Historisch interview: wat Steve Jobs je leert over ‘failure’

CREDITS: MD Mahdi | Unsplash

Steve Jobs. My man. Als iemand iets serieus zinnigs te vertellen heeft, dan is hij het wel. Deze keer over failure. Of ja, de kern is meer: vraag hulp.

Steve Jobs over falen

Deze boodschap geeft hij in een interview uit 1994. Historicus John McLaughlin is de interviewer, en Jobs vertelt een anekdote over hoe hij als twaalfjarige Bill Hewlett (co-founder van HP) opbelde: ‘Hi, ik ben Steve Jobs. Ik ben 12 jaar oud. Ik ben een student op de middelbare school en ik wil een frequentieteller bouwen. En ik vroeg me af of je misschien reserveonderdelen hebt.’ Legendarisch. 

Steve Jobs, <strong>Historisch interview:</strong> wat Steve Jobs je leert over &#8216;failure&#8217;
Foto: Bigstock

Gewoon de telefoon pakken, bellen en hulp vragen

Meneer Hewlett moest lachen, maar hij stuurde de onderdelen wel op. Dezelfde zomer gaf hij de kleine Jobs ook nog een baantje waar ze de  frequentietellers bouwden. En de rest van zijn techcarrière is geschiedenis. Door het belletje met Hewlett heeft Steve Jobs ook altijd zo in het leven gestaan. Gewoon de telefoon pakken, bellen en hulp vragen. Hij geeft ook aan zelf altijd antwoord te geven als mensen hem bellen en om hulp vragen. 

Het grote verschil tussen mensen die écht iets willen bereiken en mensen die blijven dromen: ‘De meeste mensen pakken nooit de telefoon op en bellen niet. De meeste mensen vragen niet om hulp. En dat onderscheidt mensen die dingen doen van mensen die er alleen maar van dromen. Je moet handelen en je moet bereid zijn te falen.’ 

De anekdote en het feit dat je moet ‘durven om te bellen’ is in elke business van toepassing, vertelt hij. Steve Jobs sluit af met dat je moet soms crashen en op de blaren zitten. ‘Je moet bereid zijn om te crashen, weet je, met mensen aan de telefoon, met het starten van een bedrijf, met wat dan ook. Als je bang bent om te falen, kom je niet ver.’ En laten we dat voor altijd in ons achterhoofd houden.

Source: