Dit zijn – relatief gezien – de gezondste alcoholische dranken

CREDITS: Adam Wilson

Een heerlijke alcoholische versnapering; dáár worden we blij van. De één houdt van een heerlijke whisky na een zware werkweek, terwijl de ander gek is op een rood wijntje of een goudgele rakker. Helaas zijn veel alcoholische dranken niet echt gezond. Dit merk je als je de volgende ochtend opstaat en je het gevoel hebt dat je laatste dagen zijn geteld. Toch zijn bepaalde alcoholische dranken wel gezond bij een matig alcoholgebruik.

Dit zijn de meest gezonde alcoholische dranken

Klemzuipen is een ieder geval geen goed idee. Maar een versnapering op zijn tijd is belangrijk, want op sociaal vlak kan het voordelen met zich meebrengen. In dit artikel leggen we uit wat de rol van alcohol is in het succes van de mensheid.

Kijk, zelfs te veel water drinken is niet gezond. Alles met ’te’ ervoor is niet goed (behalve tequila ;). Je kan met mate drinken met je maten. Cliché, maar waar. Dit zijn – relatief gezien – de gezondste alcoholische dranken.

Rode wijn

Wijn is altijd een juiste keuze. We drinken tenslotte gewoon druiven, toch? Eén ding is zeker: wijn zit vol met antioxidanten en kan hulp bieden bij gewrichtspijn. In rode wijn zit tannine. Een stofje dat invloed heeft op de smaak, maar ook een ontstekingsremmer is. Daarnaast helpt rode wijn de goede bacteriën een handje in je darmen. Een wondermiddel dus, dat ook nog eens goed smaakt bij luxueus gerecht als beef wellington.

Check ook: Zo proef je wijn als een kenner

Alcoholische dranken
Foto: Roberta Sorge

Bubbels

Tja, komen ze nu mee… Je kan waarschijnlijk geen champagne meer zien na Nieuwjaar. Toch zijn we ervan overtuigd dat je binnenkort weer staat springen om een fles open te poppen. Naast het euforische gevoel dat je krijgt, is een glas bubbels ook nog eens redelijk gezond.

Het belangrijkste is dat bubbels zorgen voor een positief effect op je bloedsomloop. Plus, in een glas champagne zitten minder calorieën dan je zou denken. Zeg maar dag tegen je bierbuikje. Last but not least; in champagne zitten ook antioxidanten. Iets minder dan in rode wijn, maar je er een kleine fruitsoort bij doen.

It’s time to pop the campagne.

Alcoholische dranken
Foto: Jeshoots

Gin, de beste vriend Tonic

Gin schijnt één van de gezondste alcoholische dranken te zijn. Ja, je leest het goed. Dit komt doordat er in gin heel weinig calorieën zitten. Daarnaast helpt gin ook bij de spijsvertering, omdat gin van bessen wordt gemaakt. Het klinkt in ieder geval als een match made in heaven. Dus stel jezelf slim op en skip de Martini.

Whisk(e)y, de koning van de mannendrank

Een glas whisk(e)y is gewoon iets wat bij de man hoort. Dit is voor jou als man natuurlijk algemeen bekend, maar films en series bevestigen het keer op keer. Qua gezondheidsvoordelen ben je bij whisk(e)y aan ’t juiste adres. In de mannendrank zitten namelijk hart beschermende polyfenolen. Je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken dat één glaasje whisk(e)y slecht voor je is.

Quality is key. Mocht je voor whisk(e)y gaan dan kun je beter iets meer geld neertellen. Bijkomend voordeel: het werkt trouwens ook als een vrouwenmagneet.

Check ook: Is whisk(e)y écht goed voor de verkoudheid?

Alcoholische dranken
Foto: Matthew Schwartz

Brandy, oftewel gebrande wijn

Brandy is ontstaan door het destilleren van vloeistoffen die tijdens het gistingsproces plaatsvinden. In Brandy zit een ellaginezuur dat helpt tegen het bestrijden van kanker. Nou zal het niet magisch werken, maar het proberen waard, toch? Het is gewoon gezond als je het met mate drinkt.

Bier

Haha, ja goede grap MANIFY! Oké oké, wij weten ook wel dat je van bier een buikje kan krijgen en van IPA’s man-boobs. Maar toch zijn er ook aan bier voordelen verbonden.

Bier is namelijk rijk aan siliconen die ervoor zorgen dat de botdichtheid versterkt wordt. Een zware training gehad en helemaal kapot? Neem dan een biertje, want dat helpt bij het herstellen. Dit is geen vrijbrief om Atje Kratje te gaan doen met je vrienden, dan verdwijnt helaas de magie.

Check ook: De psychologie achter het laatste drankje: waarom jij nog één biertje pakt

Alcoholische dranken, Dit zijn – relatief gezien – de gezondste alcoholische dranken