Samsung Galaxy S5: top of flop?

Eindelijk aangekondigd

Na wekenlang roddels, geruchten en zogenaamde “eerste foto’s”, werd gisterenavond in Barcelona op het Mobile World Congress de nieuwe Samsung Galaxy S5 aangekondigd. Het is de grotere, modernere opvolger van de Galaxy S4. Voor de early birds: je kan de Galaxy S5 nu al bestellen bij T-mobile. Maar wat vinden wij er eigenlijk van? De belangrijkste top- en floppunten:

Top

Ultrazuinige modus: het scherm wordt zwart-wit en alleen de belangrijkste apps en functionaliteiten op het toestel werken nog. Superhandig als je telefoon nog enkele uurtjes mee moet gaan op de laatste procenten accu.

Vingerafdrukscanner: dit hoort gewoon bij een high end toptoestel als je het ons vraagt: een vingerafdrukscanner. Je telefoon met een pincode of patroontje ontgrendelen is zó 2013…

Strakker uiterlijk: waar de iPhone al jarenlang van aluminium wordt gemaakt, blijft Samsung haar toestellen stug vervaardigen uit kunststof. Toch vinden we de case van de (water- en stofdichte) S5 wel een stuk strakker kijken dan de gladde achterfront van de Galaxy S4. De S5 mag dan weinig verschillen van de S4 als het op uiterlijk aan komt… wij vonden de S4 ook al erg strak! De S5 komt er in het blauw, zwart, wit en goud.

Flop

Magere hardware-upgrade: veel technologiewebsites zijn lichtelijk teleurgesteld over de hardware-upgrade in de Samsung Galaxy S5: er zit geen 64-bit chip in (die Apple wel in zijn iPhone 5s stopte), er zitten geen opvallende verbeteringen in de schermtechnologie. Bovendien is het geheugen (zowel werkgeheugen als opslagcapaciteit) gelijk gebleven met de S4.

Accu: de S4 had een scherm van 5 inch. De S5 heeft een scherm van 5,1 inch. Dat vraagt om een sterkere accu. Dat heeft de S5 daarom ook. Waar de S4 nog een 2600 mAh accu had, zal de S5 worden uitgerust met een 2800 mAh… oké, maar meer ook niet wat ons betreft. We vragen ons af wanneer nu eindelijk eens een high end smartphone op de markt komt die gewoon drie of vier dagen meegaat op een accu. Dan zou je ons over de streep hebben!

Duss…

Of je jouw Galaxy S4 op marktplaats moet zetten en als de wiederweer een S5 moet bestellen? Tja, dat is uiteindelijk nog steeds aan jou natuurlijk!

Bron afbeelding: nrc.nlESSENTIALSMEER ESSENTIALS