Reizen in stijl #2: Meest luxe treinreizen er wereld

Reizen kan op heel veel manieren. Eerder hebben we het al over cruise vakanties gehad en vandaag is het tijd voor luxe treinreizen door zowel Europa, Afrika, Canada en China. Met een treinreis bepaal je zelf hoelang je weg gaat en wat je wilt zien. Van etentjes in de trein tot etentjes in de stad, het kan allemaal. Jij bepaald!

Luxe treinreizen wereldwijd

Europa | Venetië – Praag – Parijs

Deze drie plekken behoren zeker tot de mooiste plekken in Europa. Met de trein maak je deze plekken weer eens anders en bewuster mee dan met een vliegtuig. Al zou je zeggen dat Venetië alleen boten heeft, toch kun je er op de trein stappen op het Santa Lucia station. In de namiddag stap je op en kun je gaan bivakkeren in je compartiment. ’s Avonds kan er uitgebreid en lekker decadent gedineerd worden in één van de drie restaurants die te vinden zijn in de trein.

De volgende ochtend krijgt iedereen ontbijt in zijn compartiment en reist de trein door Oostenrijk en Tsjechië. In de middag kan er geluncht worden in de trein. Eenmaal aangekomen in Praag overnacht je in een hotel. Dag 3 heb je heel de dag de mogelijkheid om Praag te verkennen. De volgende dag word je in de middag weer verwacht op de Oriënt Express trein. Je ontvangt Afternoon Thea in je eigen hut terwijl de trein richting Duitsland rijdt. Dineren en overnachten doe je in de trein. In de ochtend komt de trein in Parijs aan en is er nog tijd om te ontbijten. Hier krijg je de mogelijkheid om van de trein af te stappen of om door te reizen naar Londen.

Canada |  Banff of Lake Louise – Vancouver

Deze reis behoort tot een van de spectaculairste treinreizen ter wereld ook al is deze reis maar twee dagen. Canada überhaupt is al adembenemend. Laat staan hoe de treinreizen zijn.

Dag 1

Je stapt aan boord van de Rocky Mountaineer in Banff of Lake Louise. Tijdens de reis zal je landschap zien, wat je normaal alleen op foto’s ziet. De trein rijdt door boerenlandschappen en langs mooie rivieren. Verder rijdt de trein over hoge bergpassen en door waanzinnige tunnels die deel uit maken van de rijke spoorweggeschiedenis in de Canadese Rockies. Gewoon om er een beetje geschiedenis door te gooien. De hoogtepunten van deze dag zijn de klim over de Rogers Pass, the Kicking Horse Canyon, the Spiral tunnels en natuurlijk de gletchers en met sneeuw bedekte toppen van de Canadese Rockies. Deze dag eindigt in Kamloops. Hier overnacht je in een luxueus hotel om even al dat moois op een rijtje te zetten en door te laten dringen. Zo’n reis maak je niet iedere dag.

Dag 2

De reis gaat verder westwaarts. Tijdens deze reis zal je de veranderingen van het landschap duidelijk zien. Dag 1 was het vooral wijde rivieren met bossen en grote rotsen van The Coast and Cascade Mountains en dag 2 zal voornamelijk groene velden te zien zijn van The Fraser River Valley. Hoogtepunten van deze dag zijn de rivieren van Hell´s Gate in the Fraser Canyon, de steile kliffen langs the Thompson river. De reis eindigt in Vancouver. Hier zou je nog een paar dagen aan kunnen plakken om daar de boel te bezichtigen.

Afrika | Kaapstad – Stellenbosch – Kimberley – Durban – Johannesburg

Deze reis wordt gemaakt met de trein ‘Shongololo Express’. Er is keuze uit vier compartimenten.

Ivory class
Compartiment met aparte bedden, ventilator, een kluisje en een wastafel. Een gedeelde badkamer met een douche en twee toiletten.

Gold class
Aparte bedden met airconditioning, eigen badkamer en een kluisje.

Commodore Class
Tweepersoonsbed of twee eenpersoonsbedden met een eigen badkamer, een kleine zithoek, airco, een kluisje. Er is een kledingkast aanwezig met laden.

Emerald Class
Tweepersoonsbed of twee eenpersoonsbedden met eigen badkamer, een zithoek, airco, een kluisje en föhn.

De reis begint in Kaapstad en hier blijf je drie dagen. Je kan onder andere Boulder’s Penguin Colony en de Kirstenbosch Botanical Gardens bezoeken, op de oostelijke helling van de Tafelberg. Er kan een stadstour gedaan worden door Kaapstad inclusief een rit met de kabelbaan naar de Tafelberg.

Hierna begint de treinreis met de Shongololo Express. Deze reist door de Hugenot Tunnel naar Paarl. Vanuit hier rijdt de trein naar Stellenbosch, de tweede oudste stad van Zuid-Afrika. Na een middagpauze wordt de reis vervolgd over de hellshoogte pass door een landschap met fruitboerderijen en wijngaarden net als uit een film.

Dag 5 en 6 wordt doorgebracht in de hoofdstad van de Noord-Kaap, Kimberley. Deze stad is in 1893 opgericht door ontdekking van diamanten. De volgende dag (dag 7) arriveert de trein in Durban, de derde grootste stad van Zuid-Afrika. Hier ga je je zeker vermaken met het subtropisch klimaat en lange stranden. Hier is ook excursie mogelijkheid langs kloosters, de spirituele ontmoetingsplaats opgericht door Ghandi en langs de grootste moskee van Zuid- Afrika.

Op dag 8 kan je ’s ochtends genieten van een rondleiding door een Zulu-dorp en in de middag een mini cruise over de St. Lucia Estuary. Hiermee ga je opzoek naar nijlpaarden, krokodillen en watervogels. Voor dag 9 staat er een safari door het Hluhluwe-Umfolozi Reservaat. Daarna staat het Kruger Park door Swaziland en een excursie door de omgeving van Nelspruit. Hierna eindigt de reis in Johannesburg waar je zelf van alles kan plannen.

Van Rusland naar China in stijl *****

Waarschijnlijk niet de reis waar je gelijk aan denkt. Maar als we het dan over luxe en stijl hebben dan hebben we het over een trein reis van Moskou naar Beijing die niet te vergeten is. Je bent 16 dagen van huis, maar je zal nooit zoveel zien van deze landen dan tijdens deze 16-daagse reis.

Dag 1 & 2

Eenmaal aangekomen in Moskou begint de eerste avond al met een wandeling over het indrukwekkende Rode plein, tijdens de excursie ‘Moscow by Night’. Op dag 2 vertrekt tegen de avond de speciale Tsarengoud van het stijlvolle Kazansky station. Na het vertrek is er eventueel een kennismaking met zijn alle in de bar of restauratiewagen. Mocht je wat extra gezelschap willen tijdens je reis dan is dit een ideale avond om mede treinreizigers te ontmoeten. Deze avond overnacht je in de trein.

Dag 3

In de ochtend kom je aan in Kazan, de hoofdstad van de Tataren. Hier maak je een excursie door het Kremlin. Aansluitend op deze excursie is er een rondvaart over Europa’s grootste rivier de Wolga. In de loop van de avond vervolgd de Tsarengoud de reis.

Dag 4 & 5

Na het doorkruisen van het Oeral-gebergte gaat de reis verder door de uitgestrekte taiga’s van West Siberië. Er is een middagstop in Jekaterinburg en hier kan je de Verlossers-Kathedraal bezoeken. Terug in de trein is er een kaviaar- en vodka proeverij. Vodka en Russen, 1 + 1 = 2. Succes! Op dag 5 is er een stadstour door Novosibirsk in van Siberië.

Dag 6 & 7

De trein arriveert dag 6 bij de ongeveer 4.000 km lange Jenisej-rivier die door Siberië stroomt. Hierbij komt de trein langs dorpen met de typische houten huisjes, berkenbossen en met een beetje geluk zonverlichte bergtoppen. Op dag 7 komt de trein aan in Rkoetsk. Hier brengt de excursie je naar onder andere het standbeeld van Alexander III. Na het middageten maakt is er nog meer excursie naar het openluchtmuseum. Aan het einde van deze excursie is er een romantisch taigadiner aangeboden in een Siberisch bos restaurant en je overnacht daarna in een hotel in Irkoetsk.

Dag 8

Dag 8 gaan we verder met de bus naar het Siberische dorp Listvianka aan het Baikalmeer. Baikalmeer is het grootste zoetwatermeer ter wereld, dus zeker de moeite waard. Daarna wordt je met een boot naar Port Baikal gebracht, waar de Tsarengoud op je staat te wachten. De treinreis volgt voor enkele uren over de oevers van het meer, over het stilgelegde traject van de oorspronkelijke Trans Siberische Spoorlijn. Op een mooi plekkie staat de trein voor meerdere uren stil, zodat je wat langer kunt genieten van de natuur en de stilte (of vodka). Het avondeten bestaat, indien het weer het toelaat, uit een taigapicknick aan de oever van het Baikalmeer.

Dag 9 & 10

Deze dag wordt vervolgt door een route over het reguliere traject, langs de oevers van het mythische Baikalmeer. Als het meer uit zicht is geraakt, voert de reis langs de eenzame bergsteppes van Oost-Siberië. Tussendoor wordt er een tussenstop gemaakt waar weer een excursie plaats gaat vinden alleen nu in Oelan Oede. Op dag 10 kom je in de ochtend aan in Ulaan Baatar, hoofdstad van Mongolië. Je grote bagage laat je in de trein achter en je neemt alleen mee wat je voor één nacht nodig hebt. Tijdens de stadsrondrit bezoek je het imposante Boeddhistische Gandan klooster, het Ghoijin Lama museum en het spoorwegmuseum. Je overnacht in een middenklasse hotel in Ulaan Baatar.

Dag 11

Deze dag ga je een uitstap maken buiten de hoofdstad Mongolië. Per bus rijdt je door het landschap van Terelj. Hier zijn vooral gertenten, kuddes met paarden en ruig behaarde yaks te vinden. Tijdens dit uitstapje is er een picknicklunch met een kleine Mongoolse ruitershow opgevoerd. En daar komt het dan eindelijk: ’s avonds reis je verder met de Tsarengoud richting China!

Dag 12

Vroeg in de morgen maakt de trein een stop midden in de Gobiwoestijn en in de avond bereik je de Chinese grens. Vanwege de verschillende spoorbreedtes kan de Russische Tsarengoud China niet in dus zit er maar één ding op: ander treintje. Dit keer een Chinees treintje die op je staat te wachten. Tijdens het ongeveer 14 uur durende traject naar de Chinese hoofdstad verblijf je in een moderne, praktisch ingerichte 4-persoonscoupé of 2-persoonscoupé.

Dag 13 t/m 16

De laatste dagen naderen helaas. Je hebt verschillende indrukken van het Chinese plattelandsleven opgedaan en dan kom je aan het einde van de ochtend in Beijing aan. Na aankomst wordt je naar een uitstekend, centraal gelegen hotel gebracht. Tijdens de 4 uur durende stadsrondrit bezoek je de Tempel van de Hemel en het Plein van de Hemelse Vrede. In de namiddag breng je een bezoek aan de Verboden Stad. Op dag 15 bezoek je de enige echte Chinese Muur. De rest mag je zelf invullen.ESSENTIALSMEER ESSENTIALS