Must-visit: De Gili Islands

Als de dertig in zicht komt betekend betekend dit ook dat je niet per se elk jaar op zuipvakantie hoeft met je vrienden. Met je meissie richting een paradijselijk oord klinkt ook zeker niet slecht. Maar als het even hoeft liever niet zo’n verlaten eiland waar je geen hond tegen komt. De Gili eilanden zijn dé perfecte plek ‘bounty’ met ‘party’ te combineren. Als kom je hier ook geen honden tegen trouwens, want die zijn er verboden.

Twee weken geleden was ik op Bali en dan mág je de Gili eilanden niet overslaan! Op Bali kan je in de haven van Padang Bai de boot pakken en zo’n 1,5 uur later sta jij met je bloten poten in het prachtige witte zand.

Gili Eilanden, Indonesië

Er zijn drie Gili’s, Gili Air, Gili Meno en het grootste eiland van de drie: Gili Trawangan (ook wel Gili T genoemd). De bounty eilandjes liggen vlakbij het veel grotere Lombok en dus ook op een stukje varen van Bali. Het leuke van de Gili’s is dat er geen gemotoriseerd verkeer rondrijdt. Alles gebeurd te voet, op de fiets, met paard en wagen of natuurlijk met de boot. Zoals je verwacht van dit soort eilandjes liggen er van die typische houten bootjes op de standen die er om vragen om gefotografeerd te worden.

Gili Trawangan

Het meest levendige eiland is Gili T. Hier komt de boot vanuit Bali ook aan. Je valt eigenlijk meteen met de neus in de boter, want je komt aan op de strip van het eiland. De zuid-oosterlijke kust. Het barst er van de gezellige barretjes, restaurants en strandtenten. De eerste minuten moet je je door de irritante strand-opticiens en mensen die je een kamer aanbieden heen worstelen, maar daarna kan het chillen beginnen. Gili T is toeristisch, maar niet irritant toeristisch. Er zijn genoeg plekken waar je de rust en romantiek kan opzoeken, zoals bijvoorbeeld bij Casa Vintage om een sunset te kijken. Maar als je er genoeg van hebt en je de voetjes mogen van de vloer dan ben je binnen no time op een gezellige party. Sama Sama is een toffe reggaebar, XL is leuk om te beerpongen en levensgroot Jenga te spelen en als je geluk hebt is er ook ergens een full moon party. Minder spectaculair dan in Thailand, maar nog steeds heel tof om mee te maken. Én ze duren tot zon op komt, ‘sunrice’ volgens de posters!

Ben je klaar met biertjes of de happy hour cocktails, dan kun je (mocht je geïnteresseerd zijn) zo over op de ‘Magic Mushrooms’. Die verkopen ze daar namelijk gewoon aan de bar en staan op de krijtborden aangeprezen. Er is namelijk geen politie op de Gili eilanden, dus voor dit soort dingen hoef je niet op te kijken.

Overdag kan je kiezen: tot alle rust komen op de witte stranden in het noorden en westen van het eiland of je gaat tussen de toeristen op een zitzak aan de strip liggen. Maar wat nog mooier is, is gaan snorkelen!

Snorkelen

Zo’n beetje overal worden snorkeltrips aangeboden. Ga voor een trip die je langs alle eilanden brengt. Alle Gili’s hebben namelijk hun eigen bijzonderheden en je vergroot de kans om te kunnen zwemmen met schildpadden. De koraalriffen zijn niet zo kleurrijk als op Discovery Channel, maar de vissen wel en als je oog in oog met een schildpad zwemt, dan is dat wel heel magisch hoor!

Gili Eilanden - Manify - 8Eten

Waar het toeristisch is, is veel slecht eten. Dit geldt ook voor Gili Trawangan. Maar er is ook heel veel goed eten! Mijn favoriet was de BBQ bij Scallywags. Je kunt er kiezen uit verse vis en vlees, deze gooien ze op de grill en ondertussen ga je een heerlijke side dish voor jezelf uitzoeken. Ik had tonijn. Woow! Echt de lekkerste tonijn die ik ooit heb gegeten. Maar je kan ook op de Pasar Malam gaan eten. Dit is een Indonesische foodmarket, waar je heerlijk lokaal voedsel kan vinden.

Gili Air

Tijdens onze snorkeltrip hadden we een lunch op Gili Air. Dit is het meest groene en luxe eiland van de drie. Ook ligt deze Gili het dichtst bij Lombok. Er is beduidend minder te doen dan in Gili T, maar het is er verre van saai. Gili Air heeft ook mooie witte stranden, maar net als bij Gili T, zodra je de zee in loopt hoop je dat je veel eelt op je voetzolen hebt. Het scherpe koraal is niet heel prettig voor je voeten, dus een set waterschoenen is geen overbodige luxe.

Gili Meno

Op Meno kun je als het vloed is goed zwemmen. Je waterschoenen kun je op Air laten liggen en lekker met je meissie gaan dobberen. Daar blijft het dan ook wel bij, want op dit middelste eiland is weinig te beleven. Er zijn een aantal leuke restaurants en resorts, maar daar blijft het wel bij. Er is een zoutwater meer in het midden van dit eiland: saai. Ga sowieso maar niet het binnenland in, want het stinkt er en overal ligt vuilnis. Heel typisch, want aan het water merk je daar helemaal niks van en waan je je in een verlaten paradijsje. De mooiste plek om de sunset te kijken, na Casa Vintage op Gili T, is Diana Café aan de westkust van Gili Meno.

Alle drie de eilanden heb je binnen drie kwartier rond gefietst. Al moet je soms lopen, want de ondergrond is dan van zacht zand. Moraal van dit verhaal: de Gili Islands mag je niet overslaan als je naar Bali op vakantie gaat!ESSENTIALSMEER ESSENTIALS