National Graphic Photo of the Day: Best of 2015

Elke dag plaatst National Geographic een mooie foto met een tof verhaal van een fotograaf in ‘Photo of the Day’. Deze foto kan geliked worden en mensen kunnen hun mening in een reactie achterlaten. Zo maakt National Geographic elke maand een fotogalerij genaamd ‘Best of October’ of ‘Best of January’ of ‘Best of March’, je snapt het wel denk ik… In deze galerijen staan de best gewaardeerde foto’s van die maand.

Nu publiceert National Geographic ook een fotogalerij met de tofste foto’s van het afgelopen jaar. Vorig jaar waren het deze, dit jaar zijn het de volgende twintig waanzinnige shots:

Bioluminous Larak

Fotograaf: Pooyan Shadpoor

Pooyan Shadpoor kwam deze scène tegen tijdens een wandeling langs de oever van Larak, een eiland van Iran in de Perzische Golf. Hij was zo betoverd van de magische lichten die afkomstig waren van de plankton, dat hij dit shot genomen heeft.

When Penguins Attack

Fotograaf: Clinton Berry

Dit shot is gemaakt op Antarctica met een GoPro. Clinton Berry was bezig met het observeren van de pinguïns toen hij puur uit geluk dit toffe beeld heeft weten vast te leggen.

The Village

Fotograaf: Gabor Dvornik

Gabor Dvornik woont 800 meter van deze locatie vandaan. Het is een natuurreservaat in Szödliget in Hongarije. Dvornik is hier vaak te vinden om foto’s te knippen. Hij had maar drie uurtjes geslapen voordat hij naar het meer ging voor deze perfecte shot waar hij al tijden van droomt. Door de mist zag het landschap er erg spooky uit en had hij het gevoel alsof hij in een fantasie landschap terecht was gekomen. Pas na 500 foto’s had hij hét perfecte shot weten te maken.

Against the Wind

Fotograaf: Dominic Roy

Tijdens het extreme weer in Quebec City in Canada probeert deze sneeuwuil vooruit te komen en vecht hij als het ware tegen de wind. In dit gebied leven vele sneeuwuilen, maar het is vaak moeilijk om te vinden. Laat staan om er een goede foto van te maken.

Mother of the Forest

Fotograaf: Marsel van Oosten

Deze baobab bomen op Madagascar zijn maar liefst 800 jaren oud. Ze vormen een micro-ecosysteem voor mensen en dieren. De boom is namelijk een belangrijke bron voor water, hij kan tot 4000 liter water opslaat in zijn stam. Voor Afrika is dit letterlijk de boom van het leven.

Shining through

Fotograaf: Ernie Vater

Wat juist zo mooi is aan het gebied waar dit shot genomen is, is de stilte. Wanneer je hier bent hoor je niets, behalve het geluid van krakend ijs en vallende waterdruppels. Volgens Ernie Vater is het zo rustgevend om hier te zijn. Hij kan er enorm genieten van de stilte en dit gevoel heeft hij in dit shot vast weten te leggen.

Fox Found

Fotograaf: Stefano Unterthiner

Op de foto is een rode vos te zien die op de loer ligt, helemaal gecamoufleerd in het herfstige bos. Dit shot is genomen in Gran Paradiso National Park in Italië. Hier zal deze vos, net als alle andere vossen in dit gebied, gaan vissen, jagen op konijnen of zich vertoeven aan picknick restjes van bezoekers.

Cracking the Surface

Fotograaf: Alexey Trofimov

Trofimov gaat een paar maanden per jaar het Baikalmeer op om te fotograferen. Dit meer is ’s werelds diepste en oudste meer in het zuidoosten van Siberië. Trofimov hoopte om een verrassend en uniek shot te schieten. Tijdens een sterke vorst en wind ontstonden er ongebruikelijke patronen in de scheuren. Op deze ochtend heeft hij, tijdens zonsopgang, dit shot weten te schieten.

All the Fish in the Sea

Fotograaf: Jeff Hester

Jeff Hester is van mening dat een oceaan er altijd op deze manier uit zou moeten zien. Maar dit is niet altijd zo het geval geweest. Cabo Pulmo, een gebied bij Mexico’s Baja California schiereiland, werd in 1995 opgericht om overbevissing tegen te gaan. Nu begint het ecosysteem steeds meer terug te keren en komt het gebied steeds meer in een gezonde toestand.

Dancing with the Moon

Fotograaf: Andrew George

George wist op een perfect moment deze prachtige foto te schieten in Ijsland. Het mysterieuze Noorderlicht en de heldere maan tegelijkertijd geven een toffe sfeer.

Who’s there?

Fotograaf: Cezary Wyszynski

Wyszynski ziet in deze foto de muis gewoon denken: “Wie heeft er op mijn deur geklopt?”. Maar misschien heeft het iets te maken met de weglopende rat op de achtergrond?

Something’s Fishy

Fotograaf: Ian McAllister

Deze wolf was bezig met het eten van een haring, maar vond uiteindelijk de fotograaf toch iets interessanter. Zodoende nam hij een eetpauze en ging hij het water in om de fotograaf te onderzoeken. McAllister gebruikte een onderwatercamera voor dit intieme shot van de wolf, aan de kust van British Columbia in Canada.

Falls in Autumn

Fotograaf: Vedrana Tafra

Tijdens een prachtige herfstige ochtend met een beetje mist en een moment van zonneschijn wist Tafra dit toffe shot te nemen. Op de foto is het oudste en grootste nationale park van Kroatië te zien: Plitvice Lakes National Park. Het park bestaat uit fantastische watervallen, een overvloed aan wilde dieren, 261 verschillende soorten vogels en zestien meren gevormd door natuurlijke dammen die gedurende de dag van kleur veranderen.

Hull-o

Fotograaf: Marc Henauer

Dit shot is genomen bij het Caribische eiland Bonaire. Deze locatie is een populaire bestemming voor duikers. Op de foto is een duiker te zien die naar de Hilma Hooker kijkt, een gezonken vrachtschip.

Kit Friendly

Fotograaf: Kalmer Lehepuu

Lehepuu was in het zuiden van Estland toen hij deze foto nam. Het vosje komt net uit zijn hol wanneer hij recht in de lens van de camera kijkt. Lehepuu wist dat op deze plaats een hol zat en heeft gewacht totdat de jonkies oud genoeg waren dat ze het hol mogen verlaten. Op het moment van de foto was de moeder eten halen, waardoor Lehepuu de kans zag om dichterbij het hol te komen om de vosjes te kunnen observeren.

Imperial Blossoms

Fotograaf: Yukio Miki

Op het terein van het keizerlijke paleis in Kyoto in Japan groeien deze ‘Cherry Tree Blooms’. De bomen staan meestal eind maart/ begin april in bloei en zijn kenmerkend voor de Japanse cultuur.

Big Baby

Fotograaf: Karim Iliya

Iliya was aan het duiken in de wateren van Tonga toen hij dit kalf met zijn moeder tegenkwam. De jonge bultrug was op minder dan 30 cm van Iliya af toen hij dit shot nam, heel indrukwekkend dus.

Winter White

Fotograaf: Stephano Unterthiner

In het Nationaal Park ‘Grand Paradiso’ in Italië zijn enorm veel wilde dieren te zien. Dieren zoals steenbokken, gemzen, vossen en hermelijnen. Op deze foto is een hermelijn te zien met zijn winterse witte vacht, in de lente en zomer heeft hij een roodbruine vacht.

Yellow Jellies

Fotograaf: Ciemon Frank Caballes

Bij een van de Rock Islands van Palau ligt het Jellyfish Lake. In dit meer van zoutwater zijn enorm veel gouden kwallen te vinden. Deze kwallen zijn onschadelijk voor de mens en leven op zonlicht. Het zonlicht voedt namelijk de organismen in hun weefsel. Daarom bewegen de kwallen dagelijks mee met de stand van de zon.

Bird Feeders

Fotograaf: Abderazak Tissoukai

Abderazak Tissoukai was in de buurt van Xingping in de Chinese provincie Guanxi toen hij deze foto nam. Op de foto is een aalscholver visser te zien die bij zonsondergang op de rivier Li aan het vissen was.ESSENTIALS