Dit is waarom een man in de herfst bockbier drinkt

CREDITS: Helena Lopes

De bladeren beginnen van de bomen te vallen, de koude temperaturen komen weer om de hoek kijken en de regenbuien laten zich steeds meer zien: het is herfst en we kunnen er niet meer omheen. En wat hoort er naast een warme trui, verse stammpot, roodbruine bladeren en kastanjes nog meer bij de herfst? Juist, een goed glas bockbier!

Dit is waarom we bockbier in de herfst drinken

We hebben ondertussen ons zomers witbiertje omgeruild voor een glas bockbier. En ook in de bierpakketten komt dit biertje weer vaker voor. Waarom dit biertje perfect is om in een donkere kroeg, een verwarmd terras of voor de open haard te drinken, legt Mellowed – ons radicale broertje – het je hier haarfijn uit!

bockbier
Foto: Robin Lyon

Wat is bockbier

Wanneer de dagen korter worden en de bladeren van de bomen vallen, drinken we in Nederland graag een goed glas bockbier. Dit herfstbiertje is een seizoensbier dat wordt gebrouwen met de nieuwe graanoost die in augustus van het land wordt gehaald. Dit graan wordt vervolgens verwerkt tot mout en hier wordt onder andere kakelvers bockbier van gebrouwen.

De eerste bockbiertjes verschijnen rond eind september, begin oktober op de menukaart. Omdat dit bier een echt seizoensbier uit het najaar is, zul je hem in de zomer bij veel cafe’s en restaurants dan ook niet op de drankkaart zien staan. Daarnaast worden sterkere en donkere bieren tijdens de donkere koude dagen meer gedronken dan op dagen dat we wegdrijven in ons eigen zweet. Makes sense.

De smaak

Bockbier is in de basis een vrij zoet, verwarmend bier met een karaktervolle bitterheid en een alcoholpercentage tussen de 5,5 en 8,5%. Dit percentage lag van oorsprong rond de 6,5% maar is de afgelopen jaren wat opgerekt. Qua smaak is bockbier soms wat fruitig, maar vaker bevat deze herfstpils karamelachtige tonen. Ook chocolade- en nootachtige tonen kom je regelmatig tegen. Daarnaast zijn robijnrode tot kastanjebruine kleuren niet alleen kenmerkend voor de herfst, maar ook voor een goed glas bockbier. Het perfecte herfstbier dus.

Wij weten wel wat ons favoriete biertje van dit najaar wordt, jij ook?

bockbier
Foto: Brendan Church
LEES OOK
Darker Don
De Filipijnse rumcocktail: Darker Don
Een cocktail en de Filipijnen. Als je het in één zin neerkrabbelt, vloeit het als namen van een getrouwd stel dat voor elkaar gemaakt is. Dat de…