorbrengen, omdat je zo nodig naar dat kraampje zonder rij moest. Er zit echter ook een addertje onder het gras, een lange rij betekent namelijk niet altijd dat het eten er goed is. Soms is het er gewoon druk omdat het kraampje op een goede locatie staat en waar dus veel mensen langs lopen. Zoek een kraampje waar locals in de rij staan en bestel wat zij bestellen. Handgebaren en knikken werkt prima wanneer je honger hebt en wanneer je wilt weten wat lekker is. Zie het als een soort realtime Yelp.

Foto: Chandradeep Kumar

Geen schoon kraanwater, let op groenten en fruit

De meeste mensen zijn zo gefixeerd op het niet drinken van het water dat uit de kraan komt dat ze helemaal niet nadenken aan de manieren waar het water nog meer voor wordt gebruikt. Fruit en groentes worden over het algemeen gewassen met water uit de kraan i.p.v. gefilterd water. Dus wil je een break van het koolhydraatrijk street food en heb je zin in een salade of een stuk fruit?  Zorg dan dat het een fruitsoort is die je kan schillen of dat de groentes gekookt zijn.

Oordeel zelf

Als je niet helemaal zeker weet of het street food op de juiste manier wordt klaargemaakt, loop dan gewoon door. Ook al hou je van lokale lekkernijen, het eten van street food op vakantie maakt je nog niet meteen een food expert. Elk land en elke kraam is anders en wanneer het er niet goed uitziet, niet lekker ruikt of het voelt niet goed, laat het lekker staan. De kans is groot dat een kraampje om de hoek iets veel beters voor je klaar kan maken.

Aan tafel!

Het laatste en meest belangrijkste is het tijdstip waarop je eet. Op vakantie hou je jezelf waarschijnlijk al aan een raar eetschema, maar het is belangrijk om je aan te passen aan de lokale etenstijd. Noodlesoep is voor Amerikanen misschien een lunch terwijl het voor de Vietnamezen ontbijt is. Wanneer je eet op hetzelfde tijdstip dat de locals eten weet je zeker dat het verse producten zijn en kun je beter oordelen welke plekken populair zijn om te eten.ESSENTIALS