Moeten mannen hun oksels scheren?

Wanneer het aankomt op scheertrends van mannen, kan het nogal een raadsel zijn welke lichaamsbeharing helemaal weg moet en welke je gewoon kan laten zitten. Met goed gekapte borstharen wek je een verzorgde indruk. Maar met gladgeschoren benen wek je de de weer de indruk dat je professioneel wielrenner bent of te veel Venus reclames hebt gekeken.

Maar hoe zit dat dan met oksels scheren? Moet je die kleine afro’tjes elimineren of is een klein bosje shag geaccepteerd?

Als man je oksels scheren: ja of nee?

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat slechts 1 op de 5 Nederlandse mannen zijn schaamstreek én oksels onthaart. Dit betekent dat maar 20% van de mannen rondloopt met kale oksels. En dat is mooi, want gaf 37% van de vrouwen aan dat zij vinden dat mannen met kale oksels aantrekkelijker zijn.

To shave or not to shave

Het lijkt een eeuwige innerlijke strijd te zijn tussen ‘het maakt vrouwelijker’ en ‘het is hygiënischer’. Maar is het daadwerkelijk hygiënischer? En maakt het je vrouwelijker wanneer je je oksels scheert? Wij hebben de afweging voor je gemaakt en zijn tot een conclusie gekomen…

Hygiëne

Ja, onder de okselharen zitten zweetkliertjes. En ja, dit ga je ruiken als je niet een strak deo-plan aanhoudt en regelmatig de geur bestrijdt. Voornamelijk wanneer je heel veel okselhaar hebt kan zweetlucht hierin blijven hangen. Maar wist je dat okselhaar ook zo zijn voordelen heeft? Het groeit en bloeit daar niet voor niks: die donkere lokken van je hebben een functie. Zo voorkomen ze dat je huidirritaties krijgt, wanneer je hard werkt doordat je armen niet langs je borstkas schuren. Ook houden ze je warm in de winter.

Maar dat is niet alles! Onder de oksels zitten kliertjes die feromonen produceren. Feromonen zijn geurtjes die helpen bij het aantrekken van het andere geslacht. Dit ‘lokgeurtje’ wordt vastgehouden en verspreid door de okselharen. Gooi die handjes maar eens lekker in de lucht dus, met je eigen natuurlijke Axe-effect. Kennelijk word je daar alleen maar aantrekkelijker van.

oksels scheren, Moeten mannen hun <strong>oksels scheren?</strong>

Vrouwelijk

37% van de vrouwen geeft dus aan liever kale oksels te zien. Dit betekent ook dat 63% dit graag anders ziet. Want haar is lekker mannelijk. Het geeft die testosteron-vibes af. En die zijn af en toe nét wat je nodig hebt in je leven. Kale oksels zijn dus géén must, blijkbaar houden de meeste vrouwen nog steeds van een zacht vachtje onder de armen. Met oog op hygiëne en eventuele luchtjes, zouden we zeggen: scheer of trim die bosjes wanneer je loopt te zweten met 32 graden in de zomer.

Niemand wordt blij van de penetrante lucht die het resultaat kan zijn van oud zweet dat blijft hangen in je okselhaar. Maar met oog op looks neigt de publieke mening tóch meer naar het in staat houden van deze oerman-lichaamsbeharing. Betekent dit dat je de lokken wild moet laten groeien? Als in: donkere zwarte krullen onder de mouwen van je t-shirts uit? Nee, er is nog zo iets als ‘gewoon netjes bijhouden’.

Daarom hieronder dé guide voor nette, maar toch mannelijke kapseltjes onder je oksels. Zo voorkom je nare luchtjes, maar ontwijk je tegelijkertijd ook de Siamese naaktkat-look.

De guide voor rocksels

De oksels scheren is niet het antwoord, maar de oksels trimmen is een grote stap in de goede richting. Om te beginnen heb je een trimmer nodig. Het is aangeraden om je oksels te trimmen onder de douche, dan voorkom je irritaties. Key is hierbij om een lengte te kiezen die kort genoeg is, maar niet té kort. Te korte haren gaan namelijk jeuken en irriteren. En geloof ons: daar heb jij geen zin in.

Je zou ervoor kunnen kiezen om de langste haren weg te knippen met een schaar, maar een trimapparaatje zorgt voor een wat nettere look. Zet je trimmer op een lage stand en trim de lange haren gelijkmatig kort. Doe dit het liefst vóór je gaat slapen en spuit geen deo op achteraf, dan kan de huid tot rust komen en gaat het niet irriteren. En voíla, nette maar toch mannelijke oksels.

Het beste kun je éénmaal per week je oksels trimmen, dan voorkom je dat de haren te lang raken en raakt je huid ook gewend aan je trimsessies. Kijk hier voor eventuele extra tips voor de perfecte scheersessie.

oksels scheren, Moeten mannen hun <strong>oksels scheren?</strong>
Foto: Demetrius Washington