Longboarden

Longboarden is een door surfen beïnvloede boardsport, afgeleid van het originele skateboarden. De plank is een stuk langer, heeft grotere wielen, bredere trucks (as) en heeft over het algemeen geen kicktail. Dit is een achterkant dan ophoog staat zodat je trucks kunt doen. Normale skateboards hebben er twee en longboards dus geen, normaal gezien.

Het is niet zo dat je op een longboard minder trucks kunt doen, het zijn alleen andere trucks en over het algemeen blijft je board ten alle tijden op de grond. Wat dat betreft heeft longboarden meer weg van surfen en snowboarden. Een longboard wordt ook vaak gebruikt als transportmiddel en voor lange afstanden. Vooral heuvelachtige gebieden of steden aan zee zijn in trek bij longboarders. Heuvelachtige gebieden omdat naar beneden gaan op een longboard heerlijk is en in je zwembroek met een zon op je knar langs de boulevard en het strand boards is het mooiste wat er is.

Longboard stylen

Cruisen is de meest gebruikte stijl onder beginners en is niks meer dan jezelf voortbewegen, wat bochtjes nemen, hopen dat je lekker asfalt tegen komt en jezelf af zetten met de voet. Zo kom je nog eens ergens!

Downhill boarden, tja. Dat is van een heuvel of berg af gaan. Dit kan zowel staand als zittend, liggend, met een handstand, wat je maar leuk vind. Mooie aan downhill boarden is, je raad het al, dat je er weinig moeite voor hoeft te doen en dat de adrenaline kick enorm is als je heel hard gaat!

Slalom: Door de hoge flexibiliteit van een longboard kan je veel scherpere bochten maken als bij een normaal skateboard. Deze stijl komt zeer overeen met snowboarden.

Carven of pumping is het voortbewegen zonder de voetjes op de vloer te zetten. Door het achterste been te gebruiken om pompende bochten te maken, maak je vaart en kom je vooruit.

En dan komen er natuurlijk steeds meer nieuwe stijlen bij, zoals bijvoorbeeld longboard dancing. Hoe verzinnen ze ’t hè?

Boosted Boards

Op Kickstarter loopt een project om een elektrisch longboard te ontwikkelen. In principe is hij al ontwikkeld alleen nog niet commercieel in productie genomen. Maar ze hebben het streefbedrag ruim behaald (ruim 4x zo veel) en dus is de kans groot dat een productie niet lang meer zal duren. Dan hoeven de voetjes nooit meer op de vloer! Een boosted board behaald snelheden van 20 km/u en is zo sterk als 2,5 paard!

ESSENTIALSMEER ESSENTIALS