De evolutie van scheren

Het bepalen waar haar groeit en hoe lang dit haar is, is van alle tijden. Al voordat er gereedschap was om te scheren werden haren met behulp van schelpen of andere scherpe voorwerpen verwijderd. Gelukkig is deze tijd voorbij. We trimmen en scheren onze baard  met het grootste gemak!

3000 v. Christus

Hoewel zelfs in de prehistorie de baardgroei beperkt werd waren de Egyptenaren waarschijnlijk het eerste volk dat om hygiënische en esthetische redenen begon met het scheren van hun baard. De ontdekking van koper en het maken van gereedschappen met dit metaal zorgt in deze periode tot de eerste scheermessen ter wereld.

Scheermes met handvat uit Egypte – 1569 voor Christus

4e Eeuw voor Christus

In de 4e eeuw voor Christus neemt het scheren een grote sprong. Hoewel een man zonder baard bij de oude Grieken werd gezien als vrouwelijk en inferieur, gaf Alexander de Grote zijn soldaten het bevel om hun baard af te scheren. De reden zou zijn dat het in de weg zou kunnen zitten tijdens de gevechten en een makkelijk grijpbaar doelwit zou zijn voor de tegenstander.

Hierdoor werd scheren niet alleen sociaal geaccepteerd, het werd zelfs de trend in het enorme gebied waar Alexander de Grote heer en meester was. Inmiddels werd gereedschap niet meer uit koper gemaakt. Het hardere ijzer was het metaal naar keuze. Kleinere en meer verfijnde scheermessen zagen toen het licht

Romeins Scheermes - image: Beholding Glory

18e Eeuw

Pas in de 18e eeuw werden de messen een stuk scherper door gelaagd staal te gebruiken in plaats van ijzer. Het vlijmscherpe open scheermes wordt dan vooral nog gebruikt in scheersalons. In 1880 werd patent aangevraagd voor de safety razor. Een vervangbaar mesje wordt onder een kammetje geplaatst zodat verwonden een stuk moeilijker is. De thuis-scherende man is geboren!

Open scheermes en safety razor

Jaren 20

Eind jaren ’20 kwamen de eerste elektrische scheerapparaten op de markt. Voordeel? Je hebt geen water en zeep (schuim) meer nodig en het was een stuk sneller. Daarnaast werd jezelf snijden tijdens het scheren nog moeilijker gemaakt. Het scheerresultaat is wat minder glad dan bij het mes, maar dat nemen de mensen meer dan voor lief.

Nu

Tussen de jaren 20 en nu zijn er enorm veel ontwikkelingen geweest. Met ontelbaar veel verschillende baardtrimmers, groomers, messen en scheerapparaten kun je jouw ultieme look creëren. En dat komt goed uit. De baard is nu, misschien wel meer dan ooit, een fashionstatement. Trimmen, stylen, groomen en scheren, voor elk doel heb je een specifiek apparaat. Daar brengt de Philips OneBlade verandering in. Creëer de ultieme look met slechts één apparaat!

Philips OneBlade

Scheren

Het mes van de OneBlade komt niet te dichtbij, om je huid beschermen. Mede hierdoor is het resultaat niet zo glad als een koude decemberochtend in Friesland. Gelukkig, want anno 2017 is een stoppel de norm. Ofwel, je kaaklijn is on point én je krijgt geen last van een geïrriteerde huid.

Het scheermesje is te gebruiken tegen de haargroei in, mét of zonder water. Maar in ieder geval zonder scheerschuim! Het kan wel, maar is absoluut niet nodig. Zet het mesje plat op je gezicht en je scheert haar van vrijwel élke lengte comfortabel af.

Trimmen

In tegenstelling tot vroeger is het op veel minder momenten gewenst om een compleet gladde baard te hebben. Daarom krijg je bij de OneBlade drie stoppelkammen: 1 mm, 3 mm voor een stoppelbaard en 5 mm voor een grovere stoppelbaard. Van een 5 o’clock shadow tot een strak, maar wat nonchalanter baardje. That’s what girls like!

Stylen

Het mes van de OneBlade snijdt aan twee kanten. Ideaal om contouren te creëeren! Scheer in elke richting, terwijl je goed kunt zien wat je doet. De zeer snel bewegende uiteinden van het mesje bewegen 200x per seconde, waardoor ze zelfs de langste haren aan kunnen. Door de glijdende coating en afgeronde uiteinden blijft je huid beschermd. Een groot voordeel vergeleken met grove apparaten of de standaard scheermesjes, die toch regelmatig rode bultjes bezorgen.

“That’s why I need a OneBlade”

Over de Philips OneBlade

Puntje bij het paaltje: we zijn écht positief verrast over de prestaties van deze badkamergadget. De mesjes van de OneBlade gaan elk vier maanden mee. Ook de batterij van de OneBlade gaat lang mee: je kan jezelf 45 minuten lang scheren bij een volle accu. De vraag is wel of je hier genoeg haar voor hebt? Het apparaat is zowel onder de douche te gebruiken als daarbuiten. Met een verkoopadviesprijs van €49,95 is het ook nog eens een koopje. Waar wacht je nog op?

Meer informatie vinden en bestellen doe je op de site van Philips!

Total
0
Share