Deze slechte gewoontes ogen normaal, maar zijn superschadelijk

Slechte gewoontes kennen we allemaal. Ze overschaduwen vaak de goede kant van het beestje, puur omdat ze veel erger en schadelijker zijn. En dat is zonde.

Daarom vinden we het tijd dat je goed voor jezelf gaat zorgen. Deze slechte gewoontes zijn zo ingeburgerd in je leven dat je soms gewoon vergeet. We geven je een opfrisbeurt.

Slechte gewoontes beschadigen je gezondheid

Niemand hoeft je te overtuigen dat elke dag laveloos worden, roken als een ketter of urenlang bankhangen niet goed is voor de mens. Maar er zijn ook tal van dagelijkse bezigheden die hetzelfde effect hebben. Om gelukkig en gezond oud te worden is het vermijden van de nodige schade niet geheel onbelangrijk. Hoogste tijd om de stille killers uit je hoofd te vissen en te doen wat je moet doen, namelijk goed voor jezelf zorgen.

slechte gewoontes
Foto: Artem Beliaikin

Achterlijke schermtijd

Iedereen weet dat we tegenwoordig veel te veel ongestoord naar schermen turen. Ontbijten voor een scherm, urenlang zwoegen op je laptop, tussendoor de socials checken om vervolgens ’s avonds af te sluiten met je favoriete film of serie. Zonder dat we het door hebben bestaat het hele dagelijkse leven van vroeg tot laat uit slechte gewoontes om zonder scherm te kunnen leven. Werken zonder scherm kan lastig worden, maar hoe je zelf de tijd insteekt heb je wel degelijk invloed op.

Zorg er dus voor dat je waar mogelijk schermtijd weet te beperken. Zo zorg je voor betere slaap, het behoud van je hersens en het voorkomen van een bril op latere leeftijd.

Uitstellen van slaap

Niet voor niets zijn er talloze onderzoeken gedaan naar de slaap van de mens. Te weinig of slecht slapen heeft namelijk een enorme impact op je fysieke en mentale gezondheid. Bij te weinig slaap neemt je gezondheid af en verhoog je de kans op talloze ziektes en aandoeningen. Geen pretje dus. Zorg er dus voor dat je op tijd de lakens op zoekt. Werken tot in de late uurtjes of blijven swipen tot je batterij het begeven heeft, neem je jezelf later echt niet in dank af.

Uitstellen slaap - MANIFY
Foto: Ron Lach | Unsplash

Voeding als slechte gewoonte

Iedereen heeft soms wel eens van die dagen waarin alles even anders loopt. De drukte van de dag breekt je hele ritme op, waardoor een happie eten of drinken wel de minste prioriteit heeft. Zonder dat je het doorhebt is het al 3 uur ’s middags en heb je nog steeds geen lunch in je maag dobberen. Ook tijdens de waan van de dag even snel ongezonde snelle snacks naar binnengooien is alles behalve ideaal.

Het is voor je lichaam en gezondheid van levensbelang afscheid te nemen van deze slechte gewoontes. Zorg er dus voor dat je tijdig, regelmatig en gevarieerd weet te eten. Voeding is de brandstof van je lichaam, geef het dan ook de aandacht die het verdient.

Te weinig bewegen

Het gebeurt vaak genoeg dat je denkt geen ‘slechte’ gewoontes te hebben. Doordeweeks laat je de fles wat vaker staan en krijg je dagelijks de nodige vitamines binnen. Daarom zal je ook niet snel denken dat slechte gewoontes ook voortkomen uit sommige dingen juist niet doen. Niet sporten of bewegen is namelijk net zo schadelijk als tal van andere zaken. Je lichaam heeft beweging nodig om te overleven. Zorg er dus voor dat je vaak genoeg sport en dagelijks de nodige stappen op de teller weet te krijgen. Een keertje de auto laten staan kan dus geen kwaad voor je gezondheid én bankrekening.

oefeningen-5
Foto: Bigstock

Slechte houding

Zonder telefoon kom je de dag niet door en je baas verwacht ook de nodige taken die afgevinkt kunnen worden. Maar zonder dat je er ook maar een enkele seconde bij stilstaat, staar je urenlang naar beneden, waardoor je nek, rug én schouders in de meest verminkte posities moeten hangen. En wanneer je eenmaal thuiskomt, duik je weer op de bank om onderuitgezakt bij te komen van de dag. Een slechte houding overkomt je haast elke seconde van de dag, maar deze gewoontes komen niet zonder gevolgen. Om op latere leeftijd er niet kreupel bij te hoeven strompelen, kun je maar beter nu al beginnen met fatsoenlijk door de dag te komen.

Nieuwe dingen vermijden

Het gebeurt maar al te vaak dat nieuwe uitdagingen worden vermeden. Als er niets nieuws of onbekends op je pad komt, kan er immers niets fout gaan. Maar laat juist die nieuwe dingen nou ontzettend goed voor je zijn. Door nieuwe dingen te leren houd je de hersens actief en fris. Door nieuwe dingen te leren, blijf je namelijk jong en houdt niets je meer tegen. Eenmaal uit de schoolbanken heeft de mensheid er een handje van genoegen te nemen met de wijsheid. Het stoppen met leren komt ook met een prijs op latere leeftijd. En je bent nu eenmaal eigenlijk nooit uitgeleerd.

The Gentlemen trailer
Foto: Miramax
LEES OOK
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…