Skipiste op je dak, wonen in Slalom House

De wintersportliefhebbers hebben lang moeten wachten, maar inmiddels is er een dik pak sneeuw gevallen in Oostenrijk. Eind 2015 zag het er nog somber uit en moesten veel wintersporters het met een bruine piste doen. Met de komst van een piste op het dak van Slalom House in de hoofdstad van Kazachstan, hoeven de inwoners daar zich niet druk over te maken.

Skipiste midden in de stad

Kazachstan heeft een goed wintersportklimaat, het is er in de winter erg koud en er valt genoeg sneeuw. Gezien de omgeving is het voor de inwoners en de toeristen van de hoofdstad Astana niet vanzelfsprekend om even te gaan skiën of snowboarden, want de dichtstbijzijnde skipistes zijn uren verderop. Maar daar lijkt verandering in te komen. Een groep architecten onder de leiding van Shokhan Mataibekov, heeft een appartementencomplex met een skipiste op het dak ontworpen. De architecten van het Slalom House project zijn geïnspireerd geraakt door de lange koude winters in Kazachstan.

Waar nu avontuurlijke inwoners van Astana in de wintermaanden kleine sneeuwhellingen maken om van af te boarden, is het in de toekomst misschien wel mogelijk om gebruik te maken van een 325 meter lange skipiste. De piste loopt van het dak van het complex tot aan de straat en is niet bereikbaar met een stoeltjeslift, maar met een normale lift zoals we gewend zijn in hoge appartementen. Wanneer je de afdaling nogmaals wilt afleggen kun je in de lift genieten van een panoramisch uitzicht over de stad.

Skiën voor het werk

De onderste verdiepingen van Slalom House zullen ruimte bieden aan diverse winkels en eetgelegenheden. Het is waarschijnlijk niet mogelijk om er zomaar paar dagen te verblijven als wintersportvakantie, want er zullen ruim 400 twee slaapkamer appartementen in komen. Dit concept zal het hart van veel Kazachstaanse ski liefhebbers wat sneller laten kloppen. Wat is er nou beter dan de dag sportief te beginnen met een goede slalom koers? Voor nu kunnen de inwoners er slechts nog van dromen want het project moet eerst nog goedgekeurd worden door de gemeente en de inwoners.

Helaas moeten wij het in Nederland met indoor skibanen doen. Maar met ruim tien uur rijden kunnen wij de sneeuw opzoeken in Oostenrijk of Frankrijk. Ben je nog van plan om op wintersport te gaan? Je kent Val Thorens waarschijnlijk al lang, maar heb je al ooit van Tignes gehoord? Deze plaats is zeker de moeite waard om te bezoeken!



ESSENTIALS