India Pale Ale, oftewel IPA. Een biertje dat je vast en zeker niet is ontgaan. IPA is op het moment een van de meest gedronken speciaalbieren, wereldwijd! Iedereen erkent de populariteit van het biertje, van de Verenigde Staten tot Australië, en vrijwel elke brouwerij heeft zijn eigen variant.
Een mooi bijkomend weetje: de hop die in de IPA’s zit, is een uitstekend medicijn is tegen slapenloosheid en de menopauze. Het hoge fyto-oestrogenen gehalte is hier het geheim achter. Klinkt allemaal positief, toch?
Nou vriend, helaas. Diezelfde fyto-oestrogenen, onder de brouwers bekend als ‘brewers droop’, zijn minder goed voor ons dan we denken. We kennen het risico van ‘de bierbuik’, maar helaas zorgt jou grote liefde voor IPA voor nóg meer risico’s in het leven. Van de hop in IPA krijgen wij namelijk mannen borsten. En een slappe…
That’s gonna hurt.
Aaaiiiiiii.P.A.
Het boek Sacred and Herbal Healing Beers uit 1998 beschrijft de drie standaardtoepassingen van hop in de kruidengeneeskunde. Het werkt als slaapmedicijn, laxeermiddel en als medicijn tegen de menopauze. Daarnaast kan het gebruikt worden als pijnstiller én om de melkproductie bij vrouwen tijdens borstvoeding te stimuleren. Prima middeltje blijkbaar. Voor vrouwen dus.
Voor ons mannen zijn de gevolgen helaas iets minder rooskleurig. Een té grote hoeveelheid van fyto-oestrogenen kan dus bijdragen aan het creëren van manboobs. Daarnaast zal het onder de lakens ook niet helemaal vlekkeloos verlopen. De kans op het krijgen van een erectiestoornis is aanzienlijk groter, door het hoge gehalte aan vrouwelijke hormonen in het drankje.
Wat doe je er aan?
De India Pale Ale biertjes zorgen dan wel voor de nodige problemen. Toch zeggen wij: blijf er lekker van genieten. Een kans op mantitties of een erectiestoornis wordt alleen veroorzaakt wanneer je té veel oestrogenen binnenkrijgt. Houdt het dus maar bij een paar IPA’s en stap vervolgens over op een ander drankje.
Mocht het voor jou nu wel uit de hand zijn gelopen. Begint het daar op je borst nu toch een beetje te gaan hangen? Not funny, mate. Zorg er daarom voor dat je meer gaat sporten, dat verhoogt je testosteron. Kijk ook naar je voedingspatroon en zorg dat je vet verliest, hierdoor ga je minder oestrogeen produceren. En verder moet je de inname van alcohol, suiker en geraffineerde koolhydraten verminderen. Groentes worden je nieuwe vriend: spinazie, kool, boerenkool broccoli en spruitjes.
Maar nu eerst: bierrrr!
