Koorddansen vs. bergbeklimmen

Er staan heel veel extreme activiteiten op nog veel meer bucket lists. Zo is bijvoorbeeld het gletsjer glijden onlangs toegevoegd aan de Manify bucket list. Maar de eeuwige vraag blijft branden: wat voor extreems kunnen we nu weer eens verzinnen? Daarom is het tijd voor een face-off. Een echte battle. Wie is de grootste waaghals? Vandaag: koorddansen voor gevorderden vs. berg-bestijgen met handen en voeten (inderdaad, zonder hulpmiddelen).

Koorddansen voor gevorderden: slacklining

Een zeer bijzondere sport: slacklining. Ingrediënten:

  1. Eén koord
  2. Twee rotswanden
  3. Eén gek

Deze Australische ‘sport’ kan het beste omschreven worden als een soort extreem koorddansen in de natuur. Het is de bedoeling dat de beoefenaar over een koord – gespannen tussen twee elementen hoog in de lucht – van punt a naar punt b loopt. Om je een beeld te geven van deze waaghalserij vind je hier een aantal adembenemende foto’s van een slacklining sessie van atleet Antek Marciniec.

Bergbeklimmen met handen en voeten

Voor wie bekend is met bergbeklimmen weet dat de touwen waar je aan vast zit zowel gebruikt worden als bescherming tegen het eventueel vallen, danwel als hulpmiddel bij het daadwerkelijk omhoog klauteren.

Maar je moet ook zonder touw omhoog kunnen komen, moeten Kevin Jorgeson (30) en Tommy Caldwell (36) gedacht hebben. Ze besloten één van ’s werelds langste en moeilijkste klimroutes te bestijgen: El Capitan, in Yosemite National Park in Californië. Enkel gebruik makend van hun handen en voeten. Dus inderdaad: geen touw. Ja, ze hebben we een touw mee als bescherming tegen het vallen, maar ook enkel en alleen daarvoor. Ze zullen de eerste mensen zijn die de top bereiken door middel van ‘free climbing’. Vooral hun constructie met de tent is awesome.

And the winner is..

Dan rest de grote vraag: wie is de grootste waaghals? Of zijn ze allen eigenlijk niet zo bijzonder heldhaftig, omdat ze toch gezekerd zijn voor een eventuele een val? Gezekerd of niet, ik vraag me af of ik één van beide activiteiten na kan doen.ESSENTIALSMEER ESSENTIALS