Hoe rook je een sigaar: tips voor beginners

Inmiddels zul je alles weten over de etiquette van het roken van sigaren. Zo zijn er verschillende lounges voor alleen leden of openbare lounges. En een sigarenknipper is een accessoire die elke gentleman moet kunnen hanteren. Maar  kun jij de grote vraag hoe rook je een sigaar beantwoorden? En hoe bewaar je hem? Het roken van een sigaar is een serieuze praktijk, dus wij hebben enkele tips voor de beginnende sigarenroker.

Hoe rook je een sigaar

1. Sigaren mogen nooit te droog zijn! Wanneer je er een dikke Cubaanse sigaar hebt gekocht in een tabakszaak, dan kun je hem niet langer bewaren dan twee dagen. Houd daar dus rekening mee. Je merkt dat je sigaar te droog is wanneer hij niet meer veerkrachtig is als je erop drukt. Wil je sigaren toch langer bewaren, dan kan je een humidor aanschaffen. Dit is een sigarenkistje met spons erin, dit houd je sigaar vochtig.

2. Wanneer je een sigaar hebt gekocht en je er eentje wilt roken, dan zal hij eerst geknipt moeten worden. Daar heb je speciale sigarenknippers voor. Hoe veel knip je er dan vanaf? Zorg altijd dat je ongeveer 1/8 deel er vanaf knipt. Van de kop van de sigaar dus. Door deze kop eraf te knippen heb je een zeer vers stuk waaraan je gaat roken.

hoe rook je een sigaar - shutterstock - Jaromir Urbanek

3. Wanneer je er eentje gaat aansteken houd hem dan in ongeveer 45 graden. Neem nog geen trekjes zoals bij een sigaret. Een sigaar steek je aan met een houtje, lucifer of mooie aansteker. Laat de sigaar goed warm worden in de vlam en draai rondjes, Dit voorkomt scheef roken. Vervolgens kun je kleine trekjes nemen. Doe kalm aan, wanneer je te grote trekjes neemt wordt je sigaar te warm. Hierdoor gaat de smaak verloren en moeten we niet hebben!

hoe rook je een sigaar - shutterstock - IAKOBCHUK VIACHESLAV

4. Gaat de sigaar uit, verwijder dan de as en steek de sigaar opnieuw aan zonder deze in de mond te steken.

5. Laat de as zo lang mogelijk aan je sigaartje hangen. De as werkt zo namelijk als functie dat de sigaar niet te snel brand. Handig! Zo weet je in ieder geval zeker dat de smaak niet te snel verloren gaat.

6.  Ongeveer halverwege de roken komt er een omslagpunt Je zult een andere smaak proeven, het wordt intenser. De smaak verslechtert snel. Wij raden dan ook aan om op het omslag te stoppen. De nicotine wordt dan ook goed verhoogt. Maar de keus is aan jou!

7. Oh, een dikke sigaar wil trouwens niet gelijk zeggen dat deze erg zwaar is. Vaak geven smalle/kleine sigaren zelfs een scherpere smaak!

Don’ts

  • Rook een sigaar nooit over je longen, maar probeer de rook in je mond te laten circuleren. Rook rustig en geniet van de smaak! Mocht de sigaar uitgaan, omdat je niet snel genoeg rookt dan kan je deze gerust nog een keer aansteken, doe hem echter pas in je mond als deze weer aan is.
  • Druk de sigaar nooit uit, maar leg hem in de asbak en laat hem vanzelf uitgaan.
  • Verwijder het sigaren bandje niet. Het kan geen kwaad om deze te laten zitten wanneer je jouw sigaar aansteekt.  Als je het bandje verwijdert kan je een gaatje in het dekblad maken waardoor lucht kan ontsnappen. Hierdoor trekt je sigaar minder goed. Tijdens het roken komt het bandje vanzelf wat losser te zitten en kan je het makkelijk verwijderen.
LEES OOK
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…
De grondleggers van het nieuwe CUPRA-tijdperk
Er zijn maar weinig types waar wij niet mee door één deur kunnen. Maar ja-knikkers, routinejunkies, comfortzeilers en lijntjeslopers staan wél op dat lijstje. Sorry, not sorry.…