Fact: mannen sterven eerder. En nu?

Ja mannen, we kunnen er niet omheen, we leggen eerder het loodje dan vrouwen. We hebben de laatste jaren wel een inhaalslag gemaakt. Het verschil in levensverwachting is nu 3,7 jaar, vrouwen worden gemiddeld 82,9 jaar en mannen 79,2 jaar. Toch hebben we dus bijna vier jaar minder de tijd om ons ding te doen. Moeten we ons er maar bij neerleggen of valt er wat aan te doen?

Overgeven of vechten?

Natuurlijk, je kan je er aan overgeven. Je op het ergste voorbereiden, een goedkope uitvaartverzekering afsluiten en afwachten tot magere Hein op je deur klopt. Je kunt ook proberen de statistieken te verslaan. Maar dan moet je wel eerst weten hoe het komt dat we jonger sterven. Wat is daar over bekend? De meningen zijn daarover nogal verdeeld.

Ons immuunsysteem hapert eerder

Wat wel zeker is: ons immuunsysteem speelt een rol. Bij mannen begint deze eerder mankementen te vertonen dan bij vrouwen. Een snellere afname van T-killercellen (coole naam!) zorgt dat we meer vatbaar worden voor infecties. Minder B-cellen zorgt er voor dat we minder antistoffen aanmaken. Helaas valt hier weinig tegen te doen. Waaraan dan wel?

Levensstijl: we gaan te hard

Niet keihard wetenschappelijk bewezen, maar waarschijnlijk wel waar: onze levensstijl speelt ons ook parten. Als klassieke kostwinner hebben we meer stress. We hebben vaak fysiek zwaardere beroepen. We rijden vaker te hard in onze auto’s en we drinken en roken meer. Ook worden we vaker vermoord of slaan we de hand aan ons zelf. Hier valt dus winst te behalen. Houd je aan de snelheidslimiet, stop met roken en drinken en pak af en toe een yogaklasje.

Ah man, wat is ouder worden eigenlijk saai! Misschien ben je allang afgehaakt en neem je maar voor lief dat je wat minder oud wordt. Wil je je er toch niet mij neerleggen? Dan hebben we nog een laatste tip. Schroom niet om eens een dokter te bezoeken. Wij mannen willen ons niet aanstellen waardoor we vaak te lang met klachten blijven lopen, met alle gevolgen van dien.
Check yourself before you wreck yourself!ESSENTIALSMEER ESSENTIALS