Op bierreis door Belgie, dit is de beste route!

Wij Nederlanders zijn bierliefhebbers. Sinds enkele jaren stikt het dan ook van de micro-brouwerijen, waarvan er een aantal zelfs zijn uitgegroeid to flinke merken. Maar als we verder geschiedenis induiken dan hebben we niet heel veel te vertellen. Natuurlijk hebben we een aantal hele invloedrijke pilseners, maar het echte bierland is België. En als bierliefhebber zou het je dan ook gelukkig moeten stemmen als ik je vertel dat België totaal niet ver is!

Ik kan het je nóg sterker vertellen: als je op de A2, A16 of A67 in zuidelijke richting rijdt en helemaal géén afslag pakt: dan kom je er vanzelf!

En dan, mijn vriend, begeef je je in het land van het bier. Je merkt het meteen, want ze zijn te dronken om fatsoenlijke wegen aan te leggen. Maar als je dat even aan de kant zet kan je je voorstellen dat een ‘bier roadtrip door België’ het beste idee van het jaar is. Trommel een paar bier-liefhebbende maten op, gooi je tank vol met de tankpas van je baas bij de grens en er staat een hele toffe unieke vakantie op je te wachten.

Dit zijn de leukste abdijen in België

Belgische Abdijen

Voordat IPA’s en Saisons hip werden deden we ons voornamelijk tegoed aan trappistenbier. In huizen als kastelen, genaamd abdijen, werken monniken around the clock volgens voorgeschreven leefwijzen die al honderden jaren bestaan. Doen ze dit volgens de ‘Regel van Benedictus’, dan mogen ze het authentiek trappistenbier noemen. Anders ‘gewoon’ abdijbier.

Het is super tof om deze abdijen te bezoeken en de verschillende bieren die ze daar brouwen te proeven. Daarom hebben we een route samengesteld die langs alle toffe abdijen komt. Als je de tijd hebt, pak je mooi elke dag één brouwerij. Je bent dan 9 dagen weg en komt met een mooi strak rond buikje terug.

Je kan ook prima gemiddeld twee abdijen per dag pakken, alleen dan kan je alleen maar een beetje proeven en zal je wat mee moeten nemen. Of je regelt een chauffeur!

Bij elke abdij zijn voldoende campings, herbergen of hotels te vinden, waar je kan overnachten.

Wil je de rit in een lang weekendje gedaan hebben? Kan prima! Volg dan dit schema:

Dag 1: Overnachten in Brugge

Westmalle Abdij

Al sinds 1836 wordt er binnen de muren van deze trappistenabdij bier gebrouwen. Twintig jaar lang hebben ze dit voor eigen gebruik gedaan, maar sinds 1856 besloten ze het ook te gaan verkopen. Een gouden handel, bleek, waardoor ze nu nog steeds een van de beste trappistenbieren maken ter wereld. De brouwerij in de abdij is niet te bezoeken, maar in het tegenover gelegen Café Trappisten kan je films kijken over de brouwerij en het bier proeven.

Dat is heel jammer, maar begrijpelijk want de monniken willen niet gestoord worden. Daarentegen is de abdij zelf heel mooi, dus je kan een rondje lopen en weer snel in de auto springen.

Affligem Abdij

Affligem is een van de oudste abdijen van België, want er werd al in 1129 gebrouwen. Dat is een redelijke poos terug inderdaad. Verwacht op een oud gebouw en prachtige hopvelden rondom de abdij, niet heel veel van dit bezoek. Koop je biertjes (de Affligem Blond is hemels), loop een rondje, hoor hun verhaal aan en herpak de roadtrip.

Boek een Airbnb of hotel in Brugge, deze stad is een paradijs voor bierliefhebbers. Dus als je slim bent, boek er gelijk twee nachtjes! Je kan er ’s avonds heerlijk eten en borrelen tot in de late uurtjes.

Dag 2: Overnachten in Brugge

De volgende morgen loop je een rondje door Brugge en zorg je dat je rond de lunch bij de volgende brouwerij bent, die midden in het centrum gevestigd zit.

Brouwerij De Halve Maan

Brouwerij De Halve Maan is echt heel leuk! Neem een rondleiding en zorg dat je daarna een plekje in de zon bemachtigd, in de binnentuin. Doe je hier tegoed aan de Brugse Zot en Straffe Hendrikjes en wijs één iemand aan die lul is, want jullie moeten nog naar dé tofste abdij van de wereld…

Westvleteren Abdij

Het bier dat ze maken in de Westvleteren Abdij wordt niet verkocht aan winkels of horeca, puur en alleen in het café tegenover de abdij: In De Vrede. Dat wil niet zeggen dat je geen flesjes kan kopen om mee naar huis te nemen. Als je telefonisch reserveert (+32 70210045) kan je een moment afspreken dat je de biertjes komt ophalen en moet je je nummerplaat doorgeven. Er zit namelijk een cap op van 60 dagen dat je niet nogmaals mag bestellen.

De kosten van de biertjes van Westvleteren zijn dan ook niet mis, een kratje (incl. statiegeld) Westvleteren 12 kost je €60,-. Maar dan heb je wel wat!

De trappistenabdij en brouwerij zijn verder niet te bezoeken, dus als je naar binnen wilt zal je monnik moeten worden. Klik op de link dan snap je waarom ze geen bezoekers binnenlaten.

We raden je aan om lekker de auto terug naar Brugge te pakken (1 uurtje rijden) en daar je gezicht nog eens goed vol te stoppen met het lekkere eten dat ze er hebben en dit af te toppen met een van je verse Westvleteren biertjes.

, Op bierreis door Belgie, dit is de beste route!
Foto: Westvleteren

Dag 3: slapen bij Orval

Chimay Abdij

Na een lange rit is de volgende op abdij de planning: Chimay. We gaan je heel eerlijk zeggen, die monniken zijn nogal op hun privacy, dus ook hier kan je de abdij niet binnen. De moeite waard? Ja, als je een échte bierliefhebber bent wel. Ze hebben er een Chimay Experience in Espace Chimay. Zie het als een mini-museum. En daarnaast zit natuurlijk een café waar je lekker kan lunchen en je vol kan gieten met het trappistenbier.

Vergeet ook niet de trappistenkaas te proeven en het samenspel met het bier te ontdekken. Als je de barman er naar vraagt, weet hij precies waar je het over hebt.

Orval Abdij

Eindelijk een trappistenabdij die je wél binnen mag! Althans, je mag door de ruïnes van de oude cisterciënzerabdij. En we kunnen je vertellen dat dat best heel tof is! Daarnaast is Orval ook gewoon een van de lekkerste trappistenbiertjes, dus hup niet zeuren. En wat uniek is aan de Orval Abdij is dat er twee dagen per jaar zijn dat ze de brouwerij open gooien voor bezoek. Helaas zijn deze dagen dit jaar al afgelast…

Via de website van Orval kun je een verblijf bij de abdij boeken. Dit raden we dan ook zeker aan om de abdij-ervaring naar een hoger niveau te tillen en om heel eerlijk te zijn: er is in de buurt verder geen klap de beleven.

Dag 4:

Rochefort Abdij

Het eerste Rochefortbier werd in 1899 gebrouwen, maar de abdij staat er al sinds 1230. Rochefort heeft heerlijke, vooral straffe, biertjes en is écht een trappistenbrouwerij. Er wonen naar verluid nog een vijftiental monniken, maar zeker weten ze niet. Het is niet dat ze vaak bij de Albert Heijn gesignaleerd worden of zo. Ze hebben immers alles in house. En dat houden ze graag zo. In hun house ga je dan ook zeker niet komen, tenzij je er gaat tukken. Biertjes kan je er natuurlijk wel kopen en de abdij kan van de buitenkant bezichtigd worden.

 

Brouwerij La Chouffe

Bij Brasserie D’Achouffe zijn ze niet vies van bezoekers. Er is zelfs een Chouffe-lied, maar die besparen we je. Laat ze even weten dat je komt dan krijg je een rondleiding en laten ze je wat biertjes proeven. Eén minpuntje: het is geen abdij.

, Op bierreis door Belgie, dit is de beste route!

Val-Dieu Abdij

We sluiten de reis af bij de Abdij van Val-Dieu. Ook hier doen ze niet moeilijk en geven ze je graag een rondleiding door de abdij én brouwerij en er is er een proeverij. De kosten hiervoor? €7,- per persoon. Let er wel even op dat je reserveert.

Nu alleen nog even iemand zoeken die jullie nog naar huis rijdt.