Oktoberfest

Vanaf 21 september tot aan komende zondag (6 oktober) vliegen de pullen bier over de toonbank in Munchen. Het idee van het Oktoberfest is aan lange tafels grote pullen bier naar binnen werken, die door rondborstige vrouwen word gebracht, een beetje schreeuwen en op schlager muziek mee lallen en nog meer bier drinken. Klinkt perfect toch?

Oktoberfest

In 1810 organiseerde de Bavariaanse Koning Ludwig I een paardenrace, ten behoeve van zijn jaarlijkse trouwdag. De race sloeg zo aan dat er besloten werd een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. In de loop der tijd is de focus op de race wel een beetje vervaagd en dus hebben de paarden uiteindelijk plaats gemaakt voor 1-literpullen gevuld met Deutsche pils.

Vandaag de dag begint het Oktoberfest in september en staat het garant voor dik twee weken zuipen. Maar waarom heet het dan geen Septemberfest? In den beginnen duurde de race geen twee weken, gelukkig voor die paarden. Het was een evenement van Ă©Ă©n dag, maar naar verloop van tijd duurde het evenement langer en langer. Maar in Bavaria kan het aardig koud en zelfs sneeuwachtig zijn, midden oktober. Vandaar dat de organisatie besloten heeft om het Oktoberfest al in september te laten beginnen.

Tradities Oktoberfest

Maar is het nou alleen maar plat bier zuipen? Ja, voor de meeste wel. Maar het feest barst van de tradities, voornamelijk op de eerste zondag. Er worden missen gehouden in bijna alle kerken in Munchen, er is een parade, waar de paarden in terug komen, en er zijn loopgroepen die muziek maken.

Oktoberfest logoEr staan veel verschillende tenten op het Oktoberfest waar je aan de tafels kunt plaatsnemen. Nou ja, als er plaats is dan. Wil je een plekje bemachtigen moet je heel vroeg aanwezig zijn. En moet je je plekje niet meer afstaan. Voor veel jongeren wordt het ook gezien als een uit de kluiten gewassen indrink festijn, want trekken ’s avonds nog lekker de clubs in.

De tenten zijn vaak van de verschillende biermerken die er geschonken worden. Al het bier dat te verkrijgen is komt uit Munchen. Dus geen Heineken en ook geen Bavaria op het Bavariaanse feest. Van de 16 tenten zijn er twee waar wijn geschonken wordt. De reden dat bier zo centraal staat tijdens het Oktoberfest, is om dat vroeger de waterkwaliteit in de Duitse provincie erg slecht was. Dus besloten ze maar om bier te drinken. Of ze daar ook hun limonade mee aanmaakten, hun thee mee zetten of hun pasta in kookte is voor mij een raadsel.

Het is een echte aanrader om het feest een keer mee te maken. Maar zorg wel dat je er getraind heen gaat, want je kan je voorstellen dat die Bavarianen je zo onder de tafel zuipen.

ESSENTIALSMEER ESSENTIALS