Caskmates: Jameson X Oedipus

CREDITS: Sven Signe den Hartogh

Een aantal weken geleden werden we gebeld of we ‘vaten op wilden halen in Cork’. Aangezien Manify een magazine is en geen transportbedrijf is dat niet een dagelijkse vraag die we krijgen. We waren dus direct nieuwsgierig. Zeker toen we hoorden dat het om whiskeyvaten van Jameson ging die nodig waren voor een nieuw project in samenwerking met de brouwers van Oedipus.

foto's: Sven Signe den Hartogh

Caskmates

Zoals classmates in dezelfde klas hebben gezeten, hebben caskmates in hetzelfde vat gezeten. En dat is exact wat het Caskmates project is. Er zijn vele bieren, vaak stouts, die gerijpt worden op vaten. Vaak worden hier oude sherry- of bourbonvaten voor gebruikt. De zoete honing- en vanilletonen komen dan prachtig terug in het bier. Maar wat gebeurd er als je dat eens met Jameson vaten doet? Bieren uit vorige samenwerkingen werden beschreven met koffie-, chocolade- en butterscotchtonen.

Jameson, altijd op zoek naar de vernieuwing, gaat in het Caskmates project op ontdekkingsreis met kleine ambachtelijke brouwers. Zo schreven we al eens eerder over de samenwerking met Kelso Beer. Niet alleen worden de met de hand gemaakte vaten gebruikt voor het rijpen van bier. Minstens zo interessant is het om Jameson nogmaals in een al reeds door een brouwer gebruikt vat te laten rijpen tot een Jameson Caskmates. Een soort van vat-ception dus; De smaak van het bier, dat weer ergens de smaak van whiskey bevat, trekt dan in de whiskey.

Oedipus

Het Amsterdamse Oedipus is, net als Jameson, altijd op zoek naar vernieuwingen en bijzondere en interessante smaken. Deze gezamenlijke passie maakt dat er een goede match was tussen Jameson en Oedipus. Deze drang naar vernieuwing zorgt ook voor een bijzondere editie in het Caskmates project. Vaak worden er stouts, of in ieder geval donkere bieren gekozen voor barrel aging. De volle, vaak ietwat zoete smaak van dit bier combineert namelijk makkelijker met de aanwezige whiskey tonen.

De bestaande weg is in dit project geen optie voor Oedipus. Ze zetten in op een mooie Saison. Een verrassende keuze! Dit lichte, hoppige en ook vaak kruidige bier is van zichzelf al wat bitterder van smaak. Dit laat zich in eerste instantie wat moeilijker mengen met de whiskeytonen. Als je echter ziet hoe deze ambachtslieden met passie en geduld de juiste vaten uitkiezen voor het beste eindresultaat moet dit toch echt een pareltje van een bier worden. Het gaat nog wel even duren voordat hij verkrijgbaar is, als hij al voor de consument makkelijk te verkrijgen zal zijn. Ik ben persoonlijk echter ontzettend benieuwd. Nu al hulde voor deze pioniers!

foto's: Sven Signe den Hartogh

Het Perfecte Whiskeyvat

Het perfecte vat. Je staat er niet bij stil op het moment dat je je whiskey drinkt. Het hele proces beïnvloedt de smaak. De langste tijd ligt de whiskey te rijpen het vat, en daar wordt de uiteindelijke smaak van de whiskey bepaalt. Het vat is dus ontzettend belangrijk. Wat is de geschiedenis ervan? Wat heeft er ingezeten? Wat voor type hout is het? Hoeveel zuurstof laat het door? En ga zo maar door.

Tijdens een gesprek met Jameson’s Master Cooper: Ger Buckley blijkt het vakmanschap. Ger is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de vaten. Hij repareert de geïmporteerde sherry en bourbon vaten met de hand zodat deze de beste whiskey, en later eventueel ook bier af kunnen leveren. Hij heeft ontzettend veel passie voor het hout. Hij weet, en bepaalt samen met de master distiller, hoe een bepaalt soort hout de smaak van de whiskey gaat beïnvloeden.

De kennis, de ambacht en vooral de aandacht van Ger Buckley zal zeker bijdragen aan het succes van Caskmates: Jameson X Oedipus. Wij hebben, met wat meer kennis van het hele verhaal achter dit bijzondere biertje, ontzettend veel zin om hem te proeven. We houden je natuurlijk op de hoogte van de ontwikkelingen!

foto's: Sven Signe den Hartogh

Jameson Caskmates

Ook de Jameson Caskmates zal beschikbaar worden in Nederland. Het gaat voorlopig om de whiskey die in de Ierse stout vaten gerijpt is, zoals je in de bovenstaande video kon zien. Jameson Caskmates zal in april in beperkte oplage verkrijgbaar zijn bij Gall & Gall.

Total
0
Share