In een half uur van San Fransisco naar Los Angeles met Hyperloop

Gear

Waar je anders ruim vijf en een half uur op rijdt om van San Fransisco in Los Angeles te komen, lijkt dat in de toekomst met Hyperloop sneller te kunnen. Het gaat hier niet om een nieuw vliegtuig of een futuristische auto. Het gaat hier om een nieuwe vorm van reizen, als we Elan Musk moeten geloven.

Geen standaard treinritje

Elan Musk is onder andere bekend als medeoprichter van Tesla en SpaceX. In 2013 kwam Elan met een concept van het idee uit onvrede van de California High-Speed Rail, een gepland spoornet voor hoge snelheidstreinen. Elan’s Hyperloop lijkt erg veel op de ouderwetse buizenpost waar goederen in capsules getransporteerd werden door middel van een vacuüm.

Het idee is dat er goederen en mensen door het systeem worden getransporteerd door middel van capsules. De capsules zouden tien tot twintig personen moeten kunnen vervoeren en een snelheid van 1200km/u bereiken. Het systeem zou volledig zelfvoorzienend moeten worden door gebruik te maken van zonnepanelen om genoeg energie te produceren. Daarnaast zou het systeem bestand moeten zijn tegen alle weersomstandigheden en zelfs aardbevingen. Om de technologische innovaties van dit project te bevorderen, is er vanuit Hyperloop Technologies in juni 2015 de Hyperloop Pod Competition gestart.

Eerste Nederlandse Hyperloop traject in Delft?

Wereldwijd hebben bedrijven- en studententeams zich aangemeld om de transportcapsules te ontwerpen. In de zomer van 2016 krijgen deze teams de kans om het ontwerp te testen op een schaalversie van de baan bij het hoofdkantoor van SpaceX. De TU Delft heeft ook een deelnemend team, daar zul je komende zomer ongetwijfeld meer van horen.

Het klinkt nu voornamelijk nog als toekomstmuziek, maar misschien heeft het wel potentie en kunnen we over tien jaar dag zeggen tegen de TGV. Dan zijn we in een half uur in Parijs vanuit Nederland. Alleen jammer dat je niet meer kunt genieten van het uitzicht.

Total
0
Share