Waarom een retraite ook voor jou is

CREDITS: Mad Men | Justina Mintz/AMC | AMC Network Press

Het fenomeen de ‘retraite‘ is de laatste tijd vast een zeker een keer voorbijgekomen. Als je überhaupt al weet wat het betekent, zal je vast denken wat jij met zo’n zweverige vakantie aan moet. Daarom zetten we alles wat je moet weten over een retraite op digitaal papier, zodat jij weet dat het helemaal geen gek of behekst idee is.

Retraite is hot-topic

Sinds de coronaperiode is er een nieuw soort vakantie bijgekomen. Eentje om tot bezinning te komen tot jezelf, oftewel een retraite. Waar dit heel spiritueel klinkt blijkt een kijkje in de keuken een heel ander beeld te schetsen. Goed voor jezelf zorgen is namelijk belangrijker dan ooit tevoren geworden.

Retraite
Foto: Robert V. Ruggiero | Unsplash

Wat is een retraite?

Een retraite wordt ook wel een bezinningsmissie genoemd. Heel zweverig klinkt het wel ja, gelukkig is de werkelijkheid een stuk relevanter. Je gaat namelijk eropuit met jezelf om eigenlijk eens even helemaal niks te doen. Een retraite is namelijk een manier voor zelfonderzoek door in stilte niks te hoeven en niks te doen.

Het doel hiervan is om het leven even compleet stil te zetten. Geen telefoon, geen agenda, geen verplichtingen en puur en alleen tijd om na te denken over en met jezelf. Door jezelf compleet af te zonderen van de dagelijkse drukte en chaos is het de bedoeling jezelf beter te leren kennen. Nadenken over het leven, gewoontes herkennen en leren luisteren naar je eigen gevoelens, dat draagt aan een betere versie van jezelf worden. Waarom? Simpelweg doordat je erachter komt wie je bent en wat je wil. Angst, gevoelens, verdriet en tal van andere confronterende momenten met jezelf en je eigen leven komen naar boven. Daardoor kun je gaan herkennen en accepteren wat je voelt. Oftewel, gelukkig geen gevecht meer met jezelf, maar pure peace.

Zo beleef hem op zijn best

Best wel apart en voor sommigen ook heftig. Je ziet jezelf dagelijks in de spiegel, maar door een retraite kom je jezelf echt tegen. Vandaar is het niet misplaatst de nodige kennis en tips te verstrekken zodat jij een dergelijke vakantie voor jezelf beter scoort dan anderen. Een radicale afstraffing om weken stil te zitten is het andere uiterste, een tijdje voor jezelf is al een eerste stap in de goede richting. Te streng jezelf opsluiten zal juist averechts werken.

  • Ga in je eentje. Dit kan ook gewoon in het dagelijkse leven. Door dingen alleen te doen leer je beter met jezelf om te gaan.
  • Boeken lezen en het opdoen van nuttige kennis is een manier om tot rust te komen en alleen met je gedachten bezig te zijn.
  • Pak een simpele en kalmerende hobby op, bijvoorbeeld lezen, puzzelen, koken of een knutselprojectje.
  • Wandelen en in de natuur zijn is dé manier voor een frisse wind door je lichaam te halen.
  • De locatie is bepalend. Ontdek nieuwe dingen, probeer nieuwe dingen en kom je erachter wat je trekt, én wat totaal niet.
  • Vermaak jezelf en ga niet niks doen. Doe dingen in rust en alleen, waardoor je bezig bent én nadenkt.
  • Stel een doel voor jezelf. Wil je jezelf leren vervelen, wil je nadenken, ontspannen of iets nieuws ervaren? Maak het in ieder geval anders dan wat je thuis zou doen.
retraite, Waarom een <strong>retraite</strong> ook voor jou is
Foto: Alex Guillaume | Unsplash
LEES OOK
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…
Pusha T schuift aan de tafel van Louis Vuitton
Pharrell heeft als creatief directeur van Louis Vuitton ondertussen zijn hele entourage meegenomen naar het iconische modehuis. In zijn eerste campagne schitterde Rihanna in de spotlights, Jay-Z…
Weekend Desires #343
Kom maaaaaar door! Het is weekend, en dat willen we weten ook. Geniet van je vrije dagen met de รกllermooiste dames van het moment: View this post…