De juiste snacks bij het juiste biertjeWe hoeven echt niet meer elke weekend naar de getver, maar boys will be boys dus een avondje goed bieren gaat nooit vervelen. Vroeger deden we dit met een oneindig aantal kratten Heineken, Bavaria of Grolsch (maar net waar je woonde), maar nu pakken we het liever wat meer sophisticated aan. En daar hoort wat lekkers te eten bij! Geen zak goedkope ribbelchips, nee, we hebben het hier over foodpairing met bier. We deden dit eerder met gerechten, maar nu focussen we ons op kwaliteitssnacks in combinatie met speciaalbier.

Let’s go!

Foodpairing: bier en snacks

Voor we je wat voorbeelden gaan geven, zul je eerst het basisprincipe van foodpairing moeten begrijpen. En daar komt de ABC-methode bij kijken. Je kunt namelijk Accentueren, Brug maken of Contrasteren. 

Met accentueren, ga je de smaak een extra boost geven door te pairen met een biertje met dezelfde smaak. Smaak zoekt smaak dus. Een voorbeeld hiervan is een Quadrupeltje drinken bij een chocolade ijs.

De tweede vorm is overbruggen. Je gaat dus opzoek naar een smaakcombinatie die in elkaars verlengde ligt. Denk aan een ziltige vissnack en een citrusachtig witbiertje on the side.

De laatste manier is contrasteren. De bedoeling hiervan is smaken te vinden die recht tegenover elkaar staan. Bij een zoute blauwe kaas neem je een lekker fruitbiertje, zoals een kriek. Niet per se heel mannelijk, maar wél een heerlijke combinatie.

Weizen

Het zachte en ziltige van de tarwe in een weizen past perfect bij vissnacks of bij Mexicaanse hapjes met koriander als je een brug wilt slaan. Het zoute van borrelnootjes gaat ook erg lekker met een goed glas weizenbier. Het zure en het zoute contrasteert lekker en je hebt na elke hap weer zin in een nóg een slok.

IPA

Met de mateloos populaire IPA, die overigens goed blijkt te zijn voor je lever*, kan je alle kanten op. Een IPA heeft een zeer flink smaakpalet van bitter tot juist heel fris en zuur. Je zou dit zuurtje kunnen versterken door het te pairen met een limoensorbet, maar we blijven mannen dus liever wat makkelijkers. We lieten ons adviseren door de snack experts van Chio, die direct wilden contrasteren: “De frisse afdronk en aangename bitter van een IPA maakt het een waardige tegenstander voor een zoutje met een vlezig karakter.” Je zou hier een Iberische ham voor over kunnen laten vliegen uit Spanje, maar je kan het ook simpeler aanpakken. De crunchy Chio Kettle Cooked Roasted Bacon Style zou ook een zeer goede kandidaat zijn om de IPA te vergezellen.

Blond

Blondjes zijn vaak kruidig en wat zoeter, maar bier blijft natuurlijk een bitter drankje. Heb je hier nou een keer wat minder behoefte aan, paar het dan met walnoten. Deze zijn ook bitter, waardoor het biertje wat zoeter overkomt. Andersom werkt dit natuurlijk ook. Wil je juist het bittere aspect van het biertje benadrukken, combineer het dan met iets zoets, zoals bijvoorbeeld mango of zoet kaasje.

Wil je juist het kruidige van het blond biertje naar voren brengen, eet er dan iets vets met een neutrale smaak bij, zoals Hollandse kaas. Neem hierna een slokje van een blond biertje met een relatief hoog koolzuurgehalte en laat de bubbels bruisen mond. Je zal een extra intense smaakervaring beleven en je mond zal direct worden ontvet.

Tripel

Tripels gaan ontzettend lekker met basilicum. Het Belgische gist dat gebruikt wordt in tripel geeft een zoete (vaak banaan-achtige) maar ook kruidige smaak aan het bier, wat perfect overloopt in de basilicum. Ofwel: pesto is je beste vriend! Dip je chips, je stokbrood, je soepstengels, je nootjes, je vingers in de pesto en je zit goed.

Waar een goede tripel ook van houdt zijn schaaldieren. Heb je wat tijd over maak dan de ultieme tripelsnack: een margaritha pizza met gamba’s en pesto. De alcohol en koolzuur tackelen de kaas, de pesto gaat heerlijk op in het kruidige van de tripel en de gamba’s vallen prachtig in het zoete van het biertje.

Quadrupel

Het zoete karakter en de volle smaak van een quadrupel levert een mooie strijd tegen lichtpittige snacks, als bijvoorbeeld gepeperde of chili chips. Maar het is ook lekker om in het verlengde van de zoete quadrupel te gaan zitten en paren met chocolade. Je zult merken dat het biertje er minder zoet van wordt en een stuk toegankelijker om te drinken.

Total
1K
Share