Skiën doe je in de lente!

Niet elke winter is de beste voor de Europese skigebieden. De sneeuwval laat soms lang op zich wachten. Toch hebben we ons vóór de Kerst al prima kunnen vermaken in Val Thorens en Tignes, omdat de gebieden erg hoog liggen. Dit geldt al helemaal voor de gebieden Alpe d’Huez en Les Arcs, waardoor ze perfect zijn voor lenteskiën!

Lenteskiën

Wat is er nou heerlijker dan een perfect geprepareerde, lege piste pakken met een zonnetje op je smoel? Dát is lenteskiën. In principe kan je gewoon in je t-shirt de berg af en bij het aprés skiën aangekomen, staan sommige dames zelfs in hun bikini’s op de tafel bij de Folie Douce. De zon schijnt volop, maar het zal aan de drank liggen dat ze het niet zo koud hebben. Met temperaturen die op kunnen lopen tot 10 graden, is zwemkleding misschien wat overdreven, maar natuurlijk wel heerlijk warm voor een skigebied.

Het hoogseizoen is voorbij, maar het is n de barren druk genoeg om een goede après ski party mee te pakken. Op de pistes is het juist lekker leeg. Vrijwel geen klasjes of klunzen, ofwel: tijd om te gassen! Voor skiërs is het ’s ochtends perfect en snowboarders (zoals ik), kunnen wat later in de ochtend/middag hun lol op. De sneeuw wordt wat losser en natuurlijk ook wat papperiger door de zon, maar vooral op de hogere pistes niet té. Heerlijk gewoon!

Alpe d’Huez

Dit gebied is natuurlijk bekend om z’n fietsroute, maar je kan er ook perfect skiën. Het gebied telt 250km aan 135 pistes, met een hoogteverschil van 2200 meter! En daarnaast zijn er zeer goede condities om off piste te gaan. In april kan je rekenen op 11 uur aan zon en mocht het bewolkt zijn, dan klim je toch tot boven de wolken (Pic Blanc op 3330 meter hoogte). Na een dagje in deze zon krijgt een 5 o’clock shadow  ineens een hele andere betekenis.

In de avond ga je natuurlijk racletten en aan de lokale biertjes en Génépi. Je doet de lokale barren en clubs aan en de volgende dag weer als eerste de piste op! Mocht je nou niet zo fris zijn, dan pak je toch een spa en een massage in het vijfsterren Chamois d’Or Hotel.

Les Arcs

Denk je liever groter, check dan Les Arcs. Een werkelijk prachtig skigebied, waar zowel jongeren als families in harmony langs elkaar leven. Met meer dan 430km aan pistes, zou je er bijna een week kunnen skiën, zonder één keer dezelfde piste te pakken! De hoogste top ligt op 3250m en geeft je een adembenemend uitzicht op de omgeving, waaronder de bekende Mont Blanc en een deel van Italië.

Ook Les Arcs is in het lenteseizoen niet te druk. Ik durf wel te zeggen dat het een van de tofste skigebieden is, waar ik ooit gesnowboard heb. De omstandigheden (volop zon) en halflege pistes, hielpen daar natuurlijk heel erg aan mee. Maar ook omdat je zo lang kan blijven doorgaan en daarna zeer snelle liften weer omhoog kan pakken. Ik hoefde mijn bindingen maar nauwelijks los te maken!

Dat deed ik natuurlijk wel toen ik bij Le Lodge bij Mille8 aankwam, een high end  plek om te genieten van een welverdiende lunch. Daarna zijn de condities geweldig (lees: lossere sneeuw, drank in de man) om te snowboarden. Er is een zeer groot snowboardpark, een hele toffe border cross en skipark waar je over het water kan en op een grote luchtzak kan landen.

Yuge App

Als je naar Les Arcs gaat, zorg dan dat je sowieso de Yuge app download. De app geeft je alle informatie over het skigebied, tracked precies welke pistes je hebt gehad en hoe snel, hij laat je weten wat de wachttijden zijn bij skiliften, waar is de meeste zon, sneeuwkwaliteit en het ziet er ook nog eens super uit!

De meeste zitten met hun gedachten al bij de zomer, maar mocht je nog een weekendje niks te doen hebben: dan raad ik je beide gebieden zeer aan om deze lente heen te gaan! ESSENTIALS