Tech Trends 2018

Dit kunnen we verwachten van 2018 op tech gebied

Intelligente technologie

De afgelopen jaren zagen we de trend van het Internet of Things(IoT) al aankomen. Afgelopen jaar is het IoT inmiddels ingeburgerd met slimme huizen met slimme speakers, koelkasten en lampen. Tijd voor de volgende stap in intelligente technologie zou je zeggen. Vandaar dat 2018 het jaar wordt van de Artificial Intelligence (A.I.). Autonome auto’s worden steeds beter en zijn binnenkort niet meer weg te denken. Daarnaast worden er ook zelfrijdende prullenbakken en grote vuilniscontainers verwacht. Wat dacht je van zelfvarende hoverbikes of autonome drones op het water en in de lucht. A.I. maakt dan ook zijn opmars in bijna elke app, apparaat of website. Je hoeft voorlopig nog niet bang te zijn dat Skynet het internet overneemt, maar de toegevoegde waarde van A.I. is een feit. Intelligente technologie is dan ook een van de grote tech trends van 2018.

Robots

Een gevolg van steeds geavanceerdere A.I. is natuurlijk dat machines leren. Hierdoor is de definitieve opmars van robots een logisch gevolg. Verwacht een Frobot; de kunstmatige robotvriend. Maar ook zijn er al robots zoals de Somnox, een robot die helpt bij een goede nachtrust. Een toekomst waarin iedereen met een robot rondloopt is dan ook niet meer gek te noemen. Hierdoor worden bepaalde aspecten van ons leven een stuk handiger of zelfs aangenamer. De maid robot zal bijvoorbeeld niet ver weg meer zijn en dat betekent minder opruimen! Maar dan zijn we stiekem toch al wat verder aan het kijken dan 2018…

Digitale centralisatie

Digitale centralisatie klinkt een stuk heftiger dan het werkelijk is. Er is een stortvloed aan apps beschikbaar en wachtwoorden worden steeds onveiliger. Dus moet je je zelf beter wapenen tegen cyber crime en keuzes gaan maken. Je kunt namelijk maar zoveel apps tegelijk gebruiken toch? Met digitale centralisatie wordt dat probleem aangepakt. Consumenten zitten namelijk te smachten naar een overzichtelijkere manier om alles bij te houden. Dus worden er steeds meer dingen in een locatie of apparaat gestopt. Smart speakers zijn daar een goed voorbeeld van. Ze bezitten voortaan een Alexa of Siri die zelfs controle hebben over je lichten en thermostaat. Een centrale plek in je huis van waaruit je alles kunt besturen. 2018 komt hopelijk met een nog betere oplossing zodat je het overzicht behoudt in alle technologische vooruitgang.

Tech Trends5G is on the way!

Je hebt het nieuws waarschijnlijk al meegekregen, maar 2018 wordt het testjaar van 5G. Het doel is namelijk om over te stappen naar een 5G netwerk met 5G telefoons aan het einde van 2019. De verwachtingen liegen er in elk geval niet om. 5G heeft de potentie om bijna tien keer sneller te zijn dan 4G! Dat maakt het dus beter dan het meest standaard internetpakket in je huis. Zuid-Korea is momenteel volop bezig om het netwerk uit te rollen en Nederland wil niet achterblijven. Verwacht dus vooral dat er momenteel eerst 4G+ komt, maar alles klaar wordt gezet om 5G te gebruiken. Zo kunnen we hopelijk rond 2020 gebruik maken van 5G!

Blockchain

Het komt je misschien bekend voor vanwege de vele nieuwsberichten over crypto currency. En dan zit je ook absoluut bij het juiste onderwerp. Alle digitale munten gebruiken namelijk blockchain om veiligheid en transparantie te garanderen. Het is dan ook een technologie die zeer interessant is voor bedrijven om ergens anders toe te passen. Blockchain stelt ons consumenten en bedrijven in staat om bepaalde statements te garanderen. Dus wanneer een bedrijf zegt dat hij duurzaam en fair trade produceert en verkoopt kan de blockchain het bewijs leveren. Een uitvinding die we op verschillende en verrassende plekken gaan zien. Zoals bijvoorbeeld in de verkiezingen van de toekomst. Het verandert namelijk hoe stemmen worden verzameld en het risico op fraude is nihil.

Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR)

Vorig jaar riepen we dat VR en AR in 2017 zouden doorbreken bij het grote publiek. Nu heeft Apple eind 2017 een nieuwe AR techniek in de iPhone X uitgebracht. Zo zie je maar weer dat het snel kan gaan. Wat VR en AR ons in 2018 gaat brengen wordt afwachten. We kunnen wel alvast inschatten dat de kwaliteit flink omhoog gaat waardoor het steeds interessanter wordt. De grootste vernieuwing? Het wordt in steeds grotere mate minder isolerend. In 2018 komt de optie om samen te genieten van een virtuele wereld in plaats van in je uppie.

Tech TrendsPersonalized Tech

Wanneer we kijken naar de transformatie van telefoons kunnen we zeggen dat het ontwerp veel veranderd is. Bijna elk modern apparaat is rounded en nodigt uit om gebruikt te worden. We komen daarom ook aan het einde van de transformaties. Er moet iets heel radicaals gebeuren willen telefoons niet meer dezelfde ronde randen en grote schermen gebruiken. Daarom wordt 2018 waarschijnlijk het jaar van de personlized tech. De technologie van nu wordt een steeds groter onderdeel van ons dagelijkse leven. Het zou dus raar zijn als de technologie niet meer reflecteert hoe wij dagelijks leven. Dus kun je verwachten dat de hardware steeds toegankelijker wordt en individualistisch. Een persoonlijke ervaring met een apparaat waar jouw persoonlijke touch aanzit. En dat gaat veel verder dan een blits hoesje over je smartphone. 

 

Total
38
Share