De Zeiksnor | Verjaardagen
Nederlanders zijn ontzettend goed in zeuren. Grappig genoeg vinden Nederlanders het ook fijn om andere mensen te horen zeuren. Nou is Manify een heel positief mannenmagazine, we schrijven alleen over dingen die we tof vinden en als we het niks vinden hoor je ons er niet over. Maar speciaal voor de échte-échte Nederlanders hebben we dit nieuwe rubriekje in het leven geroepen. ‘De Zeiksnor’!

Vorige week: ‘Going Dutch’

Nederlanders en verjaardagen

Wat zijn verjaardagen toch kut. Niet die van mezelf natuurlijk, want dan krijg ik cadeau’s, maar die van anderen. Laat ik duidelijk zijn; ik heb geen hekel aan feestjes, als er ergens een tap en goede muziek is, is het het al snel goed. En dat iedereen één keer per jaar stil staat bij zijn/haar eigen geboorte vind ik ook niet erg. Maar dat toneelspel waarvan het script een cliché is, het decor de huiskamer of tuin, de rekwisieten kaas en worst zijn en hoofdrolspelers oersaai en hypocriet zijn, is ronduit belachelijk eigenlijk.

Foto: Upcoming

Gespreksstof

“Hoe voelt dat nou, 32?” Weet ik veel! Wil je taart? “Dat sla ik niet af, klein stukkie” (al wrijvend over de buik). “Wil je nog een bakje koffie, of wil je al iets sterkers…?”

En daarna barst het los met veelal de volgende uiteenlopende onderwerpen: wegwerkzaamheden, het weer, zeiken op familieleden die er niet zijn, vakanties, de crisis, werk, het nieuws. That’s it.

zeiksnorHet decor

Dat is natuurlijk de huiskamer, maar als het boven de 20 graden is en droog ook wel eens de tuin. Hoe dan ook, iedereen zit in een kring. Er rennen kinderen rond die aan hun kont wroeten en daarna een flinke hand Nibb-its pakken. Gelukkig zijn er ook nog andere hapjes…

Preisalade

Ronde 1: Taart. Wat wil je? Kruimel, appel of.. En is er een taart die gekocht is om ‘lekker gek’ te doen. Abrikoos-munt, bijvoorbeeld hihi. Ronde 2: Kaas, komkommer, leverworst en als je geluk hebt ook cervelaat. Ofwel de goorste combinatie die er bestaat. Ronde 3:  Chips, borrelnootjes, wraps met zalm (lekker exotisch) en toastjes met salades. Iedereen koopt preisalade. Niemand eet het. 

En dat terwijl eigenlijk iedereen met smart zit te wachten op ronde 4: de mini-snacks! Slinger dan de frituurpan om 12u al aan!

Foto: ejwblog

Toneelspel

Het vreemde van dit hele fenomeen is dat niemand, op de oudjes en kinderen tussen de 5 en 11 na, er zin in heeft. Veel mensen hebben niet eens zin om hun eigen verjaardag te vieren; ‘Maar ja, het moet..’. Van wie!? En dan komt het mailtje. Kut, weer op zaterdag! Niet dat zondag wel goed was geweest, maar dit is nóg zuurder! En wist je dat peuters al zelf uitnodigingen kunnen photoshoppen én schrijven? “Lieve familie, op 22 september vier ik mijn 2e verjaardag…” Zucht..

Cadeautips

Nederland is denk ik het enige land ter wereld waar cadeautips bestaan. Waarom is dat? Omdat wij onze verjaardag zo fucking vaak vieren. Kinderfeestje, grote mensen feestje apart en als één van deze dagen niet op de verjaardag zelf valt komen opa en oma ’s avonds even een taartje eten. Natuurlijk zijn er cadeautips en natuurlijk is dat altijd een envelopje (volgende keer geef ik gewoon een pak enveloppen..). Het is logisch dat mensen geld willen, want wat moet je met al die douchepakketten en de zoveelste fles mierzoete Liquor 43?

Foto’s: travelpod.com | julliandriessen

Verkleedpartijen

Wat wel heel erg leuk is zijn optredens van familieleden. Want je kan het toch niet maken om iemand zijn/haar 65ste verjaardag voorbij te laten gaan zonder een liedje te zingen over typische dingen van de persoon in kwestie!? Timing is hierin heel belangrijk. Je moet het niet in het begin doen, want dan vind iedereen het nog ‘leuk’ om elkaar te zien. Maar je moet het wel doen voordat iedereen is ingekakt en/of dronken. Dan is het moment daar. De uitgeprinte songteksten worden uitgedeeld. Op de melodie van ‘Het Land van Maas en Waal’ zingt de voltallige visite mee. Ondertussen merkt de schrijver van het liedje, dat hij veel te langen zinnen heeft gemaakt, maar dat ter zijde…

Koffie

Misschien is het binnen een aantal jaar wel klaar met deze taferelen. Het hoort een beetje bij mensen die op de klok moeten kijken of ze zin hebben in koffie. “Half acht? Oh, nee dan wacht ik nog even…”

Maar goed, wat ik eigenlijk wilde zeggen:

Lieve lezers,

Ik ben 6 november wordt ik ‘al weer’ 35 en wil jullie allemaal uitnodigen om het op zaterdag 7 november, onder het genot van een natje en een droogje, te komen vieren. Ik zeg niet wat we gaan doen (want dan kom je niet), maar neem wel je zwembroek mee. Cadeau’s hoef ik niet, als je je goede humeur maar mee neemt. Ik zeg maar altijd zo: Het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen!

Laat even weten of je komt, of niet, en met wie en hoeveel. Alvast bedankt.

Groetjes,

De Birthdayboy

Cadeautip: 

* Nee, grapje ik ben veel jonger, jarig in april en vier het niet. Doei.ESSENTIALSMEER ESSENTIALS