Verkalkte dieren in Tanzania: SPOOKY

Wooo..spooky hoor. Normaal schrijf ik alleen maar over de nadelen van kalk in een waterkoker, maar dit is weer hele andere koek: verkalkte dieren! Mozes kriebel, is dit nou eng of supergaaf?

Levende standbeelden in Tanzania

De Engelse fotograaf Nick Brandt kwam tijdens zijn reis door Tanzania wel iets heel eigenaardigs tegen. Hoe dichter hij bij het Natronmeer kwam (Noord-Tanzania) hoe griezeliger het beeld werd. Versteende vogels, vleermuizen en reptielen die erbij stonden of de aarde stil gestaan heeft. En dat alleen maar omdat ze in contact waren gekomen met het water uit het Natronmeer.

Maar hoe dan!?

Het Natronmeer is extreem zout, dat is een ding wat zeker is. Maar hoe de dieren daarin dan verzeild komen? Brandt verklaart dat door de extreme reflectie van het meer de dieren in verwarring raken waardoor ze in het Natronmeer crashen. Door het extreme zoute water verkalken de dieren razend snel en blijven deze perfect, intact bewaard. Daarna drogen ze uit waarna ze kei- en keihard worden.

Mocht je overigens interesse hebben om een duik te nemen: niet doen! Het rood gekleurde meer zit vol met bacteriën en kan tot 60 graden heet worden.

Nick Brandt heeft hierover een foto boek uitgebracht met de meest gave foto’s die hij gemaakt heeft gedurende zijn rondreis door o.a. Kenia en Tanzania.ESSENTIALSMEER ESSENTIALS