Grape Ale: geen bier, geen wijn, maar een ‘hybrid’

CREDITS: Helena Lopes | Pexels

Wat wil je drinken: bier of wijn? Een vraag die vaak wordt gesteld in het weekend. Waarom kiezen als je allebei kunt drinken. Het komt steeds vaker voorbij in de speciaalbierwinkel: ‘grape ale’. Letterlijk vertaald: druivenbier. Deze alcoholische drank is een hybride die zowel graan als druiven aan de basis heeft staan. Een echte bastaard met kernmerken van bier en wijn.

Is het bier of is het wijn? Het is Grape Ale

In de eerste plaats is grape ale een brouwsel wat men schaalt onder bier. Gemout graan staat namelijk voor het grootste deel ten grondslag aan het product. De druiven spelen echter niet enkel een figurantenrol, maar treden daadwerkelijk op de voorgrond. De vraag die vaak voorbij komt tijdens het proeven is: waar begint de wijn en waar stopt het bier? Of andersom.

Wat is Grape Ale?

Grape Ale is bier wat wordt gemaakt van suikers uit graan en druiven. Daarbij kan er door de brouwer gekozen worden voor zowel witte als blauwe drijven, die voor of na gisting worden toegevoegd. Om echt een goed huwelijk te krijgen van beide hoofdrolspelers is de gisting erg belangrijk, welke kan plaatsen vinden in het vat of in de fles. Hierbij ontstaat er een fusie.

Grape Ale - MANIFY
Foto: Cottonbro

Italian Grape Ale

IGA of Italian Grape Ale is ontstaan in Italië en inmiddels een officiële bierstijl. Waarschijnlijk is de afkorting een knipoog naar de IPA (Inda Pale Ale) die de afgelopen tien jaar de biermarkt compleet heeft veroverd. Dat de bierstijl grape ale afkomstig uit Italië is, zal je vast niet verbazen wanneer je weet dat Italië de grootste wijnproducent ter wereld is.

Oneindig experimenteren

Bier kan tegenwoordig niet gek genoeg zijn. Daarom zijn brouwers continue op zoek naar nieuwe verrijkingen en ingrediënten. Zo is het ook mogelijk bij IGA gebruik te maken van verschillende druiven qua kleur, maar ook qua ras en de bereidingswijze ervan. Er zullen in de toekomst nog veel Grape Ales de revue gaan passeren. Wij weten er wel raad mee.

Grape Ale - MANIFY
Foto: Adam Wilson
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Op de bank bij de broertjes de Boer
We zijn altijd wel te porren voor een potje LaLiga, maar deze keer is het net effe anders. In oer-Hollands weer rijden we via een modderig zijweggetje…