Stijgende bierprijzen door klimaatveranderingen!?

CREDITS: Bence Boros

De opwarming van de aarde. Sommigen houden zich er fanatiek mee bezig, anderen zien het nog steeds als een broodje aap verhaal. Een beetje met de insteek van ‘Eerst zien, dan geloven’. Maar het lijkt erop dat we er na afgelopen zomer toch echt aan moeten geloven: het klimaat is flink veranderd. Just saying: 25 graden in oktober? Niet echt de alledaagse Nederlandse temperaturen waar we aan gewend zijn. Nu zijn smeltende gletsjers en uitstervende ijsberen voor de meesten een beetje een ‘ver van mijn bed-show’, maar volgens experts zijn er nog héél veel andere nadelen aan de klimaatsveranderingen die je wel degelijk gaat merken. Het zou namelijk goed kunnen zijn dat je binnenkort vanwege stijgende bierprijzen een stukje meer neer moet tellen voor dat ijskoude biertje op het terras. Sorry guys. 

‘Klimaatverandering geeft groot risico op stijgende bierprijzen’

Mocht je nu de afgelopen jaren in een grot geleefd hebben: klimaatsverandering is een ding. En een behoorlijk groot ding. Zo’n groot ding, dat als we met z’n allen niet wat meer op gaan letten, het de mensheid ooit de nek zou gaan kunnen kosten. Resultaten hiervan die je wellicht meegekregen hebt zijn stijgingen in de zeespiegel, een extremer klimaat en uitstervende diersoorten. Maar klimaatexperts hebben in het vakblad Nature Plants gewezen op een minder bekend risico van klimaatverandering: namelijk stijgende bierprijzen.

“Hoe dan?”, Horen we je denken. Nou, eigenlijk vrij simpel. Door de extremere warmtes ontstaan tijden van hitte en droogtes. En laat deze twee factoren nu nét niet goed zijn voor gewassen als gerst, een belangrijk bestandsdeel van bier. Met als resultaat: een schaarste in bier. Het gevolg van schaarste? Dat de prijzen in de markt flink omhoog gekrikt worden. Volgens de onderzoekers zou dit in het extreemste geval kunnen betekenen dat we jaarlijks maar liefst 39 flesjes bier per persoon minder drinken. WAT!? Dat is toch één hele avond! Daarnaast zou het kunnen betekenen dat de bierprijzen met 193% (!) gaan stijgen.

Het probleem zou zich echter alleen direct na een extreem jaar voordoen. Andere onderzoekers bevestigen de bevindingen omdat ze goed aansluiten bij de rest van de onderzoeken naar de resultaten van klimaatsverandering. Volgens onderzoek naar de huidige economie moeten alle landen hieraan geloven, ook de rijke. De prijsverandering zou misschien ook betrekking kunnen hebben op koffie, chocola en thee. Dus ga maar vast sparen, zouden we zeggen. Óf ga eens even wat korter douchen en recycle je zooi. Want ja, voorkomen is beter dan genezen hè!

Foto: Patrick Hendry
Total
0
Share